Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 04.12.2010.
12:36
J. Arsenović - Vesti A

Pravim stranku Bogata Srbija

Zaharije Trnavčević, poznati novinar koji više od šest decenija prati srpsku poljoprivredu, ni u 84. godini života ne gubi radni elan. Samo što je iz Demokratske stranke prešao u Ujedinjenu seljačku stranku, Trnavčević ovih dana uveliko radi na stvaranju nove partije. O tome ekskluzivno priča za "Vesti".

- Ujedinjena seljačka stranka će se uskoro stopiti sa Udruženjem preduzetnika Srbije u jednu stranku koja će se zvati Bogata Srbija. Planiramo da se registrujemo do 1. februara. Svi su za to da Srbija bude bogata, a ona će to biti ako su njeni građani produktivni, pre svega seljaci, kaže Trnavčević.

Zaharije Trnavčević


Recite neka od imena preduzetnika koji će biti deo BS?
- Biće tu Đorđe Đukić, bivši vojvođanski premijer, Radoslav Lale Sekulić, bivši predsednik opštine Ivanjica, profesor Miroslav Malešević iz Instituta za ratarstvo, Desimir Jeftić, bivši predsednik Vlade Srbije...
 

Desetkovan stočni fond

 

Kako može biti neutralisana nestašica mleka?
- Ne može za kratko vreme, jer je to posledica jednog procesa koji traje nekoliko godina, kada su mali proizvođači sa dve, tri krave, lišeni premije. Došli smo do toga da sada u Srbiji ima 500.000 krava, a nekada smo imali 1,8 miliona.

Jevtić je iz SPS, znači vi niste za lustraciju?
- Nas politička prošlost ne interesuje. Znate, kada vidim zgodnu ženu, ja ne pitam za njenu prošlost. U svakom slučaju, mi nećemo nikada ići sa radikalima i naprednjacima, pa ni socijalistima.

Šta je sa sadašnjim predsednikom UŠ Milijom Miletićem, inače prvim čovekom opštine Svrljig?
- On je juče najuren. Otišao je kući jer nije želeo da dođe do sjedinjavanja ujedinjenih poljoprivrednika i privrednika.

Vi ste to izvršili puč u stranci?
- Ma kakav puč. Mi ćemo imati većinu seljaka uz sebe, a on će ostati na čelu Ujedinjene svrljiške stranke.


Na koje glasače računate?
- Na sve građane koji žele bogatu Srbiju. Bogata Srbija ne želi samo da bude parlamentarana već i vladajuća stranka. Da upravlja Srbijom, da se modernizuje proizvodnja, podigne životni standard građana, iskoreni kriminal.


Neki smatraju da ste samo ispostava i satelit Demokratske stranke.
- Ti koji tako pričaju su zlurade budale. Na njihovu žalost, nismo nikakva ispostava DS. Pre DS bio sam u Stranci Jugoslovena, kada se ona ugasila, otišao sam u DS, sledeći primer svog oca koji je pre rata bio u DS Ljube Davidovića.
 

Sitni posednici


Kakav je položaj srpskog seljaka u odnosu na okruženje?
- Naš poljoprivrednik je u većini sljučajeva sitni, mali posednik koji se oslanja na tradicionalnu proizvodnju.

 

Mi želimo da se usvoje nova znanja, nove tehnologije za jednu visoku produktivnost, koja može da se proda na evropskom i drugim razvijenim tržištima. Imamo dosta poljoprivrednika koji su to već postigli, koji na jednom kvadratu uberu 40 kg paradajza.

Zašto ste napustili demokrate?
- Pa, ja sam 18 godina bio u DS sa uverenjem da je to stranka koja će pomoći da se se podigne građanska svest u zemlji radnika i seljaka, a koji u sebi nose osećanja da su građani drugog reda. To moje uverenje nije bilo plodonosno.

U međuvremenu se pojavila Ujedinjena seljačka stranka kojoj sam pristupio.

Da li ste to bili vođeni primerom penzionerske stranke PUPS?
- Mi smo samo podsetili kako su penzioneri glasali za svoju stranku, tako i zemljoradnici mogu da glasaju za svoju i da imaju potpredsednika u Vladi.

Preti li Srbiji nestašica domaće hrane?
- Ne, zato što imamo rezerve i sa ovako niskom agrarnom tehnologijom. Naš cilj je da ostvarimo 7 do 8 milijardi evra samo od izvoza hrane. Nismo Saudijska Arabija da imamo naftu, već treba da ulažemo u poljoprivredu, stočarstvo, da se voće prozvodi na moderan način, da uberemo 50 tona jabuka po jednom hektaru. Tada će i mladi da ostanu na selu.

Subota 04.12.2010. 13:56
srbija ne moze da bude bogata dok se ne odvoji od jugoslavije, i dok ne prestane da izdrzava ogroman nezajazljivi jugoslovenski aparat ostavljen u srbiji. umesto bogate srbije imacemo stranke sa takvim nazivima. srbija strankama ne veruje.
Subota 04.12.2010. 13:29
Drzi se ti svoje emisije na b92, nemoj da se blamiras jer sa svojim godinama vec si jednom nogom iznad jarka...Uostalom te emisije koje vodis su odlicne drzi se ti njih, potencijalni sarlatanu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online