Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 10.10.2010.
10:51 >> 03:25h
blic.rs, Tanjug, Vestionline A

Parada ponosa: Povređena 141 osoba, privedeno 207!

Sukobi protivnika današnje Parade ponosa i policije, koji su počeli jutros oko 10 časova za kada je bilo zakazano okupljanje učesnika parade u parku “Manjež“, prestali su gotovo na svim mestima u centru Beograda. Za gotovo pet sati nereda, iako je policija tvrdila kako kontroliše situaciju, iz Urgentnog centra i Hitne pomoći saopšteno je da je u sukobima povređena 141 osoba! MUP je saopštio i da je policija privela 207 osoba. U saopštenju se dodaje da je među povređenima i jedan švajcarski državljanin učesnik parade, koji je bio van dogovorenog kruga obezbeđenja i trase i nije sledio uputstva organizatora.


Suzavac na ulicama Beograda

U Urgentni centar u Beogradu do 16 časova lekarsku pomoć je dobilo100 policajaca i 20 izgrednika koji su povređeni u današnjim incidentima u Beogradu, rekao je Tanjugu direktor Urgentnog centra Vladimir Đukić. Zapaljeno je sedište DS, napadnuto sedište LDP, demolirana centrala SPS-a i slomljen ulaz u RTS, a oko 14 sati porazbijani su neki izlozi u Knez Mihailovoj ulici.

Međutim, u MUP-u Srbije je Tanjugu  rečeno da je u sukobima povređeno 80 policajaca i desetak civila, a dva policajca su zadobila teže povrede.


U Urgentnom centru ukazana je tokom pre podneva pomoć za 57 povređenih, među njima 50 policajaca, a oko 14 časova na prijemnom odeljenju lekarsku pomoć čekalo je desetak pripadnika MUP-a, koji se uglavnom žale na povrede ekstremiteta i glave koje su zadobili od kamenica.

MUP Srbije angažovao je antiterorističke jedinice, kako bi sprečilo dalje nasilje na ulicama Beograda, prenosi RTS.    

Drago Jovanović, portparol Urgentnog centra, izneo je u 12.52 časova informacije u vezi sa povređenima:

“Do sada su stigla 44 povređena policajca, a kod jednog je konstatovana teška povreda - prelom noge... Što se tiče civila, u Urgentnom centru ih ima više od deset povređenih, od kojih jedan teže, sa povredama glave. Ovog puta desilo se i nešto što nije nikada do sada - grupe huligana su pokušale da uđu u Urgentni centar, ali su naše obezbeđenje i policija odbili tri njihova napada. Ne znamo šta su hteli, valjda da spreče Hitnu pomoć da interveniše... Snage žandarmerije su ispred Urgentnog centra i nadamo se da neće biti više problema“.

Uhapšen vođa ''Obraza''

 

Mladen Obradović

Vođa desničarskog pokreta "Obraz" Mladen Obradović uhapšen je danas u Beogradu, rečeno je večeras Tanjugu u MUP-u Srbije.

 

Obradović je, kako je navedeno, uhapšen još jutros na Zelenom vencu, pre početka okupljanja učesnika Parade ponosa


Na njegovu informaciju nekih 40 minuta kasnije nadovezala se doktorka Nada Macura, koja je rekla da je Hitna pomoć zbrinula još tridesetak povređenih:

"Hitna pomoć je imala 24 intervencije, a povređeno je oko 30 osoba. Od njih je 12 policajaca zbrinutih kod nas, ostali su u Urgentnom centru. Zaista je dosta povređenih, sa povredama glava, ruku, nogu..."

Još pre prvih čarki protivnika parade i organa reda počele su provokacije, pa je javljeno da se rano jutros desio incident u kojem je navodno povređen jedan od organizatora Parade ponosa Boban Stojanović, za šta se kasnije ispostavilo da to nije tačno. Ovom događaju prethodio je upad huligana u prostorije "Žena u crnom", za koji se pretpostavlja da je u vezi s paradom...

Policijski kordon nalazi se kod Bajrakli džamije, kao i nekoliko policijskih kola, gde je mirno i nema demonstranata, javljaju reporteri sa lica mesta. Na ulici kod džamije, policajci su postavili i kontejnere kao barikadu.
 

Kamenicama na policiju na Slaviji! 

Na centralnom gradskom trgu Slavija danas oko 10 časova stotinak protivnika održavanja Parade ponosa nasrnuli su kamenicama i ciglama na policiju, koja je intervenisala potiskujući ih ulicom Svetog Save. Tom prilikom, prema nekim izvorima, ispaljen je i suzvac.

Svi prilazi ulici Kralja Milana i centru grada iz pravca Slavije su blokirani. U akciji učestvuju i policajci na konjima.

