Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.05.2017.
04:00
Vestionline, Blic rs A

"Crvene beretke" su pred kraj postojanja kontrolisale i sam DB

Tek posle atentata na premijera Đinđića, država se obračunava s jedinicom odgovornom za nebrojena ubistva, političke i kriminalne likvidacije, otmice...

printscreen youtube
Milorad Ulemek Legija

Po izboru vlade Zorana Đinđića, čelnici DB-a postaju Goran Petrović i Zoran Mijatović. Petrović, nažalost, pokazuje da je odaniji "službi" nego demokratskim načelima za koje se zalažu nove vlasti.

Na mesto načelnika 3. uprave, jedne od najosetljivijih, zaduženih za tajno praćenje i prisluškivanje, postavljen je dotadašnji obaveštajni oficir JSO Milorad Bracanović, zamenik i odani saradnik Milorada Ulemeka. Zanimljivo je da, recimo, nikada nije izdato naređenje za prisluškivanje i praćenje Legije.

Dobri momci koji slušaju naređenja

Inspektori koji su vodili istrage u vezi sa JSO kažu da su opstrukcije nastavljene i sa Petrovićem na čelu DB-a. Služba ne dozoljava da policija zvanično sasluša agente koji su pratili Draškovića, Ćuruviju i Stambolića...

Njih saslušavaju kolege u DB, a ti iskazi nisu prihvatljivi za sud, što se i danas pokazuje kao problem na suđenju za ubistvo Ćuruvije. Ali ni tu nije kraj opstrukcijama. U prijavi za maskar na Ibarskoj magistrali okrivljeni su samo Rade Marković i dvojica pripadnika JSO - narednik Nenad Ilić i kapetan Nenad Bujošević, a preskače se čitav niz odgovornih. Tek 2010. postupak je okonačan, a lista osuđenih se proširuje i na Ulemeka, još trojicu "beretki", Mihalja Kertesa i dvojicu generala. Na kraju su svi iz DB-a, osim Markovića, ostali zaštićeni.

Sve je bilo moguće. Tadašnji šef službe Goran Petrović, na suđenju za Ibarsku, svedoči da su njegovog prethodnika Markovića kolege bez odobrenja suda izvele iz zatvora i odvele ga na večeru u sedište DB na Banjici da bi razgovarali sa njim! Petrović je za jedinu dvojicu uhapšenih "beretki" na sudu svedočio da su "dobri momci, koji su samo slušali naređenje". Prema njegovim rečima, zbog toga je optuženima i njihovim porodicama, nakon hapšenja, izdao pasoše sa falsifikovanim imenima, piše list "Blic".

Otkazana poslušnost

U međuvremenu, svi pripadnici JSO koji su do tada bili na ugovorima postaju stalno zaposleni. Ali "beretke" nisu zadovoljne ni ovakvim tretmanom, pa 9. novembra 2001, uoči Ulemekovog saslušanja u ulozi svedoka, otkazuju poslušnost. Kao povod koriste to što su po Haškoj optužnici prethodnog dana uhapsili braću Banović.

Pritisak na vladu je ogroman, jer i druge jedinice otkazuju poslušnost navodeći da "ne mogu da se suprotstave JSO-u". Da to nije bilo tačno, pokazuje događaj iz vremena "Sablje", kada je bilo dovoljno da dva miga jednom nadlete bazu u Kuli, pa da se celo rukovodstvo JSO preda u sedištu MUP.

Na čelo službe, umesto Petrovića i Mijatovića, dolaze potom šahista Andrija Savić i već pomenuti Milorad Bracanović, koji će zapravo voditi glavnu reč. DB postaje BIA 2002. godine, a predsednik kadrovske komisije Bracanović, koji, očekivano, proteruje sve kadrove koji nisu odani "službi"...

Ubice na spisku JSO

Bilo dovoljno da dva miga nadlete bazu u Kuli, pa da se preda celo rukovodstvo "Crvenih beretki"

List "Blic" je došao do spiska 351 pripadnika JSO iz baze u Lipovici, od 20. septembra 2002, koji su dobili službene legitimacije MUP-a Srbije. Među njima su ubica premijera Zvezdan Jovanović Zmija, kao i Željko Tojaga, osuđen zbog pokušaja ubistva Đinđića kod hale "Limes".

Tu je i Saša Pejaković, koji je do poslednjeg trenutka bio uz Spasojevića. Među ponosnim dobitnicima legitimacije su i kasnije osuđeni za atentate na Stambolića i Draškovića - poslednji komandant JSO Duško Maričić Gumar, Leonid Milivojević, Branko Berček, kao i Nenad Šare, koji je svedok saradnik.

Unutrašnja kontrola tajnih službi nikad nije urađena

Savić i Bracanović ostaju na čelu službe do 23. januara 2003, a za to vreme zemunski klan pod zaštitom JSO nastavlja s ubistvima. Mnogi inspektori su i javno tvrdili da je Bracanović, dok je bio u DB i BIA, davao podatke Ulemeku i Spasojeviću i obezbeđivao im logističku podršku. Nažalost, to je ostalo neprovereno. Tek posle "Sablje" Bracanović je osuđen, i to na simboličnu kaznu, jer nije prijavio ubistvo Stambolića. Danas je "medijski savetnik" opskurnih glasila koja kriminalizuju žrtve DB-a, a dželate proglašavaju patriotama.

Na kraju 2002. i početkom 2003. Ulemek i Spasojević više ne biraju sredstva da se obračunaju sa vladom Zorana Đinđića. Posle neuspeha u pokušajima da ga ubiju ispred Skupštine, na putu sa Kopaonika i kod hale "Limes", to konačno uspevaju 12. marta 2003. na ulasku u zgradu Vlade. Komisija Žarka Koraća u avgustu 2003. zaključuje da je neophodno sprovesti unutrašnju kontrolu tajnih službi i MUP-a roku od 45 dana. To do danas nije urađeno, kao što nije otkrivena ni politička pozadina ubistva premijera Đinđića.

Milorad Ulemek sredinom 2001. pravi seriju javnih skandala. Između ostalog, prebija ljude na rođendanu Svetlane - Cece Ražanatović u Klubu "Bojan Stupica" i pali dikoteku u Kuli. Nakon toga samo formalno odlazi iz JSO, a nasleđuje ga njemu odani Dušan Maričić Gumar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online