Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.12.2010.
12:42 >> 17:02h
Blic, Vestionline A

Evropa ljuta na Beograd zbog bojkota Nobela za mir

Zbog odluke vlasti da ne prisustvuju dodeli Nobelove nagrade za mir u petak, 10. decembra u OSlu, Srbija je naljutila evropske funkcionere i zabeležila jošjedan minus na svom putu ka evrointegracijama.

Vuk Jeremić prilikom posete Kini 2007. godine
 

Odlukom da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir Beograd se ponovo svrstao u tabor zemalja suprotstavljenih odbrani ljudskih prava, uvredio prijateljsku Norvešku, a zarad udvaranja Kini stao protiv zaštite demokratskih vrednosti. Ona predstavlja vrlo loš signal Briselu, a Srbija mora da zna da će reakcija biti negativna, rekao je funkcioner u Evropskom parlamentu Edvard Kukan.

"Namera Srbije da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir predstavlja vrlo loš signal koji u Brisel stiže iz Beograda. Sa stanovišta zemlje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija mora da zna da će reakcija EU na takvu odluku biti negativna“, izjavio je Kukan radiju "Dojče vele".

"Agenda o ljudskim pravima je među prioritetima EU i moramo da pokažemo da smo ozbiljni po tom pitanju. Prisustvo predstavnika različitih zemalja tom činu može biti viđeno kao kriterijum ozbiljnosti njihovog doprinosa borbi za ljudska prava u svetu", rekao je Kukan.


Nobelov komitet je juče objavio da je Srbija među 19 zemalja koje neće prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za u petak u Oslu. Bojkot ceremonije je organizovala Kina jer je ovogodišnji dobitnik kineski disident Liju Sjaobo, koji se nalazi u zatvoru i koga Kina smatra državnim neprijateljem broj jedan.

Bojkot su podržale Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, Irak, Iran, Vijetnam, Avganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba i Maroko.

 

Kina bojkotovala dodelu nagrade Ahtisariju

Marti Ahtisari

Odluku o tome da se Srbija priključi bojkotu doneo je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je juče novinarima objasnio da "Beograd pridaje veliku pažnju poštovanju ljudskih prava i posvećuje veliki značaj bilateralnim odnosima sa Pekingom".

"Sve naše odluke vezane su za ostvarivanje nacionalnih interesa", rekao je Jeremić kratko.

Kako nezvanično saznaju beogradski mediji, Srbija navodno nije mogla da odbije zahtev Kine jer je i kineski diplomata bojkotovao dodelu nagrade Martiju Ahtisariju pre dve godine, "što je bila značajna poruka“. Izvor tvdi da je "ovo prvi put da Kina traži takvu uslugu od Srbije“. U kabinetu predsednika Srbije nisu imali komentar na Jeremićevu odluku.

Srpski ambasador u Norveškoj samo je kratko obavestio Nobelov komitet da “nije u prilici da prisustvuje” ceremoniji, piše "Blic".


Liht: Loša odluka srpske diplomatije


Sonja Liht

Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva za spoljne poslove, smatra da je srpska diplomatija donela lošu odluku.

"Razumem da velike sile pritiskaju, da malim zemljama nije lako da se odupru, ali ima stvari zbog kojih vredi stati uspravno i reći ne. Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike, a ove godine se šalje poruka drugoj najvećoj sili sveta - Kini i kaže se da ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti", rekla je Sonja Lihtova. 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.12.2010. 12:47
Лицемерство до изнемоглости, па ви ту награду за мир управо додељујуте стављајући у питање државност једне земље која је пандам американцима. Политички обојено као и предходна додела (за мир), засмејавате ме, провидни западњаци!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online