Petarde, pesma i kordoni kod Skupštine Srbije

Pripadnici policije opremljeni za razbijanje demonstracija morali su da intervenišu i oko 10.30 časova, na uglu ulica Dragoslava Jovanovića i Kralja Milana (kod Skupštine Beograda). Na sreću, oni su bez upotrebe sile onemogućili prolazak grupi od više desetina mladih ljudi, protivnika održavanja Parade ponosa.

Kamenovan pokretni mamograf na Trgu Nikole Pašića

Tokom današnjih izgreda u centru grada zbog održavanja "Parade ponosa", kamenovan je mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke, koji je postavljen na Trgu Nikole Pašića i tom prilikom načinjena je veća materijalna šteta, izjavio je v. d. direktora Instituta za onkologiju dr Zoran Rakočević.

 

Rakočević je rekao da se taj incident dogodio oko 10.30 sati kad je na pregledu već bilo četiri-pet pacijentkinja i kada je grupa protestanata kamenovala pokretni autobus.

 

"Na svu sreću nema povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta koja uopšte nije mala", izjavio je Rakočević.

 

On je dodao da je mamograf namenjen ranom otkrivanju raka dojke i da je i danas radio uobičajeno, pa su osim lekara bile prisutne i medicinske sestre. Rakočevih je kazao da se očekuje da će tokom dana šteta biti sanirana i da će mamograf nastaviti rad tokom sutrašnjeg dana.

Grupa mladih koji se protive održavanju Parade ponosa pevaju pesme kojima se vređaju učesnici te manifestacije, kao i policiju koja u dva kordona obezbeđuje ulicu Dragoslava Jovanovića, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta. Iz grupe protivnika Parade bačeno je nekoliko petardi ka policijskom kordonu.

Policijski kordoni se nalaze i između zgrade stare Skupštine Srbije i Predsedništva, kao i u parku oko tog zdanja na Andrićevom vencu.

Sukob kod Doma narodne skupštine

Protivnici Parade ponosa gađali su žandarmeriju kamenicama na Trgu Nikole Pašića. Oni su došli do Trga Nikole Pašića i počeli kamenicama da gađaju žandarmeriju, koja je pokušala da ih potisne od zgrade Doma Narodne skupštine Srbije.


Iz pravca Skupštine grada Beograda pristigle su nove snage žandarmerije koje su protivnike Parade ponosa uspele da zadrže na uglu Takovske ulice i Kneza Miloša.

Policija kontroliše situaciju, uspostavljen red i mir?

Pripadnici policije i žandarmerije uspeli su danas oko 11 sati, pred početak manifstacije "Parada ponosa", da uspostave javni red i mir u centru Beograda, a dve osobe su privedene, javili su reporteri Tanjuga.

Policija i Žandarmerija u potpunosti kontrolišu javni red i mir na gradskim ulicama na kojima je prethodno došlo do sporadičnih incidenata. Pripadnici žandarmerije priveli su dvojicu mladića iz grupa koje su kod Doma Narodne skupštine i Glavne pošte kamenicama i plastičnim flašama gađali policijske kordone.


Zapaljeni kontejneri kod “Madere“

Međutim, posle najava o uspostavljanju reda i mira, ponovo su počele da stižu vesti o neredima... Jedna veća grupa izgrednika krenula je iz pravca restorana “Madera“ u Bulevaru kralja Aleksandra na policijski kordon interventne brigade kod poslovnice JAT, bacajući cigle, kamenje i staklene flaše, pri čemu je, navodno, povređeno nekoliko policajaca. Izgrednici su prethodno zapalili kontejnere u Bulevaru kod restorana Madera.


Na Zelenom vencu policija pobedila

Na autobuskoj stanici na Zelenom vencu došlo je do sukoba protivnika Parade ponosa i policije. Grupa izgrednika gađala je kamenicama policiju, koja je bila rasppoređena u dva kordona. Izgrednici su skandirali: "Kraljevina Srbija, idite na Kosovo!". Policija je počela da potiskuje grupu izgrednika ka Brankovom mostu, a javljeno je i da im stiže pojačanje.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.10.2010. 12:07
nista do : ''trazili ste -gledajte'' !!
Nedelja 10.10.2010. 13:36
Ja da sam dole ja bih narod poveo na policiju i lomio policiju te rusio vlast jer je ovo sramota.Rat je zavrsen davnih dana sada pripremaju drugi rat a jos ima izbeglica u logorima, zar nisu mogli sa tim parama da pomognu izbeglice za krov nad glavom a ne da im drzava organizuje i placa.Koliko ova parada kosta narod koji placa porez..I na kraju da komentarisem napis u vezi komentara koji kaze bratoubilacki rat da se ne izaziva.Nema tu bratoubilackog rata oni samo nosi srpka imena i ovi na vlasti i pederi pa i onaj Djogani na farmi nosi srpko ime i pljuje Srbina Paroskog pa nista.Isto tako ocevi ovih na vlasti su prvi poceli bratoubilacki rat ja sam za to da tu bagru unistimo i vise nece biti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online