Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 16.12.2010.
12:01 >> 17:45h
Vestionline A

Usvojen Martijev izveštaj

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je danas izveštaj i nacrt rezolucije specijalnog izvestioca Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosmetu i u Albaniji.

Dik Marti na predstavljanju izveštaja o trgovini organima na Kosmetu
 

Komitet je dvotrećinskom većinom usvojio izveštaj i rezoluciju, i zatražio sprovođenje međunarodnih i nacionalnih istraga o nestanku, trgovini ljudskim organima, korupciji i tajnom udruživanju organizovanih kriminalnih grupa i političkih krugova na Kosovu, koje je izvestilac PSSE Dik Marti naveo u svom izveštaju.

Prema nacrtu rezolucije, jednoglasno usvojenom danas u Parizu, zasnovanom na Martijevom izveštaju, Komitet je saopštio da "brojne konkretne indikacije" potvrđuju da je OVK na severu Albanije držala kao zarobljenike Srbe i kosovske Albance, koji su bili žrtve nehumanih i ponužavajućih postupaka, pre nego što su nestali.

Hag spreman da sarađuje

 

Haški tribunal je spreman na svaku saradnju ako se to od nas bude tražilo, rečeno je danas Tanjugu u Tužilaštvu Haškog suda nakon što je danas Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio nacrt izveštaj i predlog rezolucije specijalnog izvestioca Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

 

"Mi smo spremni na svaku saradnju ako se to od nas bude tražilo", rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu Haškog suda.

Brojne indikacije naizgled potvrđuju da su, neposredno posle okončanja sukoba, nekim zatvorenicima odstranjeni organi u klinici na teritoriji Albanije, u blizini mesta Fuše Kruje, kako bi u inostrastvu bili iskorišĆeni za transplaticiju, navodi se u saopštenju Komiteta.


Međunarodne organizacije na Kosovu su dale prednost pragmatičnom političkom pristupu, imajući u vidu da po svaku cenu treba da promovišu trenutnu stabilnost, žrtvujući pri tome važne principe pravde, ocenili su članovi PSSE.


Komitet je zatražio od Euleksa da istraje na istrazi tih zločina, a od Evropske unije i drugih država da Misiji EU na Kosovu pruže potrebna sredstva i podršku.


Od vlasti Srbije i Albanije i kosovske administracije je zatraženo da u potpunosti sarađuju u svim istragama po tom pitanju.


O Martijevom izveštaju bi PSSE trebalo da raspravlja 25. januara.


Na sastanku, koji je vođen iza zatvorenih vrata, bilo je pokušaja da se razmatranje izveštaja odloži za januar, ali je ozbiljnost teme i neophodnost da se podstakne što pre pokretanje istraga o pitanjima o kojima govori Marti ipak doprinelo da Komitet podrži izveštaj i rezoluciju, rekla je član delegacije Srbije pri PSSE Nataša Vučković.

Kako je rekla Vučković, rezolucija će biti tačka dnevnog reda januarskog zasedanja PSSE, prenose domaći mediji.


Marti je u izveštaju o ilegalnoj trgovini ljudskim organima označio aktuelnog privremenog kosmetskog premijera Hašima Tačija kao vođu grupe koja se time bavila.

Učesnici debate u Komitetu Parlamentarne skupštine SE danas su bili šokirani i iznenađeni činjenicama koje Marti izneo, izjavila je FoNetu u Parizu član tog komiteta Nataša Vučković, poslanik Skupštine Srbije.


Ona je prenela da je bilo pokušaja da se rasprava o Martijevom izveštaju odloži za januar, što bi značilo pomeranje debate u PSSE za april, ali je uprkos tome, većinom glasova odlučeno je da se o njoj danas raspravlja, zbog velikog interesovanja međunarodne javnosti i članica SE.

Postoje dokazi za trgovinu organima

 

Bečki "Kurir" ocenjuje da krivicu za nepokretanje istrage o otimanju ljudi sa Kosmeta, kojima su kasnije vađeni organi i prodavani, snose brojne međunarodne organizacije, kao i SAD, koji zbog brige o stabilnosti u bivšem kriznom regionu, nisu nikada dovoljno istražile glasine o ilegalnoj trgovini organima. Taj dnevnik ukazuje i da postoje dokazi za trgovinu organima na Kosmetu, a reč je o privatnoj klinici "Medikus", gde su lekar i anesteziolog tokom 2005. godine, zajedno sa turskim i izraelskim partnerom, od 20 lica odstranili bubreg i prodavali na crnom tržištu.


Marti je na sednici, prema rečima Vučkovićeve, istakao da ne vodi krivičnu istragu, već da želi da podstakne međunarodne istražne organe da pokrenu istragu o ovim događajima koji su već dugo godina pod "velom tajne i zidom ćutanja".

