Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
09:55
blic.rs A

Srpski policajci umalo uhvatili plaćene ubice na Kipru, ali ih je omela jedna "sitnica"

Hapšenje dvojice srpskih kriminalaca osumnjičenih da su umešani u ubistvo kiparskog biznismena u Aja Napi u junu 2016. moglo bi da bude ključno u istrazi korupcije u kiparskoj policiji, odnosno na suđenju visokom policijskom zvaničniku Kipra.

pixabay.com
Državljani Srbije uhapšeni u Rusiji i Makedoniji

Dvojica državljana Srbije, Beograđanin i Nišlija, uhapšeni su u Rusiji i Makedoniji pod sumnjom da su plaćene ubice kojima je u martu 2016. zadatak bio da ubiju kiparske kontroverzne biznismene Aleksisa Mavromihalisa i Fanosa Kalipsidiotija. Kiparski ministar pravde Jonas Nikolau izjavio je da su već pokrenuti ekstradicioni postupci, a veruje se da će svedočenja dvojice državljana Srbije biti poslednji čin u istrazi ubistva Kalopsidiotija, koji je u junu 2016. izrešetan zajedno sa suprugom Skevi (39) i policajcem Elijasom Hadžieftimijuom.

Potraga i za Albancem

Nakon hapšenja dvojice Srba, kiparska policija i Interpol tragaju i za Abancem Aleksom Burelijem, koji je navodno takođe deo kriminalne grupe koja je ubila Kalipsidiotija. Njegova uloga u ubistvu verovatno nije egzekutorska, već organizaciona. Nema indicija gde se Bureli u ovom trenutku nalazi.

Svedočenja dvojice uhapšenih mogla bi biti deo šire istrage o korupciji u kiparskoj policiji, koja je kulminirala smenom, hapšenjem i optužnicom protiv nekadašnjeg zamenika direktora kiparske policije Andreasa Kirjakua.

Kako "Blic" nezvanično saznaje od izvora upoznatih sa ova dva povezana slučaja, dvojica Srba koji su sada uhapšeni, sleteli su u turski deo Kipra u martu prošle godine. Ranije, početkom 2016. godine, dobili su instrukcije i plan za ubistvo kontroverznog Mavromihalisa, koji je na Kipru bio povezivan sa nekoliko ubistava, zbog čega je i hapšen 2014. godine. (Na suđenju za ubistvo Kalipsidiotija, Mavromihalis je, inače, trebalo da bude svedok.)

Plaćene ubice, ipak, nisu znale da srpska ispostava Interpola zna za njihov plan i da će kiparskoj policiji dojaviti da obrati posebnu pažnju na te kriminalce. Ta informacija, međutim, procurila je iz kiparske policije pa su plaćene ubice već na aerodromu, čim su stigli, upozoreni da su pod prismotrom te da se iz istih stopa vrate za Beograd, što su oni i učinili. Prilika za hapšenje je propala, a ubistvo, ispostaviće se, bilo je samo odloženo.

Tri meseca kasnije, druga ekipa plaćenika ubila je Kalipsidiotija. Kontroverzni biznismen izrešetan je u Aja Napi, u popularnom restoranu gde je večerao sa suprugom i dvoje maloletne dece, koji su se od rafala sakrili ispod stola. Istraga je ubrzo rezultirala hapšenjem nekoliko osoba, među kojima je bio i Srbin Dejan Loj (43), šef obezbeđenja Kalipsidiotija. Na nedavno okončanom suđenju, Loj je osuđen na doživotnu robiju jer je učestvovao u organizaciji ubistva svog šefa.

Ubrzo nakon ubistva smenjen je visoki policijski zvaničnik Andreas Kirjaku. Razlog: curenje informacija o slučaju pripreme ubistva. Ubistvo jednog od šefova podzemlja bila je, po svemu sudeći, kap koja je prelila čašu, jer je protiv Kirjakua odranije bila otvorena istraga zbog još dva slučaja korupcije iz 2015. godine.

Kirjaku je optužbe odbacio, ali je nezavisna istraga koju su sprovela trojica inspektora koje je imenovao direktno državni tužilac Kostas Klerides pokazala da je Kirjaku bio jedina osoba koja je mogla da doturi kriminalcima osetljive informacije iz srpskog Interpola.

Iako su kiparske vlasti tražile dvojicu Srba zbog istrage ubistva, očekuje se da bi njih dvojica mogli da progovore i o curenju informacija iz policije, odnosno o tome ko ih je upozorio da ih srpski Interpol ima na radaru. O svemu će se više znati nakon njihovog izručenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online