Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 14.11.2010.
12:04
J. Arsenović - Vesti A

Organe vadili i Srbima i Turcima

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić pozdravio je procesuiranje osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima koji su žrtvama vađeni na privatnoj klinici "Medikus" u Prištini, a protiv kojih je tužilaštvo Evropske unije podiglo optužnicu. Konstatujući da se među optuženima nalazi i turski državljanin, Vekarić je podsetio na to da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odavno ukazuje na takozvanu "tursku vezu".

- U izveštaju dostavljenom specijanom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju upravo smo pomenuli i taj segment - kaže Vekarić.

Bruno Vekarić

On je napomenuo da su predstavnici Tužilaštva za ratne zločine pre tri dana u Nišu imali sastanak sa Euleksom, gde je jedna od tema upravo bila i trgovina ljudskim organima.
 

Raskrinkao američke tajne zatvore
 

Iako su do sada svi albanski predstavnici sa Kosova odbacili optužbe u vezi sa učešćem u trgovini ljudskim organima ubijenih kosovskih Srba i drugih nealbanaca, porodice žrtava žele da veruju u nepotkupljivost i upornost izvestioca Saveta Evrope.

 

Dik Marti je ranije vodio istragu o tajnim prebacivanjima zatvorenika i ilegalnim zatvorima CIA na teritorijama zemalja članica SE, što je izazvalo veliki odjek.

- Važno je da se istakne činjenica da kada su se 2003, 2004. i 2005. godine takve monstruozne stvari dešavale, možete zamisliti kako je bilo za vreme rata 1999. godine i posle prestanka ratnih dejstava - rekao je Vekarić.


Tužilac Evropske unije Džonatan Ratel podigao je optužnicu protiv sedmoro ljudi, od kojih su petoro s Kosova, optuženih zbog sumnji da pripadaju međunarodnoj mreži trgovine ljudskim organima.

Optužnica je podignuta protiv Iljira Rečaja, bivšeg visokog zvaničnika kosovskog ministarstva zdravlja, kosovskog hirurga Luftija Derviša, njegovog sina Arbana Derviša, lekara Sokola Hajdinija i Dritona Jilte i dvojice stranih državljana - turskog doktora Jusufa Sonmeza i Izraelca Moše Harela, koji su na Interpolovoj poternici.


Oni su optuženi da su siromašnim državljanima Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske odstranjivali zdrave organe radi trgovine, obećavši nesrećnim ljudima novčanu naknadu.
 

Ova poslednja istraga ponovo je podsetila na slučaj "žute kuće" u Albaniji i monstruoznih ubistava kosovskih Srba čiji su organi vađeni zarad prodaje. Kada je bivša haška tužiteljka Karla del Ponte objavila knjigu "Lov" gde je pisala i o "žutoj kući", Parlamentarna skupština Evrope je odlučila da pokrene istragu i za svog specijalnog izvestioca imenovala Dika Martija.

S obzirom na to da se istraga otegla, Dik Marti je prošlog meseca za beogradske medije najavio da će njegov konačan izveštaj biti gotov u januaru, odbijajući da do tada kaže išta preciznije, odnosno da li je "žuta kuća" u Albaniji bila zaista poprište najstrašnijih operativnih zahvata nad Srbima i drugim nealbancima nestalim sa Kosova i Metohije.

Podela nadležnosti


Srpsko tužilaštvo za ratne zločine i Tužilaštvo za organizovani kriminal zajedno rade na slučaju trgovine ljudskim organima na području Kosova i Metohije. Vekarić objašnjava da se nadležnost tužilaštva za ratni zločin proteže do kraja 1999, a Tužilaštva za organizovani kriminal na period posle rata. On tvrdi da oba tužilaštva imaju dobru komunikaciju sa Euleksom i da to u poslednje vreme daje rezultate.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.11.2010. 12:07
Sve se ponavlja, ako i ovo zaboravimo ili oprostimo, ceka nas ista sudbina ponovo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online