Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.06.2017.
18:45
Vestionline A

Kvalitetno obrazovanje u turizmu unapređuje sektor i jača ekonomiju

Edukacija u turizmu važna je karika za bolje korišćenje turističkog potencijala, jačanje kapaciteta turističke privrede i njen još veći uticaj na ukupan ekonomski razvoj, istaknuto je na predavanju "Novo doba u turizmu" koje je u PKS održao Florijan Aubke, profesor Modul univerziteta u Beču.

Privredna komora Srbije

Zaposleni u turističkom sektoru, kao i oni koji žele da se bave turizmom moći će već od oktobra da se usavršavaju na ovom univerzitetu i pohađaju prestižni MBA program, najavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Marko Čadež, predsednik PKS ukazao je na veliki uticaj turizma na rast bruto domaćeg proizvoda, deviznog priliva, novo zapošljavanje i razvoj povezanih delatnosti. Naveo je rezultate istraživanja World Travel & Tourism Council-a gde svaki dolar potrošen u turizmu doprinosi ili inicira potrošnju još 3,2 dolara u ekonomiji jedne zemlje, a milion dolara turističke potrošnje generiše dva puta više poslova nego milion dolara potrošen u drugim sektorima.

Ističući da Srbija proteklih godina beleži natprosečan rast turističkog prometa, kao i da se, prema procenama nadležnih za turizam, očekuje novi rekord, još veći devizni prihod i više od tri miliona turista, Čadež je naglasio da su ovoj privrednoj grani potrebni kvalitetni i obrazovani kadrovi, kako bi se potencijal turizma što efikasnije iskoristio.

- To je utoliko značajnije kada se imaju u vidu rezultati analize PKS, urađene krajem prošle godine, koji ukazuju da se od ukupnog broja - 55.000 ljudi direktno zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu Srbije samo petina zaista i školovala za poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Da bi naša turistička privreda mogla da kvalitetno odgovori na zahteve promenjene tražnje, da bismo obezbedili dovoljan broj međunarodno kvalifikovanih hotelskih i turističkih menadžera, a naročito kadrova za nova turistička zanimanja neophodno je i da tome prilagodimo i naš obrazovni sistem i obezbedimo odgovarajuće obrazovne profile - naglasio je Čadež.

Predsednik PKS je podsetio na saradnju PKS sa Univerzitetom Modul iz Beča, koji ima tradiciju u školovanju kadrova između ostalog i u oblasti turizma kao i na mogućnosti da zaposleni u turizmu Srbije sa fakultetskom diplomom već od oktobra ove godine pohađaju MBA program identičan onom po kome se obrazuju studenti u Austriji. Predviđa da se polovina časova realizuje u Beogradu, a ostalih 50 odsto u Beču ili u Dubaiju.

Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija takođe je istakla važnost kvalitetnog obrazovanja u turizmu čiji potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen, a koji bi značajno mogao da doprinese rešavanju velikih ekonomskih pitanja.

Nema uspešnog turizma bez kvalitetnih kadrova, konkurencija na međunarodnog tržištu je velika, mi imamo ambiciozne planove da do 2020 realizujemo 9,6 miliona noćenja, što se može postići kvalitetnom edukacijom, istakla je Pindžo. Predstavnica resornog ministarstva podsetila je da su realizovani različiti projekti i programi podrške  usmereni u ovom pravcu.

Privredna komora Srbije

Predstavljajući aktivnosti univerziteta Modul, profesor Florijan Aubke rekao je da je prava vrednost MBA programa u razmeni znanja i iskustva među studentima, jer ta obrazovna institucija ima čak 81 odsto međunarodnih studenata. Ukazao je da je obrazovanje u turizmu pretrpelo globalne promene kao i turizam u celini.

Robert Gaser, generalni menadžer hotela Mariot, ocenio je da Srbija ima ogroman potencijal u turizmu, ali da taj sektor ima dosta mogućnosti za unapređenje. U Srbiji postoje sjajni hoteli koji će tražiti nove saradnike zbog čega je kvalitet kadra izuzetno važan, naveo je Gaser.  

Univerzitet Modul iz Beča je među vodećim privatnim obrazovnim institucijama. Njegov osnivač je Privredna komora Beča, najveći privatni pružalac usluga obrazovanja u Austriji. Modul ima dugu tradiciju u obrazovanju kadrova iz oblasti turizma i ugostiteljstva, a od 2007. godine područja rada su proširena i na međunarodni menadžment, tehnologije novih medija, javnu upravu i održivi razvoj.

Privredna komora Srbije

PKS, PK Beča i Univerztitet Modul prošle godine su potpisali Memorandum o saradnji, a predavanjem u PKS profesora Aubkea praktično je počela realizacija tog sporazuma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online