Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 30.11.2010.
15:35 >> 22:23h
Vestionline A

Studentski protest nije uspeo

Pregovori studenata u štrajku sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem završeni su večeras neuspehom, pošto je ponovljeno da država nema novca da plati školarine akademcima koji su sakupili više od 48 bodova. Studenti su odlučili da ostanu ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici cele noći i sačekaju sutrašnji razgovor sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, pošto im je grad ponudio pomoć u plaćanju školarina.

Krevet ispred Vlade Srbije
 

Pregovori predstavnika studenata koji su, između ostalog, štrajkovali i glađu zbog neupisivanja u narednu godinu studija po propisanom minimumu bodova, propali su i protest se nastavlja, javljaju beogradski mediji.


Nema dogovora

 

Jedan od štrajkača Miloš Kuvekalović rekao je za B92 da na sastanku sa Obradovićem nije postignut dogovor i da će studenti koji štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade Srbije nastaviti štrajk. "Nismo postigli dogovor. Nastavljamo protest ispred vlade i provešćemo tu još jednu noć", rekao je on.

Studenti će, izgleda, još jednu noć provesti na trotoaru ispred zgrade Vlade a sutra ih očekuje sastanak sa gradonačelnikom Đilasem, kome će možda prisustvovati i ministar prosvete.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je studentima predloženo da ministarstvo pozove dekane da studenti koji se sami finansiraju a imaju 60 bodova budu oslobođeni školarine.


Predloženo je i da oni koji imaju 54 i 48 bodova budu oslobođeni 70 odsto, odnosno 55 odsto školarine.

Obradović je naveo da je na sastanku sa studenatima predložio rešenje, a da će oni posle razgovora sa kolegama odlučiti da li će to prihvatiti. "Ti studenti bi školarinu plaćali u više mesečnih rata", rekao je Obradović i dodao da je na sastanku sa studentima koji štrajkuju bila i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Obradović je pozvao studente koji štrajkuju glađu da prekinu štrajk i da ne provedu drugu noć zaredom ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

 

Studente niko iz vlasti nije obišao

Član Organizacionog odbora protesta Nenad Uzelac rekao je da su studenti vodili evidenciju, i da je do 5 ujutro bilo od 60 do 100 studenata, a od toga je njih 40 koji su u stalnom štrajku glađu.

"Jako nam je hladno. Do četiri jutros nije bilo strašno, ali od tada se smrzavamo. Od nadležnih niko nije došao da nas poseti, da nam se javi, apsolutno nas ignorišu. Devojke kojima smo rekli da mogu da idu kući same su rekle da će ostati tu. Sramota je da se dozvoljava ovako nešto", rekao je Uzelac.

On je istakao da ih od juče u minut do 12, kada su stupili u štrajk glađu ispred Vlade nije obišao niko od predstavnika vlasti i da očekuju da će ih danas neko primiti da pregovaraju.

Član pregovaračkog tima studenata Marko Pavlović rekao je da osim hladnoće nije bilo drugih neprijatnosti i nijedan student nije imao zdravstvenih problema, s obzirom na to da su juče počeli štrajk glađu.

Studenti su pripremili ćebad, vodu, kartone, a od najlona su napravili šator, jednim delom prikačen za zgradu Vlade, a drugim za obližnju banderu. Građani su, kako kaže Pavlović, solidarni, pa su štrajkači tokom noći i jutros dobili čaj i vodu.

Đilas: Grad će pomoći studentima

 

Grad Beograd će se uključiti u rešavanje problema studenata koji štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade Srbije, najavio je danas gradonačelnik Dragan Đilas. On je rekao da je u intenzivnoj komunikaciji sa ministrom obrazovanja Žarkom Obradovićem i predsednikom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem i najavio da će Gradska uprava u saradnji sa drugim nadležnim institucijama pomoći studentima na način koji bude moguć.

"Pokušaćemo da nađemo neko rešenje jer je besmisleno da mladi ljudi štrajkuju glađu po ovoj zimi", rekao je Đilas novinarima. Gradonačelnik je kazao da oseća posebnu odgovornost da se reše problemi studenata koji štrajkuju glađu. "Sigurno je da Čedomir Jovanović i ja imamo najveću obavezu da se bavimo studentskim problemom, kao bivši studentski lideri, kao i da pokažemo najviše razumevanja, koje nemam samo u slučaju kada blokiraju saobraćaj", rekao je Đilas.

