Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.10.2010.
13:37 >> 18:51h
Tanjug A

Ukinuta presuda za Tuzlansku kolonu, Jurišić pušten na slobodu

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je danas presudu kojom je Ilija Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora i naložio ponovno suđenje pred prvostepenim sudom i potpuno novim sudskim većem.

Napad na kolonu JNA u Tuzli
 


Istom odlukom sud je Jurišiću, koji je optužen kao nalogodavac napada na tuzlansku kolonu JNA 1992. godine, ukinuo pritvor i pustio ga da se brani sa slobode.


Predsednik sudskog veća sudija Siniša Važić rekao je da sud posle održanog glavnog pretresa, usvojio žalbe Jurišićevih branilaca i naložio prvostepenom sudu - Odeljenju za ratne zločine da ponovo utvrdi činjenično stanje po nalozima iz rešenja Apelacionog suda.

Jurišić je prošle godine u septembru osuđen na 12 godina zatvora presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Advokat: Jurišić ne mora da se javi na poziv iz Srbije


Đorđe Dozet, jedan od advokata Ilije Jurišića, rekao je da nije nezadovoljan odlukom Apelacionog suda jer je njegov klijent "konačno na slobodi" i istakao da ga formalno-pravno sada ništa ne obavezuje da se javi na sudski poziv iz Srbije.

 

On je ocenio da je "pobedilo pravo nad silom" i da je to najznačajniji deo postupka, te dodao da je očekivao konačnu oslobađajuću presudu Jurišiću.

 

Dozet smatra da tužilac u ovom slučaju neće odustati od gonjenja, iako na to ima pravo. "Za svakog ko razmišlja pravno, bilo bi sasvim dovoljno obrazloženje Apelacionog suda da odustane od gonjenja jer je rečeno šta je za ovaj sud u nekom budućem postupku značajno", rekao je Dozet.

 

Govoreći o ukidanju pritvora Jurišiću, Dozet je istakao da, formalno-pravno, Jurišića ništa ne obavezuje da se javi na svaki sudski poziv iz Srbije i da taj sud ne može narediti njegovo privođenje iz BiH.

 

"Ali Jurišića obavezuje njegov obraz i ono što je od početka govorio da želi da iz ovog suda izađe čistog obraza. Jurišić će to ispoštovati do kraja i izaći iz ovog suda čistog obraza", rekao je Dozet.

Kacin: Jurišićevo oslobađanje doprinosi pomirenju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je danas odluku Apelacionog suda i ocenio da je oslobađanje Ilije Jurišića doprinosi daljem napretku u regionalnom pomirenju.


"Činjenica da Jurišić nije direktno učestvovao u dešavanjima u Tuzli 15. maja 1992. godine je od trenutka njegovog hapšenja bacila senku na čitav proces", istakao je Kacin u pisanoj izjavi.


Ovako značajni sudski procesi će, prema oceni Kacina, na najbolji način pokazati koliko je uspešna reforma pravosudnog sistema Srbije. "Konačni ishod te reforme mora biti čvrsto uspostavljena vladavina prava u kojoj će sve izrečene kazne biti potpuno primerene izvršenim delima, a politički činioci neće imati nikakav uticaj", zaključio je Kacin.

Jurišić je optužen da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine, rečima "na vatru orgovori vatrom".

Uhapšen je 2007. godine na beogradskom aerodromu i od tada je u pritvoru.

U napadu na kolonu JNA na Brčanskoj malti u Tuzli 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.10.2010. 14:00
Tužno i jadno šta će sve ovi uraditi po nalogu Europe.Adanas prijetesa 8 godina kazne zajučerašnje demonstarnte. Rušitelji su rušitelji ali tu djecu treba dobro novčano kazniti a ne napraviti od njh kriminalce . a 5 oktobra što su rušili Beograd su heroji. jadno jadno da jadnije nemože biti
Ponedeljak 11.10.2010. 19:37
pa logicno je da je presuda ukinuta kada su se ljudi borili protiv cetnika i njihove produzene ruke JNA ili VJ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online