Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.11.2010.
19:04
A

Artemije pred sudom: Sve rađeno sa mojim odobrenjem

Umirovljeni vladika Artemije svedočio je danas na suđenju Predragu Subotičkom, direktoru preduzeća "Rade Neimar“ u Višem sudu u Beogradu. On je rekao da u Eparhiji raško-prizrenskoj, na čijem je čelu donedavno bio, ništa nije rađeno bez njegovog odobrenja i svojim iskazom nije teretio optužene za malverzacije sa eparhijskim fondom.

Vladika Artemije nije hteo da optuži saradnike

Svedočeći na suđenju Subotičkom, vladika je rekao da je on davao naloge za isplatu sredstava iz eparhijskoig fonda za izgradnju i obnovu manastira na Kosovu i Metohiji. Vladika je podsetio da to nikad nije poricao, navodeći da je on primao završene objekte - hramove.

Subotički je prethodno negirao sve navode optužnice koja ga zajedno sa bivšim anhimandritom Simeonom Vilovskim tereti za protivpravno prisvajanje 350.000 evra iz eparhijskog fonda. Sud je odlučio da protiv Vilovskog, koji je u bekstvu, razdvoji postupak dok ne bude dostupan domaćim pravosudnim organima.

Subotički se izjasnio o svim pojedinačnim iznosima iz priznanica eparhijskog fonda, kao i o svim građevinskim situacijama na pojedinačnim objektima i kako su trošena sredstva za njihovu rekonstrukciju. On je naveo da su svi manastiri čije je obnova vršena, završeni i u prilog tome sudu dostavio fotografije.

U nastavku suđenja, koje je danas počelo, sud će odlučiti o predlogu odbrane da se Subotičkom ukine pritvor, u kome se nalazi od sredine februara.

Subotički i Vilovski optuženi su da su od 8. jula 2004. do neutvrđenog dana krajem januara ove godine, zloupotrebom službenog položaja, nezakonito prisvojili blizu 350.000 evra iz blagajne Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Vilovski je na slobodi u Grčkoj, pošto je Vrhovni sud te države sredinom jula odbio zahtev Srbije za njegovo izručenje i uz kauciju ga pustilo iz pritvora. Odlukom Srpske pravoslavne crkve njemu je oduzet monaški čin i vraćeno mu je svetovno ime.

Prema navodima optužnice, Vilovski je, kao odgovorna osoba koja je bila ovlašćena za zastupanje Eparhije raško-prizrenske, preko blagajne eparhije, Subotičkom u gotovini isplaćivao novac za navodno obavljene radove na rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na Kosmetu.


Bivši anhimandrit je davao usmene naloge blagajniku Milivoju Markoviću da preko blagajne, na ruke, direktoru "Rada Neimara" isplati 349.875 evra, na ime fiktivnih radova. Ovaj novac, Subotički je uplaćivao na račun svog preduzeća.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.11.2010. 19:56
Koliko sam razumeo, on je na sebe primio svu krivicu, ako je ima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online