Ove istrage, prema rečima Martija, na koje se pozvala Vučkovićeva, nikakvi politički razgovori ne smeju da ometaju ili odlažu.


Vučkovićeva je izjavila da je u debati čestitala Martiju na hrabrosti, nepristrasnom izveštaju i ukazala na zainteresovanost javnosti za ovaj problem, pre svega zbog žrtava, ali i procesa pomirenja i dijaloga u regionu.


Sednici su prisustvovali i članovi Skupštine Kosmeta Džavit Haliti i Ibrahim Gaši.


Vučković je izjavila da su oni tu na osnovu decembarske odluke Biroa PSSE, po kojoj može da pozove predstavnike političke zajednice da pristvuju sednici, u slučaju kada se raspravlja o ljudskim pravima.


"Ja sam izrazila protest, kao i još neki članovi Komiteta, jer nismo bili unapred obavešteni u kojem svojstvu oni prisistvuju", rekla je Vučkovićeva i dodala da su predstavnici Kosmeta negirali optužbe i izrazili spremnost da podrže istrage.

Zapad ne želi da sudi Tačiju

 

Nemačka već 10 godina naziva Hašima Tačija "glavom mafije", ali svetske sile ne žele da mu sude već da ga drže u šaci, pišu austrijska i nemačka štampa, povodom izveštaja Dika Martija da je Tači vođa grupe koja se bavila trgovinom ljudskim organima, drogom i oružjem.

 

Mediji pišu i o "čudnom tajmingu" za objavljivanje informacija o trgovini organima na Kosmetu, koju plasiraju ambasadori zemalja Kvinte na Kosmetu.

 

Nemački "Frankfurter rundšau" navodi da je jasno "ko je režirao ovaj neobičan tajming: ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke", ali ujedno ocenjuje da ni "grozne optužbe izvestioca Martija, koji ionako ne daje ozbiljne dokaze, ne moraju Tačija da koštaju funkcije".

 

"Tajni vladari navodno nezavisnog Kosmeta slede sopstvenu logiku. Oni znaju da su u vladajućim strankama izuzetno sumnjive ličnosti. Ali, oni ne žele da ih se otarase. Oni žele samo da ih drže u šah-poziciji", piše list, navodeći da zapadnim diplomatama, u cilju mira, "ne preostaje im ništa drugo nego da opet pritegnu uzde Prištini".

 

List piše da se Tači nije našao u nezavidnoj situaciji samo zbog Martijevog izveštaja, već i da je Euleks odmah posle izbora uhapsio dvojicu njegovih saradnika, te da bi protiv ministra saobraćaja uskoro mogla da bude podignuta optužnice zbog korupcije.

 

Austrijski "Klajne cajtung" piše da su SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka "tajni vladari takozvane nezavisne kosmetske države koji imaju svoju logiku".

 

"Oni znaju da u vladajućoj stranci na Kosmetu imaju posla sa veoma sumnjivim figurama. Međutim, oni ne žele da ih se reše, već samo da ih drže pod kontrolom", dodaje taj list, uz podsećanje da o Tačiju više od 10 godina kruže najgore glasine, dok ga izveštaj nemačke obaveštajne službe predstavlja kao "glavu mafije".

 

Ovaj list navodi da iza svega stoji kolonijalna šema koju je uveo raniji specijalni izaslanik za Kosmet Seren Jesen-Petersen, koji je nekadašnjeg vođu terosrista OVK Ramuša Haradinaja napravio šefom vlade koga može samo jednom rečju da uputi u zatvor u Hagu".

 

Bečki "Standard" navodi da se izveštaj Dika Martija o Tačiju pojavio "kao bomba" nakon kosmetskih izbora, te napominje da je na trgovinu organima još 2008. u svojoj knjizi ukazala bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte.

 

Austrijski "Prese" piše da je bilo i ranije izveštaja da je Tači uklanjao svoje sledbenike, ali istraga Haškog tribunala to nije mogla da potvrdi, isto kao ni tvrdnje da je on podsticao zločine nad manjinama kao šef OVK.

 

Bečki "Viner cajtung" navodi da se u izveštaju Martija nalaze i optužbe koje bi mogle staviti pred probleme i zapadne države, pošto tvrdi da su međunarodne snage na Kosovu imale dokaze o zločinima, ali nisu reagovale.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.12.2010. 12:07
Сизифов посао изгледа да даје резултата...
Četvrtak 16.12.2010. 12:08
a do tada. zmija moze da gamize. ili nisam razumeo ovu vest.
Četvrtak 16.12.2010. 13:52
Svajcarska razmatra predlog o povlacenju priznavanja drzave Kosovo. Ako to urade, sledice i ostali. Daj Boze!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online