Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.10.2010.
14:29 >> 22:37h
Tanjug, RTS A

Izručenja dogovorena, hapsi se na veliko

Sedam državljana Srbije i pet Crne Gore biće "razmenjeni" po sinoć potpisano sporazumu Beograda i Podgorice o ekstradiciji. Među uhapšenima u Podgorici i Šarićev saradnik Boris Laban.

U Srbiji hapse za ratni zločin, a u Crnoj Gori za organizovani kriminal

Sporazum o ekstradiciji su u petak uveče u Beogradu potpisali ministarska prave Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovičić. Sporazum se primenjuje od momenta potpisivanja.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u Srbiji na osnovu Sporazuma o ekstradiciji ministarstava pravde Srbije i Crne Gore uhapšeno sedam osoba. Od toga je petoro u Crnoj Gori traženo zbog ratnih zločina protiv civila na Dubrovačkom ratištu a dvojica zbog kriminala, kaže Ivica Dačić.

Dačić je rekao da akcija hapšenja nije završena.


Uhapšeni su Zlatko Pajković, Nenad Bjelajac, Radoje Radunović, Milisav Marković, Predrag Strugar, Milorad Ivanović i Boško Bojović.

Uhapšeni crnogorski državljani nalaze se kod istražnog sudije Specijalnog suda u Beogradu i ubrzo će biti izručeni Crnoj Gori, javio je RTS.


Crnogorci tragaju za Šarićevim saradnicima

 

Crnogorska policija potvrdila je večeras da je uhapsila šest osoba koje potražuje Srbija i objavila javnu potragu za još trojicom državljana Crne Gore, pripadnika kriminalne grupe Darka Šarića.

"Javna potraga objavljena je za Goranom Sokovićem, Draškom Vukovićem i Dejanom Šekularcem, za kojima je Srbija pre više meseci rapisala međunaronu poternicu i tereti ih za zločinačko udruživanje i krijumčarenje droga", saopštila je crnogorska policija.

"Ako bilo ko ima saznanja o njihovim trenutnim lokacijama u Crnoj Gori, molimo da se obrati najbližoj područnoj jedinici ili ispostavi policije radi njihovog hapšejna u cilju određivanja pritvora i ekstradicije Srbiji", navodi se u saopštenju. Policija takođe podseća da su "Soković i Šekularac početkom godine uhapšeni u Crnoj Gori, po poternici srpskih vlasti, ali su pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza".

Potvrđeno je da su na osnovu sporazuma o izručenju sa Srbijom uhapšeni Boris Laban, Samir Musić, Alen Sijarić, Mario Stanić, Bogdan Marković i Robert Franović.

Svi, sem Franovića, u Srbiji se terete za organizovani kriminal i korupciju, a Franović za razbojništvo.

Srbija potražuje 18 crnogorskih državljana, a Crna Gora od srpskih pravosudnih vlasti potražuje 60 osoba.

To su prva hapšenja posle sinoćnjeg iznenadnog potpisivanja Sporazuma o izručivanju između Srbije i Crne Gore.

Iz crnogorske Vlade je saopšteno da sporazum predviđa efikasne mere u borbi protiv kriminala i da sadrži mehanizme, ne samo za odgovor prema potencijalnim izvršiocima, već i prema onima čija je kriminalna delatnost rezultirala procesuiranjem predmeta u kome treba utvrditi njihovu odgovornost.

Zbog toga je, kako se dodaje, jako bitno državnim organima stvoriti pretpostavke i prostor da efikasno i organizovano deluju i kada treba da se preduzmu aktivnosti sa kojima se ne sme kasniti.

Ugovor podleže potvrđivanju u parlamentima dve države, ali je predviđena njegova privremena primena od dana potpisivanja, što znači da od tog trenutka proizvodi pravno dejstvo, saopšteno je iz Vlade u Podgorici.

Sporazum će, pored ostalog, omogućiti izručenje pripadnika kriminalne grupe odbeglog Darka Šarića za kojeg se veruje da se nalaze Crnoj Gori. Neki od njih, poput Gorana Sokovića, hapšeni su po poternicama Srbije, ali nisu mogli da budu izručeni zbog ranijih ustavnih prepreka u Crnoj Gori.

Mediji špekulišu da se u Crnoj Gori kriju i Darko Šarić, kao i pripadnik njegove grupe Darko Tošić, ali to iz susedne države nije nikad potvrđeno, prenosi Tanjug.

Da se u Crnoj Gori od srpske pravde kriju veruje se i za Bogoljuba Karića i Dragana Maksimovića Maku, Zvezdana Terzića kao i mnoge druge begunce, ali njihovo privođenje pravdi ne zavisi od potpisivanja, već od volje za primenom sporazuma i hapšenjem koje bi reziultiralo i njihovim izručenjem Srbiji.

Prvi na listi transfera iz Srbije u Crnu Goru bi mogao da bude Kristijan Gondi, osumnjičen za svirepo ubistvo nemačkog državljanina Kristijana Dojčlendera, u Budvi 2005. godine.

Crna Gora bi od srpskih vlasti mogla da zahteva da uhapsi i izruči Boška Bojovića, Duška Bakrača, Milorada Ivanovića i Radoja Radunovića, optužene za deportaciju bosanskih izbeglica 1992. godine, protiv kojih se vodi postupak u podgoričkom višem sudu.

Osim njih izvesno je i potraživanje izručenja Predraga Strugara, optuženog u slučaju ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom Lazu, 1999. godine.


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je ranije Tanjugu rekao da se petorica uhapšenih sumnjiče za ratni zločin, pre svega, na Dubrovačkom ratištu.


Vekarić je rekao i da su, koliko je njemu poznato, u Crnoj Gori neka lica privedena zbog osnovane sumnje da su učestvovali u krivičnim delima organizovanog kriminala.
Sinoć potpisani sporazum između Srbije i Crne Gore predviđa ekstradiciju vlastitih državjana između dveju država.


Malovićeva je saopštila da Sporazum o ekstradiciji stupa na snagu odmah po potpisivanju, tačnije od sinoć i da je taj dokument potpisan pre ugovorenog roka zbog, kako je rečeno, operativnih istraga koje su u toku na osnovu kojih je već došlo do hapšenja određenih lica.

Crna Gora, između ostalih, od Srbije potražuje osumnjičene za deportaciju muslimanskih izbeglica iz BiH 1992. godine, protiv kojih se vodi postupak u podgoričkom višem sudu i Predraga Strugara, optuženog u slučaju ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom Lazu 1999. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online