Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.12.2010.
15:50
RTS A

Tačijeva polja smrti - od Paštrika do Drača

U delu izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija naslovljenom sa "Pritvorske jedinice i nehumani tretman zarobljenika", govori se o postojanju šest lokacija u Albaniji - poprišta stravičnih zločina - koje su bile pod kontrolom visokih komandanata OVK.

Neka od mesta u kojima su bili logori za ubijanje vađenje organa
 
Tokom istrage, identifikovno je najmanje šest pritvorskih jedinica na teritoriji Republike Albanije, koji se prostiru na području od mesta Cahan, u podnožju planine Paštrik, na albanskoj granici, do obale Drača, na kojima su ilegalno držani zatvorenici kojima su, posle brutalnih egzekucija, vađeni organi.

Viši regionalni komandanti OVK su, u svojim zonama kontrole (misli se na Albaniju, a ne na Kosmet!) sami bili zakon, navodi se u Martijevom izveštaju.

Nedostatak primene zakona bio je odraz neuspeha albanske policije i obaveštajnih službi da se disciplinuju mafijaške bande i kazne pojedine jedinice OVK koje su bile stacionirane u severnoj i centralnoj Albaniji u vreme sukoba.

Lokacije objekata u kojima su držani zatvorenici, o kojima imamo svedočenja neposrednih izvora, potvrđuju dokaze prikupljene novinarskim istraživanjima i radom istražitelja i tužilaca Euleksa, su: Cahan, Kukeš, Bicaj, Burel, Ripe, Drač i verovatno najvažnija lokacija, za svrhu našeg mandata, Fuše Kruje, navodi se u izveštaju.

Brojne su indikacije koje potvrđuju da je i posle oružanih sukoba (na Kosmetu - prim red.) bilo slučajeva uzimanja organa od zarobljenika u jednoj privatnoj bolnici blizu mesta Fuše Kruje u Albaniji, piše u uvodnim napomenama Martijevog izveštaja.

Imali smo priliku da posetimo dve lokacije pritvorskih jedninca u Albaniji, u cilju istrage, iako u objekte nismo ulazili. Pored toga, vezano za preostale četiri lokacije tih objekata za čije postojanje znamo, čuli smo svedočenja iz prve ruke osoba koje su lično posetile jedan ili više takvih objekata, kako za vreme dok ih je aktivno koristila OVK, tako i kasnije.

Pritvorske jedinice su funkcionisale kao deo dobro organizovane, koordinirane i udružene mreže protivzakonotih aktivnosti, koju su kontrolisali i nadgledali pojedini stariji komandanti OVK.

Zajednički imenilac za sve te objekte na teritoriji Albanije jeste da su u njima zatvarani civili, od strane pripadnika i pomagača OVK.

Bez obzira na sve, bilo je priličnih razlika u periodima korišćenja i namenama za koje su objekti korišćeni.
 

Uočljivo je da je svaka od protvorskih jedninca imala svoj tačno određeni "operativni profil", što se odnosi na: odnos prema zarobljenicima i radnje sprovođene nad njima kako bi se operacije sprovodile u različito vreme, karakter i sastav grupa zarobljenika koji su držane tamo, način njihovog transporta do objekata, i sudbine koje ih očekuju po okončanju zatočeništva, piše u Martijevom izveštaju.

Izveštaj Dika Martija, nastao posle dvogodišnje istrage, označava Hašima Tačija kao šefa mafijaške mreže koja se dovodi u vezu sa ubijanjem zatočenih Srba i Albanaca, zbog trgovine organima.

Osobe bliske Tačiju optužene su da su, posle rata, tajno odvodile zatvorenike preko albanske granice, gde je, kako se navodi, nekoliko Srba ubijeno zbog bubrega, koji su prodavani na crnom tržištu.

U izveštaju se sugeriše da Tačijeve veze sa kriminalom traju više od deset godina, kao i da su njegovi najbliži saradnici iz tzv. Dreničke grupe, kasnije postali dominantna frakcija u Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Dik Marti je naveo da međunarodne vlasti na Kosmetu, u to vreme reč je o UNMIK-u, nisu smatrale da je neophodno da detaljno ispitaju okolnosti pod kojima su se ti zločini dogodili, ili su to činile nestručno i površno.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.12.2010. 16:55
Bruje sve novine u Evropi o ovome a sutra ce biti predstavljen izvestaj. Pocelo je...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online