Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.08.2010.
19:31
Tanjug A

Srpska posla: Lekare svakodnevno tuku i psuju!

Nasilje nad lekarima i medicinskim osobljem poslednjih godina i meseci je učestalije nego ranije, a verbalni sukobi su skoro svakodnevni. Lekari smatraju da bi napade na njih trebalo kažnjavati oštrije, kaznom zatvora od tri do šest godina, jer fizički nasrtaj na lekara na radnom mestu nije isto što i tuča u kafani.

Dok stručnjaci smatraju da bi jedno od rešenja za takvu situaciju moglo da bude uvođenje statusa službenog lica za medicinsko osoblje, čime bi se takva dela rigoroznije kažnjavala, u Ministarstvu zdravlja podsećaju da su još od 2008. godine tražili i predlagali nekoliko izmena Krivičnog zakonika, ali da nijedna od njih nije prihvaćena.

"Panik tasteri" za prijavu napada

 

Kada je reč o sprečavanju takvih napada u zdravstvenim ustanovama, šef službe obezbeđenja Kliničkog centra Srbije Aleksandar Radović kazao je Tanjugu da u toj ustanovi postoje "panik tasteri", koje zaposleni mogu da koriste ukoliko se nešto dogodi.

 

Prema njegovim rečima, dnevno se interveniše dvadesetak puta, a prava panika, prema njegovim rečima, nastane kada u isto vreme petoro njih alarmira za pomoć. Na svu sreću, najčešće se radi o verbalnim ispadima, glasnijem ophođenju sa osobljem i slično, kazao je on i dodao da su u poslednjih dvadesetak dana zabeležena četiri fizička napada na osoblje.

 

On je dodao da u okviru Kliničkog centra Srbije postoji 95 čuvara koji rade u pet smena, a da u Urgentnom centru, gde se pre nekoliko dana napadnuta doktorka, noću dežura četvoro njih, a tokom dana petoro.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kazala je Tanjugu da je nasilje nad predstavnicima lekarske profesije poslednjih godina i meseci učestalije nego ranije, a da su verbalni sukobi svakodnevni.


"Svaki deseti ili 20 događaj stigne do medija, a mnogo su česći verbalni i fizički napadi koji se svakodnevno dešavaju", upozorila je Radosavljević, ukazujući da je neophodno da se lekarima i medicinskim sestrama dodeli status službenog lica.


Za takve napade, naglasila je Radosavljević, zaprećena kazna zatvora bila bi od tri do šest godina zatvora, i ne bi se tretirali kao tuča u kafani ili prekršajna prijava.


Ona je naglasila i da je neohodno doneti Zakon o lekarstvu i sestrinstvu, jer sve zemlje u okruženju imaju te akte.


Radosavljević je ocenila da su napadi na lekare nedopustivi i podsetila na slučaj koji se dogodio u Urgentnom centru kada je anesteziologa dr Irenu Jozdić na radnom mestu, u subotu popodne, fizički napala majka i ujak teško obolele devojčice, koju su lekari te ustanove reanimirali.


I dok se doktorka Jozdić, koja je tom prilikom zadobila prelom nosnih kostiju i čašice kolena, nalazi se na kućnom lečenju, majka devojčice tvrdi da se doktorka sama saplela i pala.


Slučaj dr Jozdić nije usamljen, jer kako su neki mediji preneli, u Urgentnom centru u Zrenjaninu pre više od dva meseca pacijent je napao hirurga, udario mu šamar, a od težih povreda doktora su spasle medicinske sestre i tehničar.

Pre samo nekoliko dana dve osobe pretukle su radnika obezbeđenja Zdravstvenog centra u Kruševcu Bobana Mijajlovića (42), jer je pokušao da ih spreči da uđu u hiruršku salu u kojoj su lekari ukazivali pomoć mladiću koga su doveli u bolnicu.

Slučajevi napada na zdravstvene radnike ranije su bili izuzetno retki, ukazala je Karanović i naglasila da je poslednjih godina, a naročito poslednjih meseci, stvorena atmosfera međusobnog nepoverenja između pacijenata i medicinskih radnika.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Nevena Karanović je podsetila da je Ministarstvo zdravlja još od 2008. godine tražilo i predlagalo nekoliko izmena Krivičnog zakonika, ali da nijedna od njih nije prihvaćena.

Ona je Tanjugu rekla da je Ministarstvo zatražilo dopunu Krivičnog zakonika za propisivanje novog krivičnog dela "napad na zdravstvenog radnika", ali da Ministarstvo pravde to nije prihvatilo uz obrazloženje da je zaštita zdravstvenih radnika, kao i drugih lica koja obavljaju javna ovlašćenja već regulisano postojećom regulativom.


"U slučaju napada na lice koje vrši javna ovlašćenja, što obuhvata i zdravstvene radnike i druga lica u zdravstvenoj zaštiti, kazne za neka krivična dela su već pooštrene", kazala je državni sekretar.


Ona je dodala da je Ministarstvo zdravlja dalo inicijativu da se u izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, uvrsti i delo nanošenje lake telesne povrede licu koje obavlja poslove od javnog značaja, ali da ni ta inicijativa nije prihvaćena.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online