Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.12.2010.
10:51
RTS, B92, Fonet A

Studenti isterali svoje

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da je na večerašnjem sastanku sa studentima koji su štrajkovali glađu postignut dogovor da fakulteti preuzmu obavezu plaćanja školarine. Predstavnici studenata prihvatili su raniej danas, nakon pregovora sa gradskim zvaničnicima, predlog da, kroz dopunu školarine, grad finansira 1.000 socijalno ugroženih studenata.

Početak studentskog protesta pre tri dana
 

Studentima sa 60 bodova fakulteti će plaćati celu školarinu. Onima sa 54 i više bodova biće plaćeno 70 odsto, dok će studentima sa 48 bodova fakulteti platiti 55 odsto školarine rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je pozvao studente da se "vrate kući, dobro odmore i nastave da uče".

Obradović je juče tokom sastanka sa predstavnicima studenata beogradskog Univerziteta koji traže da država plati školarine akademcima sa minimumom 48 bodova, ponovio da država nema novca za takve isplate.

Ranije danas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić je novinarima u Skupštini Beograda rekao da se za sada ne može reći koliko će novca biti izdvojeno za diopunu školarine socijalno ugroženim studentima i da je brojka od 500.000 evra, koja se pojavila u medijima, netačna.

Studenti dve noći bili napolju

 

Nekoliko desetina studenata Beogradskog univerziteta koji štrajkuju glađu, provelo je sinoć drugu noć ispred Vlade Srbije, zahtevajući da država plati školarinu za akademce koji imaju 48 poena i više. Oni su hladnu noć, tokom koje je pretežno padala kiša, proveli u improvizovanom šatoru od najlona, postavljenom u Nemanjinoj ulici pored glavnog ulaza u zgradu Vlade Srbije.

 

“Konačan iznos sredstava koja će biti izdvojena još uvek ne može da se proceni jer su školarine različite na svim fakultetima”, dodao je Antić i naglasio da će se grad u rešavanje problema studenata uključiti i kroz pomoć fakultetima po pitanju neplaćenih računa za komunalije.

“Serija razgovora koja je vođena sa studentima rezultirala je time da smo na korak od rešenja problema studenata koji štrajkuju ispred Vlade”, rekao je Antić.

Šef odborničke grupe LDP Dejan Ranđić rekao je da se, nakon što su studenti prihvatili predlog grada, čeka rezultat njihovih pregovora sa ministrom prosvete, kao i da dekani postupe po preporuci ministarstva.

“Grad Beograd će izaći u susret studentima kroz pomoć za dopunu školarine i nadamo se da će se taj problem dugoročno rešiti, kako se ne bi isto to desilo i naredne godine”, rekao je Ranđić i dodao da su većina studenata koji štrajkuju dobri studenti, koji imaju dovoljan broj poena, ali nemaju finansijskih sredstava da nastave školovanje.

Antić i Ranđić istakli su da se nadaju da će se nakon razgovora studenata sa Ministarstvom prosvete, koji je zakazan za 20 sati večeras, biti obustavljen štrajk.

 

Tri dekana prihvatila ministrov predlog

   

I po hladnom i kišovitom vremenu, studenti su još jednu proveli ispred zgrade Vlade Srbije
 

Dekani Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta i Visoke elektrotehničke škole, prihvatili su ranije danas predlog Ministarstva prosvete da studentima koji štrajkuju ispred Vlade Srbije plate školarinu, u potpunosti ili delimično, rekao je ministar provete Žarko Obradović.


Prema predlogu, za studente sa 60 bodova, koji nisu unutar budžetske kvote, fakultet treba da plati školarinu u potpunosti, za studente sa 54 poena 70 osto školarine, i sa 48 poena 55 procenata školarine.


Studenti su u improvizovanom šatoru uz zgradu vlade, proveli drugu noć gde im neki građani donose čaj i hranu.

I rektor tvrdi da je bespomoćan

  

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je jutros, povodom protesta studenata da traženog novca nema i da je rešenje potrebno tražiti u saradnji vlade i tog ministarstva, odnosno grada i republike.

Nemoćan da pomogne studentima: Branko kovačević

Kovačević je rekao da se 97 odsto budžeta Ministarstva prosvete upotrebljava za plate i da fakulteti imaju problem materijalnih troškova, jer moraju da plaćaju komunalije, struju, vodu, grejanje.


Zbog toga se fakulteti "dovijaju kroz školarine", jer 70 odsto tih izdataka moraju sami da plate, rekao je Kovačević za Televiziju Pink.

Rektor Univerziteta u Beogradu je rekao da je obrazovanje, kao i zdravstvo, javno dobro i da su studenti u pravu kada smatraju da je potrebno svima omogućiti da studiraju.


Grad i lokalna samouprava trebalo bi da učestvuju u rešavanju problema davanjem subvencija za komunalije, grejanje, struju, smatra Kovačević.


Član pregovaračkog tima student Marko Pavlović je u istoj emisiji istakao da je trenutno ispred vlade Srbije oko 30 studenata, koji štrajkuju glađu i koji će obustaviti protest kada se ispune zahtevi da akademci koji su ostvarili 48 bodova, studiraju o trošku države.


Pavlović je rekao da studenti neće odstupiti od tog zahteva i da se moraju svi nadležni organi i država uključiti u rešavanje problema, jer je potrebno naći zajedničko rešenje.


Ističući da situacija na Univerzitetu nikada nije dobra, ali da su zahtevi studenata realni, Pavlović, koji je student Geografskog fakulteta, naveo je da njegova školarina iznosi oko 70.000 dinara godišnje.


On je podsetio da protest traje treću nedelju, a štrajk glađu treći dan i da su studenti zahteve predali Ministarstvu prosvete i obratili se Vladi, posle čega su pristupili radikalnijem štrajku da bi ih u nadležnim organima čuli.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.12.2010. 11:18
Власт се са овима може играти у недоглед... док не изађу они с Правног. А онда играња више нема. А ови с Правног сигурно имају добар разлог зашто још увек ћуте.
Sreda 01.12.2010. 12:28
U modelu "zapadne demokratije" kakav se nama zapatio, mozes da protestvujes i gladujes do mile volje ali to vlast mnogo ne dotice niti ce to nesto promeniti. Mas mediji su u rukama vlasti i protesti nizeg intenzieteta ili nece postojati ili ce biti ovlas prikazani a protesti veceg intenziteta ce biti horski napadnuti, omalovazeni, proglaseni za sve najgore i najcrnje i to danima i nedeljana dok narodu ne isperu mozak da je super sedeti kod kuce i gledati farmu nego podrzati odredjeni protest. Ovi studenti ce dobiti jednostavan odgovor: Nema para.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online