Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
00:58
B. Đokić - Vesti A

Srpski klanovi u imperiji droge (6): Osveta Joce Amsterdama

Među prvima, ako ne i prva osoba iz Srbije koja je stekla "ime" u evropskim kriminalnim krugovima jeste neuhvatljivi Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam. Iako se trenutno nalazi u srpskom zatvoru zbog ubistva Gorana Marjanovića zvanog Gorski bombaš iz 1995. godine, to je jedino krivično delo koje mu je ikada dokazano u dugoj kriminalnoj karijeri.

N. Đurović
Prvi stekao "ime" u evropskom kriminalu: Joca Amsterdam

Nadimak Joca Amsterdam je dobio jer je godinama živeo u Holandiji, gde je preuzeo kontrolu nad tamošnjim narko-tržištem u oštrom sukobu sa lokalnim kriminalcima.

Lažni pasoši

Kriminalci iz Srbije tokom bekstva širom sveta najčešće koriste falsifikovane pasoše, obično iz Hrvatske, Češke i Slovačke. Tako je Legija tokom bekstva koristio lažni pasoš Hrvatske. Darko Šarić je navodno koristio pasoše Hrvatske i Slovačke, a još jedan broj srpskih kriminalaca, poznatih u međunarodnim krugovima dilera droge koristio je falsifikovane pasoše ove tri zemlje.

Biznis u Sofiji

Sreten Jocić je rođen u Smederevskoj Palanci. Rano se otisnuo u kriminalne avanture u inostranstvu. Mediji su ga prozvali kraljem balkanskog narko-tržišta jer se, navodno, krajem 90-ih godina udružio s pripadnicima kolumbijskih narko-kartela i postao prvi čovek kokainskog lanca koji vodi od Južne Amerike do Evrope. Holandski i bugarski mediji su ga često prozivali najopasnijim živim kriminalcem, a kad je uhapšen u Bugarskoj i potom izručen Holandiji, izbila je prava panika, iako ga je čuvalo stotinak policajaca.

Holandski mediji su ga nazivali vođom jugoslovenske mafije, koja se često sukobljavala sa domaćim bandama, iza čega je ostao veliki broj mrtvih. U jednom trenutku se situacija toliko zaoštrila, a Jocić je, prema medijskim izveštajima, čak planirao i ubistvo holandskog tužioca, da je rešio da se skloni i nastavi posao iz Bugarske. Odatle su srpski i bugarski kriminalci švercovali drogu balkanskom rutom.

Tamo je živeo pod lažnim imenom Marko Milosavljević, sve dok ga nije uhapsila policija u Sofiji. Pre hapšenja se dogodio niz ubistava tužilaca, biznismena, mafijaških vođa, koje su neki dovodili u vezu sa Jocićem, ali ta veza nikada nije dokazana. Bugarskim vlastima navodno ga je razotkrila konkurentska grupa iz Srbije, koju su predvodili Dušan Spasojević Šiptar i Milorad Ulemek Legija, koji su u to vreme krenuli da krijumčare preko Bugarske heroin na veliko.

Naime, zemunski klan u to je vreme jačao, pa im je smetao Jocićev uticaj na lokalno i regionalno podzemlje. Nakon saznanja da su ga "otkucali" pripadnici zemunskog klana, Jocić se, navodno, zakleo na osvetu. Nakon ubistva premijera Đinđića i predaje Legije, u srpskoj javnosti se govorilo da se Legija predao upravo zbog pretnji Jocića, koji je navodno želeo da se osveti jer ga je on sa Šiptarom otkucao bugarskim vlastima.

Ubistvo bugarskog mafijaša

U Bugarskoj je oslobođen sumnji i za ubistvo mafijaškog vođe Milče Boneva zvanog Baja Mile, bivšeg komandanta tamošnje specijalne policije, čija je firma za obezbeđenje širila teror po gradskim četvrtima Sofije. Za ubistvo Boneva bugarska policija je optužila bandu Hrvata koju su predvodila braća Luka i Robert Matanić. Uz Boneva je ubijeno i njegovih pet telohranitelja. Jocić je bio optužen i u slučaju ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića. Međutim, u ovom slučaju je pravosnažno oslobođen, ali su osuđena pomenuta braća Matanić, stari Jocićevi saradnici.

Gulaš od Jurišića

Mlađa ekipa srpskih kriminalaca je posle ubistva premijera Zorana Đinđića i policijske akcije Sablja počela da preuzima beogradsko podzemlje. Niko nije toliko poznat u javnosti, niti se spominje više po svojoj brutalnosti od Luke Bojovića, novog vođe zeumunskog klana, kako ga opisuju mediji. On se trenutno nalazi u zatvoru u Španiji, a u Srbiji su svi postupci protiv njega obustavljeni zbog nedostatka dokaza ili zastarelosti. Bojović je uhapšen u Španiji 2012. godine, gde se krio sa nekoliko članova zemunskog klana, koji su bili optuženi za učešće u atentatu na premijera Đinđića. Iz Španije su učestvovali, kako se sumnja, u švercu kokaina iz Južne Amerike. Bojović ima odlične veze u srpskom i crnogorskom kriminalnom miljeu, a kako navode mediji, u tom poslu njegova grupa i danas, iako je u zatvoru, drži primat na beogradskom narko-tržištu. Kako se navodi, u njegovoj beogradskoj narko mreži radi stotine sitnih dilera, koji prodaju narkotike na ulici.
Kolika je brutalnost njegove kriminalne grupe, videlo se najpre u ratu sa braćom Šaranović, u kome je stradalo desetak ljudi, pa i Bojovićev brat Nikola Bojović. A onda je na videlo isplivalo i kako se Bojović ponašao prema svojim njegovim najbližim saradnicima. Milan Jurišić Juriško se članovima grupe krio u Španiji. Kako je posvedočio glavni ubica zemunskog klana Sretko Kalinić, pošto je Jurišić postao narkoman, Bojović ga je ubio i sa saradnicima telo isekao testerom i samleo u mašini za meso. Od delova Jurišićevog tela je napravljen gulaš, koji je poslužen jednom od članova grupe koji nije znao za ubistvo. Krupnije kosti su bačene u reku Manzanaers u Madridu.

SUTRA - Srpski klanovi u imperiji droge (7): Krvavi tragovi Grupe Amerika

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online