Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.05.2017.
17:48
Vestionline A

MUP: Devojčica nije igrala "plavog kita", već...

Odeljenje za visoko tehnološki kriminal u Bečeju je saopštilo da je zabeležen prvi slučaj koji ima veze s opasnom igrom "Plavi kit." Međutim, ispostavilo se da je nije reč o pomenutoj igri već nekoj drugoj sa istim imenom.

youtube.com/Yuframe
Devojčica igrala sličnu igru

Video-igrica "Plavi kit", čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, ne može da se nađe na "Gugl pleju", ali tamo postoji druga igrica sa istim imenom i nije ona od koje se strahuje, kažu u Ministarstvu telekomunikacija.

Iako su postojale sumnje da su neka deca uspela da skinu aplikaciju, policijskom istragom nije utvrđeno da se igra "Plavi kit", čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, pojavila u Srbiji, piše portal RTS.

Iz Vlade poručuju da na internetu može da se nađe i instalira aplikacija za igricu "Plavi kit", ali da ona s onom koja se pojavila u Rusiji i u kojoj se od učesnika, najčešće dece, traži da se samopovređuju i na kraju izvrše samoubistvo, nije u vezi.

"Osnovna razlika je pre svega što vi tu igricu koja je opasna ne možete da nađete na 'Gugl pleju', ovo je igrica koja je ozlgolašena nalazi se na dark vebu. Reč je o grupi koja se stvara, u koju se ulazi pod određnim uslovima. Mi još nismo ni jedan takav slučaj uspeli da identifikujemo u Srbiji", navela je državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić.

Ističe da nema razloga za paniku i dodaje da je Ministarstvo u kontaktu sa inspektorima za visokotehnološki kirminal.

"Da, postojale su indikacije da su određena deca uspela da skinu aplikaciju, ali to istragom nije dokazano. Bile su dve prijave, devojčica iz Bečeja i dečko iz Plane crtali su olovkom. Devojčica ima određene psihološke probleme i crtala je hemisjkom olovkom po ruci. Aplikacija 'Plavi kit' postoji pod tim imenom na 'Gugl pleju' ali nije igrica od koje strahujemo. To su dve različite igrice, samo imaju isto ime", istakla je Matićeva.

Prethodno je objavljeno da je u Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Bečeju zabeležen prvi slučaj koji ima veze sa video-igricom "Plavi kit".

Iako nigde nije zvanično dokazano da se toliko dece ubilo upravo radi navedene igre, to je podatak kojim deca pokušavaju da se uplaše. Navodi se, naime, da deca koja igraju tu opasnu i bolesnu "igru" kao jedan od izazova dobijaju da na rukama moraju da urežu oblik kita, a poslednji izazov jeste da se ubiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online