Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.08.2010.
12:01
B. Đokić - Vesti A

"Cane je kamen u Bebinoj ruci"

Proteklih nekoliko dana Stanko Subotić Cane uzburkao je srpsku javnost tvrdnjama kako mu je Dušan Mihajlović, nekadašnji ministar policije u vladi Zorana Đinđića, tražio novac kako bi protiv njega prekinuo policijsku akciju "Mreža", uperenu protiv švercera cigareta na Balkanu. U intervjuu za "Vesti" Mihajlović demantuje ove optužbe objašnjavajući da je Subotić samo "kamen" u nečijoj ruci.

Dušan Mihajlović
 

Zbog čega Subotić optužuje vas za reketiranje i konstruisanje akcije "Mreža"?
 

- Racionalnog razloga nema, jer mu ove laži neće pomoći u odbrani od optužbi zbog kojih je u bekstvu. Akcija "Mreža" je započeta više meseci pre nego što me je Vladimir - Beba Popović upoznao sa svojim prijateljem Subotićem, a završena je tek po prestanku mog mandata. Čitam da mi je pare dao u maju 2004. kada sam bio privatno lice i u nemilosti tadašnje vlasti. Čime sam ga mogao iznuditi, neka prosude čitaoci.
 

Provukli se u "Sablji"

Kako komentarišete izjavu Specijalnog tužioca da će proveriti odgovornost osoba koje pominje Subotić?
- Da sam na njegovom mestu uradio bih isto što je urađeno u "Sablji", saslušao sve, baš sve, koji su imali kontakt sa Subotićem i Bebom. Ali to bi ovoga puta uradio temeljnije, jer su se u "Sablji", u opštem metežu, provukli oni koji sada, posle toliko godina i dalje traže moju glavu. Naravno, podrazumeva se da svako poznanstvo, saradnja i susret sa njima nije krivično delo.

Da li ovim optužbama Subotić možda deluje u nečijem političkom interesu?
 

- U svemu ovome mnogo toga smrdi, i to na prljav veš mog bivšeg prijatelja Bebe. Bog čuva lude svoje, pa me se Beba odrekao, a sa zemljakom Subotićem nisam ušao ni u kakav posao. To ne znači da neću proći kao i neki njihovi i moji prijatelji, videćemo. Jedan je hteo da kupi celu Srbiju, drugi je vladao njome uz pomoć podzemlja, pa su se grdno uzbudili kad su videli da sam počeo ponovo da pišem. Plašeći se toga što bih mogao napisati, u strahu od mog povratka u politiku, pljunuli su me u lice, držeći se stare izreke "napad je najbolja odbrana". Ali pri tome sami sebi kopaju raku. Subotić sam priznaje da mu je Beba bio doušnik kod Đinđića, u vladi, policiji i bezbednosti, da mu je dovodio ministre na noge, otkrivajući time pravog krivca kojim treba da se pozabave državni organi.
 

Odavno na zubu mafije

Hoćete li nešto učiniti povodom Subotićevih optužbi na vaš račun?
- Imajte u vidu da je ovde Subotić samo kamen u Bebinoj ruci, najnovija žrtva ovog velemajstora manipulacije i gospodara mnogih sudbina. Neshvatljivo je šta je uspeo da nesretnom zemljaku stavi u usta. Mafija me je uzela na zub još od hapšenja Dušana Spasojevića, tražila moju ostavku, blatila za svašta, ali niko nikada me nije optužio za iznudu, ucenu i reket. Zato bi morao da navede bar još jedno ime koje sam reketirao. Ali, kako se apsolutna laž ne da demantovati, pružiću mu priliku da svoje tvrdnje dokaže na sudu - najavljuje Mihajlović.


Da li vas napadaju zato što previše znate o tim odnosima?
 

- Zbog toga i istine o političkoj pozadini atentata na premijera Đinđića, Beba je mene odabrao za "žrtvenog jarca" i upregao Subotića u to, da bi borba bila gušća, jer će se sve to lakše progutati ako je ministar koji je trebao da čuva Đinđića, još korumpirani reketaš. Zaboravio je jedino da sam kao član Đinđićeve vlade prijavio svoju imovinu, tako da je lako proveriti da li sam išta stekao posle toga. Biće zanimljivo kakva je njihova materijalna situacija, pre i posle Đinđićeve vlade.
To da Dušan Mihajlović bude "žrtveni jarac" odgovora svima koji su na njihovom platnom spisku, a nije ih malo, kao i svima onima koje akcija "Sablja" nije zahvatila, a i njih ima dosta. Na njihovu žalost, oni ne vladaju više ovom zemljom, pa ih to toliko i srdi i tera u sve ove gluposti.
 

Pare Tadićevoj stranci

- Pogledajte samo Subotićev spisak bez kraja i zamislite se nad tvrdnjom da je Tadićevoj stranci dao 10.000.000 maraka? I sad, posle više od šest godina, najvažnije je pitanje - njegovi susreti sa građaninom Mihajlovićem? Da se Vlasi ne dosete. Mnoga krupnija pitanja za ovu zemlju i sluđene građane žele da sakriju ovom besprimernom hajkom u koju se posebno uključuju oni koje opravdano žulja pitanje ko je sve bio finansiran i za šta u zadnjih dvadesetak godina - smatra Mihajlović.


Šta je podrazumevala vaša saradnja sa Vladimirom - Bebom Popovićem?
 

- Bio sam član Vlade u kojoj je Beba bio sve i svja, pa sam sa njim iskreno sarađivao. Osećam se jadno posle saznanja koja mi je sam Beba pružio u svojoj novoj istoriji Srbije, knjizi "Svedočenje pred Specijalnim sudom". Za mene nema veće kazne od saznanja da sam bio toliko naivan da sam verovao čoveku koji je umislio da je stvorio Đinđića, da je učinio više za Demokratsku stranku nego "celo njeno predsedništvo na čelu sa predsednikom Kenom", itd, itd. Od te moralne odgovornosti ne bežim i zato ću učiniti sve da Beba i njegovi satrapi ne ostvare planove da ponovo vladaju našim sudbinama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online