Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 15.12.2010.
19:52
Vestionline A

"Tači nevin dok se ne dokaže suprotno"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je spreman da razgovara sa Hašimom Tačijem kao legitimnim predstavnikom albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, sve dok se ne dokaže da su optužbe o trgovini organima osnovane.

Razgovaramo dok se ne dokaže krivica: Boris Tadić i Hašim Tači

"Međutim, ukoliko se dokaže da su optužbe protiv Tačija za kriminalne aktivnosti i za trgovinu organima tačne, onda će međunarodna zajednica morati da se odredi i ja ću o tome zauzeti stav", rekao je predsednik Tadić.


Pre Borisa Tadića, povodom optužbi na račun Hašima Tačija oglasio se ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je rekao da premijer samoproklamovane republike Kosovo nema političku budućnost pošto je doveden u vezu sa organizovanim kriminalom.


Političari sa Kosova i Metohije odbacili su optužbe Dika Martija, nazivajući ga "malim Miloševićem“ ili "čovekom bez integriteta“.

Hajredin Kuči

Potpredsednik vlade iz Prištine Hajredin Kuči je rekao da je Savet Evrope "takve laži već slušao od Slobodana Miloševića". Kuči je Martija nazvao "malim Miloševićem" koji želi da "proširi miloševićevsku politiku po svetu".

Vršilac dužnosti privremenog ministra unutrašnjih poslova Kosmeta Bajram Redžepi izjavio je da je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti "čovek bez integriteta", koga je Srbija podstakla da destabilizuje političku situaciju u pokrajini.

Beriša: To je laž

 Albanski premijer Sali Beriša nazvao je lažnim i neosnovanim tvrdnje izvestioca SE Dika Martija da se Hašim Tači bavio trgovinom ljudskim organima. 

"To je potpuno neosnovan izveštaj o svim činjenicama, dokazima ili stvarnosti, što ukazuje na jasnu političku pozadinu autora", rekao je Beriša. On je dodao da izveštaj predstavlja flagrantnu zluopotrebu vlasti Saveta Evrope.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, posle susreta sa ministrom Jeremićem, pozvao je Zapad da ne prećutkuje izveštaj Dika Martija kojim se Tači dovodi u vezu sa trgovinom organima. On je rekao da je ova informacija "duboko zabrinula Moskvu“.

Zapade, ne zatvaraj oči: Lavrov

 "Svedočanstva o trgovini ljudskim organima pojavila su se prilično davno. Sada je, koliko sam shvatio, sprovedena profesionalna istraga na utvrđivanju odgovorajućih činjenica. Taj izveštaj ne sme da ostane dokument zatvoren za javnost" , poručio je Lavrov.


Portparol visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić je izjavila da Brisel "te tvrdnje prihvata ozbiljno, ali da poziva Martija da predoči dokaze". Ipak, ona nije želela da se izjasni o tome da li izveštaj Dika Martija znači da bi Tači sada trebalo da se povuče iz trke za premijersku poziciju.

Pokrenuti istragu u Hagu: Lunaček

 Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček zatražila je istragu protiv Hašima Tačija posle objavljivanja izveštaja u kojem se optužuje za trgovinu organima.


Lunaček je pozvala Euleks i Haški tribunal da pokrenu istragu na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca SE Dika Martija. "Ukoliko bi se optužbe potvrdile posledice po političku situaciju na Kosmetu bi bile ogromne", uverena je ona.

Ona je pozvala albanske vlasti da tešnje sarađuju sa Euleksom i Haškim tribunalom, i naglasila da Albanija mora staviti na raspolaganje informacije o navodnoj ustanovi za transplantaciju i trgovinu organa, kao i o masovnim grobnicama. Pored toga Tirana mora da razjasni i ulogu nacionalne albanske tajne službe u vezi saslušanja bivših pripadnika OVK, čiji je vođa Tači bio tokom 90-tih.

"Istina i pravda su apsolutno potrebni za pomirenje i demokratski proces u svim zemljama regiona, uključujući i Kosovo i Metohiju", rekla je Lunaček.

Vojin Dimitrijević: Čekamo efekte

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da ostaje da se vidi šta će biti efekti izveštaja.

“Teško je reći da li je Dik Marti i na koji način ukazao baš na Tačija, to tek treba da se vidi, ali moje stanoviste, a i stav Centra je da tu nema imunih, da se dobitkom na izborima ne može oprati zločin“, ocenjuje Dimitrijević.

"Ako Parlamentarna skupština Saveta Evrope, koja je vrlo srodan organ EU, usvoji ovaj stav, smatram da su indicije dovoljno jake, onda Evropska unija neće imati kud“, rekao je Dimitrijević.

