Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.09.2010.
15:55 >> 19:06h
Novosti A

Mira Marković: Ne znam ništa o poternici

Osam godina sam van Srbije i ne bih komentarisala vesti o zastarelosti optužbi, izjavila je za "Novosti" Mira Marković. Advokatska kancelarija Tomanović, njen pravni zastupnik, saopštila je danas da se iz navoda Republičkog javnog tužilaštva zaključuje da je važno samo da poternica i pritvor za Mirjanu Marković budu na snazi i da se spreči njen dolazak u Beograd.

Mira Marković u Rusiji

Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića izjavila je za "Novosti" da je niko nije obavestio o navodnom povlačenju crvene Interpolove poternice, koja je za njom raspisana još pre nekoliko godina.

"Već osam godina živim van Srbije i ne bih komentarisala takve vesti. Jer, ja o tome ne znam ništa", rekla je Markovićeva za "Novosti".

Advokatska kancelarija Tomanović je saopštila da "pravna prekvalifikacija krivičnog dela 15 dana pred zastarelost, posle skoro 10 godina od događaja i posle osam godina od pokretanja postupka u predmetu, gde godinama nije bilo zakazano suđenje, šalje jasnu poruku da pravne kvalifikacije nisu uvek odraz činjeničnog stanja, već rastegljiva kategorija trenutne i uglavnom političke potrebe".

Najave pojedinih medija koji su objavili da će vreme uskoro "pojesti" optužbe protiv Markovićeve, kao što je to nedavno bio slučaj i sa njenim sinom Markom, demantovali su iz Republičkog javnog tužilaštva.

"Nadležno tužilaštvo je, prateći proces optuženoj Mirjani Marković, donelo odluku da prekvalifikuje krivično delo neovlašćeno posredovanje u podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja", izjavio je portparol državnog tužilaštva Tomo Zorić.

Za to krivično delo je zaprećena kazna zatvora je od dve do 12 godina. Za prvo krivično delo za koje se teretila Mirjana Marković, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina. To znači da apsolutna zastarelost nastupa posle deset godina, odnosno 13. oktobra 2010. godine.

Supruga bivšeg predsednika SRJ i Srbije bila je optužena da je od 1. septembra do 13. oktobra 2000. godine, koristeći svoj tadašnji položaj zajedno sa tadašnjim generalnim sekretarom Vlade Srbije Živkom Cicom Knežević, posredovala u nezakonitoj dodeli stana radnici Zdravstvenog centra u Požarevcu Iloni Pešić. 

Prema rečima Tome Zorića, tužilaštvo je u ovom predmetu predložilo i da se Markovićevoj sudi u odsustvu. Time su stvorene zakonske i procesne pretpostavke da ne nastupi zastarelost krivičnog gonjenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online