Pavlović je rekao i da je student štrajkač, kome je automobil prešao preko stopala u jučerašnjem incidentu, dobro i da se oporavlja kod kuće.

Student Fakulteta političkih nauka Mia Popović rekla je da su ispred Vlade bili cele noći u nadi da će se "ova agonija završiti u toku današnjeg dana". "Svi roditelji su jako zabrinuti za svoju decu, ali znaju da to radimo zbog njih. Podržavaju nas, neki roditelji su čak i bili ovde, na nekoliko sati, pa otišli", kaže Mia.

Student Visoke železničke škole Marjan Pantić rekao je da su štrajkači dobili ćebad od stranaka Nova Srbija i LDP. "Doneli su nam malo vode, proterali smo noć, videćemo kako ćemo dalje", dodao je Pantić.

"Plaćena školarina, ne budžet, to treba naglasiti, od toga nećemo odustati, mada smo spremni na neki kompromis, ako oni budu hteli sa nama da razgovaraju, pošto još nema ništa u nagoveštaju", izjavio je student Visoke ICT škole Žarko Nedić.

Studenti su predali zahtev Ministarstvu prosvete da se budžetsko studiranje omogući svim studentima koji imaju 48 i više bodova, kao i da se prošire kvote za upis na master studije, ali su dobili negativan odgovor.

Ministar prosvete, Žarko Obradović izjavio je da Ministarstvo nema para da ispuni te studentske zahteve i plati školarinu svim studentima koji su ostvarili dogovoreni uslov za školarinu.

Predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, posle sastanka sa ministrom Obradovićem, rekao je da će pokrajina, iako to nije u njenom domenu, finansirati školovanje studenata na master studijama, za novembar i decembar, kao i da će sa resornim ministarstvom i Novosadskim univerzitetom i naredne godine raditi na tome.

Štrajkuju studenti Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta, Visoke poslovne škole, Visoke elektrotehničke škole, fakulteti Univerziteta umetnosti, a podršku kolegama dali su i akademci Filozofskog i Filološkog fakulteta. Štrajkači kažu da se neće pomeriti dok ne razgovaraju sa nekim iz Vlade. U Vladi, zasad, studente niko nije primio. 

POVEZANE VESTI

Utorak 30.11.2010. 16:39
Ko placa hranu, smestaj, struju, profesore, nastavna sredstva...za ovu gospodu sto ce da ode van Srbije cim zavrse skole !? Zasto se i dalje ulazu pare u propale investicije? Nek sklapaju ugovore i stipendije sa stranim firmama i drzavama, o kojima vec mastaju, pa kad vide kako ih uslovljavaju, vise ce ceniti Otadzbinu.Visoko skolstvo je IZBOR a ne PRAVO! Dosta dzabane na racun osiromasenih gradjana Srbije.'Ajte kuci deco, pa nadjite sponzora kod koga cete raditi i vracati mu pare.Samo jos opljackana Srbija ne trazi da joj ista vracate.Bas ona Srbija koju tako cesto pljujete.Dodjite malo na 'Zapad' da bi Srbiju vise voleli.Ja moj kredit Holandiji tek otplatih a nadam se da ce te i vi Srbiji
Utorak 30.11.2010. 15:48
ne brukajte se. kad vec nemate podrsku kolega. niste slozni. pakujte prnje i kucama. jos ce te se razboleti.
Utorak 30.11.2010. 17:46
A ko je to kriv sto "Srbija ima najmanji broj obrazovanih u Evropi!"??? Roditelji ove jadne omladine, i svih ranijih generacija, ili iskljucivo politika vlasti u Srbiji??? Ko se to bori da mu narod ostane neobrazovan, i zasto??? Sto je narod neobrazovaniji, to je lakse upravljati njime, tj. podkradati ga i manipulisati sa njim, a u svoju korist!!! SRBI NISU GLUPI, NEGO IH VLAST TAKVIM POKAZUJE I PREDSTAVLJA SVIJETU!!! SRAM VAS I STID BILO!!! SVIH VAS NA VISOKIM FUNKCIJAMA I SA VISOKIM PLATAMA!!! TAJ ISTI (GLUPI I ZATUCANI) NAROD VAS I PLACA, I HRANI!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online