Amnesti internešenel traži istragu Euleksa

 

Amnesti internešenel pozvao je danas Euleks da otvori istragu o uključenosti kosovskog premijera Hašima Tačija u nehumana postupanja i nelegalnu trgovinu ljdskim organima, kako u izveštaju navodi predstavnik za ljudska prava Saveta Evrope Dik Marti.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović očekuje da će Martijev izveštaj o nelegalnoj trgovini ljudskim organima i istina o Žutoj kući na severu Albanije, u kojoj su vađeni organi zarobljenicima, pokrenuti mere koja će do kraja rasvetliti dešavanja na Kosmetu, pogotovo posle dolaska međunarodne misije. 

Rojters: Zapad toleriše kriminal na Kosovu

 

Izveštaj Saveta Evrope, u kojem je kosovski premijer Hašim Tači označen kao "bos" kriminalne mreže, iznosi istinu koje su diplomate svesne - da Zapad na Kosovu favorizuje stabilnost u odnosu na pravdu, navodi agencija Rojters.

 

Kriminal i korupcija, koji su podstaknuti takvim pristupom, tokom ove decenije odvratili su strane investicije i Kosovo ostavili među najsiromašnijim regionima u Evropi, istakla je britanska agencija.

 

"Tamo ima mnogo ubica, mnoštvo kriminalnih aktivnosti", navodi agencija izjavu nekadašnjeg šefa misije OEBS-a na Kosovu Vilijema Vokera.

"Krivim međunarodnu zajednicu isto koliko i Albance. Oni osećaju da Demokratska partija Kosova (Hašima Tačija) zastupa stabilnost", rekao je Voker.

 

Rojters podseća da su tokom leta pripadnici Euleksa uhapsili guvernera kosovske Centralne banke Hašima Redžepija pod optužbom za pranje novca, utaju poreza i primanje mita.

 

Agencija navodi ocenu američkog ambasadora Kristofera Dela, iznetu ranije ove godine u poverljivoj depeši, koju je prošle sedmice objavio "Vikiliks", da "Euleks mora da poveća napore i izvrši dugo obećavana hapšenja korumpiranih visokih javnih službenika".

 

U suprotnom, "rizikujemo da naša reforma na vladavini prava propadne", napisao je Del i izrazio strahovanje da bi javnost kosovsku vladu mogla da posmatra kao kleptokratsku.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin saopštio je da su optužbe izvestioca Dika Martija protiv kosovskog premijera Hašima Tačija ozbiljne, ali su još bez dokaza.

Jelko Kacin

Kako je rekao Kacin, te optužbe treba da istraže međunarodne institucije.

"Optužbe iznete u izveštaju Saveta Evrope protiv Tačija su krajnje ozbiljne prirode, ali za sada predstavljaju samo optužbe bez dokaza", navedeno je u Kacinovom saopštenju.

On je istakao da te navode treba detaljno i sveobuhvatno da istraže nadležne međunarodne institucije.

"Sumnjam da institucije Kosova imaju kapaciteta da sprovedu istragu do kraja. Zato očekujem da međunarodne institucije preuzmu inicijativu", saopštio je Kacin, dodajući da je u stalnom kontaktu sa međunarodnim organima koji treba da istraže taj slučaj.

Izvestilac SE je naglasio da dok se ne pruže uverljivi dokazi o umešanosti Tačija u te ilegalne radnje, ne sme se dovoditi u pitanje njegova nevinost i da pretpostavka nevinosti mora važiti za sve.

Kacin je naveo da su optužbe protiv premijera Tačija deo širih optužbi, iznetim u izveštaju koji govori o "sirim aktivnostima na teritoriji koja prevazilazi granice Kosova".

"Nemoguće zamisliti da se OVK bavila time"


Bivši član Glavnog štaba OVK Džavit Haliti izjavio je da je uprava OVK kod predstavnika međunarodne zajednice preuzela obavezu da "nikada neće da se bavi krijumčarenjem oružja i droge da bi se finansirala".


"Optužbe za krijumčarenje organima ljudskog tela su vrlo ozbiljne. Verujem da je nemoguće zamisliti da je OVK imala mehanizam, koji se bavi time. Sasvim je nemoguće...

 

Ipak, nadam se da će se ovo olakšati kroz činjenice i dalje istrage, koju treba da sprovedu strana profesionalna tela i da izjave nisu zasnovane na političkim optužbama koje mogu nastati iz određenih zemalja ili pojedinaca", rekao je Haliti.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.12.2010. 19:57
sram te bilo !
Sreda 15.12.2010. 20:57
Čovek je definitivno zastranio. Izgubio je svaki pojam sa stvarnošću
Sreda 15.12.2010. 19:58
Sram te bilo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online