Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2017.
11:55
J. L. Petković - Vesti A

Od 12 slučajeva ubistava i kidnapovanja novinara, Specijalno tužilaštvo Kosova istražuje samo dva

Pre dve godine misija Euleks, odnosno Specijalno tužilaštvo Kosova (STK), obećali su da će ponovo pokrenuti istragu u svim slučajevima kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu. To se nije dogodilo.

A. Čukić
Spomen ploča nestalim srpskim novinarima

Tadašnji zamenik glavnog tužioca STK-a Džonatan Ratel kazao je da će učiniti sve da se u saradnji sa tužilaštvima u Prištini i Prizrenu, policijom Kosova i odeljenjem za sudsku medicinu pokrenu istrage i dođe do istine i pravde.

Sedamnaest godina od završetka rata i dalje su nepoznate ubice i kidnaperi dvanaestorice novinara i medijskih radnika. Dve godine od čvrstog obećanja, Specijalno tužilaštvo Kosova u odgovoru "Vestima" potvrdilo je da se istraga vodi samo u dva slučaja, a četiri predmeta odavno su zatvorena. Euleks je 2015. najavio da će pregledati sve baze podataka kako bi došao do potrebnih činjenica. Ni to izgleda nisu učinili, jer o četvorici naših kolega nemaju "dostupnih informacija". 

Dva slučaja u istrazi 

U Specijalnom tužilaštvu Kosova kažu da će dva slučaja ubistva novinara, a koji su u istrazi, predati lokalnim vlastima. Ubistvo novinara Envera Maljokua (ubijen 11. januara 1999.) "slučaj PPN 184 / 2016 je pod preliminarnom istragom" tužilaštva. Takođe i slučaj ubistva Džemailj Mustafe, saradnika "Bota Sota" (ubijen je 23. novembra 2000.) u Prištini, odnosno "slučaj  PPP 21 / 2011" kako ga vodi STK. 

Dalek put od Euleksa do Unmika

Jedan od njih je Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike", otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna. Njegov sin Goran uputio je žalbu Savetodavnoj komisiji za ljudska prava Unmika (komisija je davala mišljenje po žalbama porodica čiji su najmiliji ubijeni, kidnapovani ili nestali na Kosovu nakon dolaska misije UN).

Imajući uvid u sva istražna dokumenta Unmika, Komisija u mišljenju od februara 2014. godine zaključuje da Unmik nije sproveo efikasnu istragu o nestanku Ljubomira Kneževića, da je prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, da bi to trebalo javno da prizna, kao i da podstakne Euleks da sprovede istražni postupak koji će dati rezultate. 

- Komisija još traži od Euleksa i drugih nadležnih organa na Kosovu da preduzmu sve moguće korake kako bi osigurali da se krivična istraga u vezi sa nestankom Ljubomira Kneževića nastavi, da počinioci budu izvedeni pred lice pravde - piše još u zaključcima. 

Specijalno tužilaštvo Kosova kaže da o Ljubomiru Kneževiću - "nema dostupnih informacija."  

U Prištini bez rezultata 

Nastanak novinara Marjana Melonašija, odnosno slučaj PPP 096/09 kako se vodi u Specijalnom tužialštvu Kosova "prebačen je Osnovnom tužilaštvu u Prištini 3. maja 2011". Melonaši je novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. u centru Prištine. Dokumentacija Unmika ukazuje da do 2005. godine nije bilo nikakve istrage vezano za ovaj slučaj. Tada su uneseni u bazu podataka, a nemalo potom je slučaj zatvoren. 

Čekajući nove dokaze

Prema navodima STK-a, o nestanku novinara Radio Prištine Ranka Perenića i Đure Slavuja, otetih 21. avgusta 1998. na putu Velika Hoča - Zočište, istraga je obustavljena oktobra 2013.  

- Slučaj PPP 147/2009 odbačen je 23. oktobra 2013. zbog nedostatka dokaza. Može biti ponovo pokrenut ako novi budu otkriveni - kažu u tom tužilaštvu. 

Dežurni izgovor

Osim o slučaju Ljubomira Kneževića, u Specijalnom tužilaštvu Kosova kažu da nemaju podataka ni o ubistvu Šefkija Popove, novinara "Rilindje", ubijenog 10. septembra 2000. godine u Vučitrnu. U svojim odgovorima ne spominju imena Momira Stokuće, fotoreportera i saradnika "Politike" ubijenog  21. septembra 1999. u porodičnoj kući u centru Prištine. Kao ni Mila Buljevića, medijskog radnika, oteli su pripadnici OVK 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini i pred očima prolaznika. 

Pre sedam godina zatvorena je i istraga u slučaju Aleksandra Simovića Sime, novinara "Medija ekšn internešenal" i prevodioca, koji je nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Specijalno tužilaštvo Kosova isto navodi da je "slučaj PPP 283/09 odbačen 22. jula 2009. zbog nedostatka dokaza". Zatvoren je i predmet istrage ubistva Bardulja Ajetija, novinara i kolumniste "Bota sota", ubijenog 3. juna 2005. godine. Ovaj slučaj je, kažu u Specijalnom tužilaštvu, odbacio Unmik 11. decembra 2006. zbog nedostatka dokaza. U oba slučaja, za novo pokretanje postupka potrebni su novi dokazi. 

U istrazi se najdalje otišlo u pokušaju da se nađu ubice Bekima Kastratija, novinara lista "Bota sot", ubijenog 19. oktobra 2001. Međutim, prošle godine, i taj slučaj je obustavjen. 

- Slučajeve PPS 41/14 i 73/2011 PPS, tužilaštvo je zaključilo 21. marta 2016. jer jedini identifikovani osumnjičeni umro - navode u Specijalnom tužilaštvu Kosova. 

Smanjene nadležnosti Euleksa 

Skupština Kosova je juna 2016. godine Euleksu produžila mandat i tom prilikom izmenila zakon o misiji vladavine prava EU. Kada je reč o Specijalnom tužilaštvu Kosova, umesto međunarodnih, na njegovom čelu te institucije sada se nalaze lokalni tužioci. Euleksu su smanjene izvršne nadležnosti i zadužen je samo za određene slučajeve, odnosno za krivične predmete poktrenute pre 15. aprila 2014, slučejeve koji su tužiocima Euleksa dati od 5. aprila 2014. do 15. juna 2016, odnosno za slučajeve dodeljene sudijama Euleksa pre 15. aprila 2014.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online