Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
00:41
Tanjug A

Tužilaštvo razgovaralo s Kalinićem, kriju se detalji

Miloš Simović i Sretko Kalinić nisu bili vođe niti organizatori "zemunskog klana", što može biti od značaja prilikom ocene verodostojnosti njihovih iskaza, izjavio je specijalni tužilac Miljko Radisavljević. On je, u intervjuu "Politici", rekao da je, na osnovu informacija dobijenih od kolega iz Hrvatske o izjavama koje je pred hrvatskim istražnim organima dao Kalinić, odlučeno da s njim bude obavljen direktan razgovor, što je i učinjeno u četvrtak, 24. juna.

Sretko Kalinić

Toga dana, u saradnji i po dogovoru s kolegama iz Hrvatske, zamenik tužioca i policijski službenici MUP-a Srbije obavili su razgovor s Kalinićem kako bi se upoznali sa okolnostima njegovog učešća i njegovim saznanjima o krivičnim delima, koja do sada nisu razrešena. Detalje tog razgovora u ovom trenutku, iz razumljivih razloga, nije moguće iznositi u javnost", rekao je Radisavljević.

Podsetivši da su Kalinić i Simović pravnosnažno osuđeni na kazne zatvora od po 40 godina, specijalni tužilac je istakao da predmet ponovljenog krivičnog postupka može da bude samo odluka o njihovoj krivici.


"U ponovljenom postupku sud ne može stavljati van snage niti menjati pravnosnažne odluke o krivici drugih lica koja se već nalaze na izdržavanju kazne. Da li oni imaju saznanja o učešću još nekih lica u atentatu na dr Zorana Đinđića, koja do sada nisu bila obuhvaćena krivičnim postupkom, znaćemo posle iznošenja njihovih odbrana u eventualno ponovljenom postupku", rekao je on.


Radisavljević je naveo da se, "analizirajući ono što je do sada utvrđeno u pravnosnažnim presudama, može zaključiti da Simović i Kalinić nisu bili vođe niti organizatori 'zemunskog klana'" i da oni "nisu planirali niti donosili odluke o njegovim kriminalnim aktivnostima, što može biti od značaja prilikom ocene verodostojnosti njihovih iskaza".

Miljko Radisavljević

Specijalni tužilac je rekao da se "u poslednje vreme više lica protiv kojih su u toku postupci ili su pravosnažno osusđena zbog krivičnih dela organizovanog kriminala obraćalo Tužilaštvu za organizovani kriminal, nudeći određene informacije i svoja saznanja o krivičnim delima, sa zahtevom da zauzvrat dobiju status svedoka saradnika".


"Svaki put procenjujemo da li su ispunjeni, pre svega, formalni uslovi da neko od njih dobije takav status. O licima koja takav status nisu dobila iz bilo kog razloga, ne mogu saopštavati podatke, jer bi time bila ugrožena pre svega njihova bezbednost, kao i bezbednost njihovih porodica i bliskih lica", naglasio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online