Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
00:11
B. Đokić - Vesti A

Srbija pijaca za teroriste

U opsežnoj akciji srpske policije sprečen je šverc 25 kilograma žive na Kosovo. Kako se sumnja, opasna materija trebalo je da bude prebačena na Bliski istok, gde bi je teroristi koristili za trovanje vode ili pravljenje eksplozivnih naprava.

Tanjug
 

Zanimljivo je da se ova zaplena desila samo nekoliko dana nakon posete Beogradu Džona Mekejna, šefa komiteta američkog senata za oružane snage, koji je upravo istakao kolika je važnost saradnje SAD sa Srbijom i zemljama regiona u zaustavljanju terorističkih napada, infiltracije i snabdevanja.

Atomi u burićima

A. Čukić
Pozivnica za ekstremiste: Darko Trifunović

Kako je saopštio MUP Srbije, u akciji policije i specijalnih jedinica u Velikom Gradištu uhapšeni su M. A. (46) i S. Đ. (65). U bekstvu se nalazi D. I. (39), za kojim je raspisana poternica. Uhapšen je i policajac G. D. (47) zbog sumnje da je ovom beguncu pomagao u skrivanju.

Darko Trifunović, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže da je Srbija Meka za snabdevanje terorista.

- Praktično, sami prizivamo ekstremiste kao da smo pijaca za njih. Imamo skladišta opasnih materija koja su gotovo nebranjena, te skoro svako može da uđe u njih. U nuklearnom skladištu u Vinči u burićima stoji radioaktivni materijal. Slaba je kontrola i bazne hemijske industrije. Urušena je država, sve može da se kupi. Nemoguće je ilegalno doći do žive u Nemačkoj ili Švajcarskoj, zato je traže u Srbiji - objašnjava Trifunović.

Čečenski recept za džihad

Dosad najkrupniji teroristički napad živom planirali su Čečeni 2004. godine, ali su njihovu grupu u poslednji čas uništili ruski specijalci. Pritom, oni su uspeli da nabave svega 2,5 kilograma žive, čak 10 puta manje nego što je sada zaplenjeno u Srbiji.
Ruske vlasti tada su saopštile da je organizator grupe bio Šamil Basajev, čečenski terorista, koji je već imao za sobom zločine koji su odneli stotine žrtava, uključujući eksplozije u dva putnička aviona i zauzmanje moskovskog pozorišta Dubrovka.
Basajev, koji je ubijen dve godine kasnije, na čelo terorističke grupe postavio je emira lokalnih vehabija, a cilj je bio da spreče lokalne izbore "snažnim otrovom - živom".
Horde čečenskih terorista trenutno ratuju u Siriji, gde je bilo krajnje odredište žive iz Srbije, a sa njima je i nekoliko stotina Albanaca iz svoje države i s Kosova.

BIA se raspala

On tvrdi da su se bezbednosne službe poput BIA raspale.

- Ne znaju šta se dešava, evo nisu mogli da predvide ni problem sa Agrokorom, što je nama kao državi od životne važnosti. Zato nije čudno što se Srbija koristi za šverc opasnih materija. Kod nas je lako doći do hemijskog oružja. Imali smo slučaj izvesnog Ilmaza iz BiH, koga je nemačka policija u Minhenu uhapsila u švercu radioaktivnih izotopa za Al Kaidu. To samo pokazuje koliko ozbiljno razmišljaju o ovoj vrsti oružja - smatra Trifunović.

Uzbuna na Kosovu i u Albaniji

Zamenik ministra unutrašnjih poslova u Prištini Milan Radojević rekao je da je svim pripadnicima Kosovske policije koji su na godišnjem odmoru naređeno da se vrate na posao i da je radno vreme produženo na 12 časova.
I ambasada SAD u Prištini poziva na povećan oprez za Uskršnje praznike.
- Teroristi u regionu su i ranije nastojali da napadnu meke mete, uključujući crkve i druga svetilišta, pešačke zone, sportske objekte, koncertne sale i javne skupove - navodi se u saopštenju na sajtu Ambasade.
Američki državljani pozvani su da vode računa o ličnoj bezbednosti: "U slučaju terorističkog napada treba da pratite instrukcije lokalne policije i hitnih službi."
I Albanska policija saopštila je da je pojačala bezbednosne mere tokom uskršnjih praznika. Dodatne policijske snage biće raspoređene ispred crkava i drugih svetilišta, na ulicama i graničnim prelazima kako bi se sprečili teroristički akti. Međutim, ne zna se da li su bezbednosne mere pooštrene usled neposrednih pretnji.

Zrenjanin zasut živom

commons.wikimedia.org

Zaplenjena živa bezbedno je transportovana u Institut za nuklearnu nauku Vinča, ali istragom tek treba da bude utvrđeno odakle je ova materija stigla.

MUP je saopštio da je delo počinjeno, između ostalih i u Zrenjaninu. Zanimljivo je da je u januaru i martu 2012. na pešačkom mostu u tom gradu otkriveno nekoliko kilograma prosute žive. Opasni metal uočili su građani, a srebrnasto-bele kuglice žive raznosile su se preko obuće gradom. Pretpostavljalo se i da su znatne količine završile u Begeju. Policija je potom zatvorila most radi dekontaminacije, a krivična prijava podneta je protiv nepoznatog počinioca.


Trujte ih od Bosne do Sandžaka!

Teroristi Islamske države poreklom iz BiH i sa Kosova odavno su video-snimkom urađenim na Bliskom Istoku pozvali muslimane sa Balkana da se "isele u zemlju islama, a oni koji ne mogu neka se bore".

- Postavljajte im eksplozive ispod auta, ispred kuća, uzmite neki otrov i stavite im u piće, u jelo, neka crknu od otrova, ubijajte ih na svakom mestu gde god stignete po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku. Vi to možete, a Alah će vam pomoći - poručili su džihadisti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online