Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 29.11.2010.
19:50
Tanjug A

Srbi ne znaju i ne zanima ih sopstvena istorija

Trećina građana Srbije ne zna šta se desilo u Srebrenici, 40 odsto ne zna ko je bombardovao Dubrovnik, 50 odsto ne zna šta se desilo u Ovčari, 60 odsto šta u Medačkom džepu, dok 73 odsto građana Srbije ne zna šta se desilo sa Bošnjacima iz Sjeverina, pokazuju rezultati istraživanja "Novosti iz prošlošti" Beogradskog centra za ljudska prava.

Ne znamo ni savremenu, a kamoli "stariju" istoriju 

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da ovo istraživanje nije imalo nameru da pokaže da građani ne znaju istoriju, već da vidi kako je znaju i razumeju.

Istoričar Radina Vučetić naglasila je da su autorke istraživanja bile iznenađene rezultatima koji su pokazali da je 72 odsto ispitanika reklo da ih istorija ne interesuje, a 81 odsto građana reklo da ne znaju istoriju.

Vučetić je navela primer da je svega 23 odsto građana znalo da je prvi univerzitet u Srbiji osnovan 800 godina posle prvih univerziteta u zapadnoj Evropi, 1905. godine, a država je sama 2008. godine proslavila 200 godina univerzitetskog obrazovanja.

Istoričar Sanja Petrović Todosijević istakla je da je 50 odsto ispitanika odgovorilo da je Vuk Branković izdao Srbiju na Kosovu polju tokom boja 1389. godine, iako je srpska istorijska nauka, pre 200 godina, utvrdila da on nije izdajnik.

"Poražavajuće je što su ovaj odgovor dali najmlađi ispitanici, od 18 do 29 godina starosti, koji su tek završili svoje obrazovanje“, rekla je ona.

Todosijević je naglasila da trećina građana ne zna da je Srbija stekla svoju nezavisnost na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Istoričar Dubravka Stojanović predstavila je deo istraživanja koji se bavi time kako građani Srbije vide druge narode, odnosno kako preko "slike drugih" vide sami sebe.

O ratu na prostoru bivše Jugoslavije glavni odgovor je "ne znam"

Skoro 54 odsto građana Srbije ne zna da su Engleska i Francuska bile saveznice Srbije u Prvom svetskom ratu, naglasila je Stojanović i dodala da 27 odsto ispitanika misli da su saveznici Srbije tada bile Grčka i Rusija. Prema njenim rečima, 62 odsto ispitanika misli da Hrvatska nije postojala kao država u srednjem veku, a samo 19 odsto zna da je i Crna Gora stekla svoju nezavisnost na Berlinskom kongresu. Više od 40 odsto je odgovorilo da je Crna Gora stekla nezavisnost 2006. godine, dodala je Stojanović.

Istoričar Olga Manojlović Pintar naglasila je da 91 odsto ispitanika vidi SFR Jugoslaviju kao sinonim za bolji život, stabilnu i uglednu državu. Pintar je dodala da Josipa Broza Tita većina građana vidi kao najznačajniju ličnost Srbije, ali da sa druge strane skoro 50 odsto ispitanika smatra da je stvaranje Jugoslavije bila greška.

"Kada smo građane pitali o odgovornosti za raspad Jugoslavije, rekla je Pintar, 50 odsto građana smatra da je odgovornost na međunarodnoj zajednici, trećina da je odgovornost na političarima, četvrtina na republičkim rukovodstvima, dok je osam odsto reklo da je odgovornost na samim građanima“, rekla je istoričarka Manojlović Pintar.

Ona ističe da su građani na pitanja iz novije istorije uglavnom odgovarali sa "ne znam", što se može protumačiti da je u toku proces suočavanja sa zločinima i ratovima devedesetih godina.

Istraživanje je sprovela agencija "Stratedžik marketing“, uz finsniranje Evropske unije, u martu 2010. godine, na reprezentativnom uzorku od 1.086 ispitanika, starijih od 18 godina.

Ponedeljak 29.11.2010. 19:55
Još jedan pokazatelj da Srbi polako postaju amebe.
Ponedeljak 29.11.2010. 20:06
Srbi su morali da spasavaju živu glavu i bore se za slobodu,pa su zato okasnili sa univerzitetom.Nego,šta ono beše radio Rastko Sava Nemanjić?Mene učili da je opismenjavao narod i jačao crkvu,ostavio presto i uzeo težak monaški život,prosvetiteljski.U 13.om veku prva uspešna hirurška operacija u manastiru Žiča.Po oslobođenju,u prvom svetskom,Srpski kralj Hrvatima daruje slobodu i državnost,oni su do tada bili konjušari austrougarima.Grci su nam u prvom svetskom pomogli kao hotelijeri,sa debelim računima,a Ruski car nas je spasao i stao nam u zaleđinu.A što se Brankovića tiče,sledi moja teorija....
Ponedeljak 29.11.2010. 20:46
A dali neko zaista ocekuje da ce narod koji nema stalni posao i redovna primanja, koji godinama muci muku kako da izhrani porodicu, da vodi brigu sta se gdje desavalo ili desava na teritoriji bivse Jugoslavije??? Narod je doveden na ivicu propasti! Koliko ljudi, van grada, ima uopste novaca i mogucnosti da cita dnevnu stampu? I sta pise u dnevnoj stampi? Sta da se cita? Crna hronika??? Pa i ovako im je sve crno oko vecine njih, samo im jos to treba! Koliki je nivo cenzure u zemlji? Kojim novinama uopste vjerovati? O knjigama da ne govorimo! A televizija je strasno informativna, posebno po pitanju "realiti" i slicnog programa... Zasto smo sada tu gdje jesmo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online