Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 20.12.2010.
13:29
Večernji list A

Srbija plaća ratnu odštetu Hrvatu!

Nakon osam godina Ivica Bačić je dobio pravnu zadovoljštinu i biće prvi Hrvat kome će Srbija isplatiti odštetu, jer mu je Jugoslovenska narodna armija 1991. oduzela auto, piše "Večernji list“.

U Kninu ga ispitivao Ratko Mladić: Ivica Bačić
 


Zagrebački dnevnik piše da "Bačić poručuje svima koji su doživeli nešto slično da urade isto što i on, te kaže: Jeste da je put trnovit, ali isplati se"!

Ne zna se iznos odštete

 

Koliku će visinu naknade dobiti, Bačić još ne zna. Bitan mu je svaki evro, ali mu je najvažnije od svega moralno zadovoljenje. "Pobedila je istina i dalmatinski inat"! Bačić je dodao da mu je svedok bio - čovek koji mu je oduzeo auto. "Početkom 2002, nakon uspostave diplomatsko-konzularnih odnosa između Hrvatske i Srbije, pokrenuo sam na opšinskom sudu u Beogradu parnični postupak za povraćaj oduzete imovine. Milorad Grubač svedočio je u moju korist", kaže Bačić.

Bačiću je 3. oktobra 1991. u Kninu kapetan Milorad Grubač, koji je bio "ovlašćeni starešina organa bezbednosti", privremeno oduzeo lično vozilo i neke predmete pod sumnjom da je dezerter i hrvatski špijun.


Bačić je tada uhapšen dok je pokušavao da spasi komšiju Matu Pilića iz Brištana na Miljevačkom platou, čija je kuća pogođena topovskom granatom u napadu JNA, koga je povezao svojim autom u bolnicu. Na putu su ga zarobili pripadnici JNA.


"Budući da sam u bivšoj mornarici bio oficir i dobrovoljno 26. jula 1991. prešao u Zbor narodne garde, 'druga strana' jedva je dočekala da me 'dobije na pladnju' i optuži kao dezertera i hrvatskog špijuna. Tražili su od mene lične isprave, proveravali u svojoj komandi garnizona u Kninu ko sam i što tu radim", priča Bačić.


"Vezali su mi ruke žicom, uzeli vozilo i stvari, a mene ubacili u kampanjolu i odveli u koncentracioni logor u Knin na ispitivanje. U zatvoru sam proveo mesec dana. Ispitivali su me danonoćno pukovnici Ratko Mladić i Zdravko Tolimir, kapetan Dragomir Pećanac i moj skoro pa neposredni komšija, bivši komandir milicije u Drnišu, tada pripadnik Vojne policije JNA, kapetan Milorad Grubač", kaže on.


"Tog 3. oktobra 1991. u Kninu su mi izdali potvrdu o privremeno oduzetim stvarima skladno tadašnjem zakonu o krivičnom postupku. Spremio sam je u čizmu i tako sam  uspeo da je sačuvam", priseća se Bačić zarobljeničkih dana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 13:40
Kolika moze biti odsteta za otet auto, a kolika za hiljade otetih imanja na teritoriji Hrvatske??? A kolika za izgubljene zivote najblizih??? SRBIJO, Srpske izbjeglice su ti smjestene kao na deponijama, a imate pare za isplatu otetih auta u Hrvatskoj!!!!!! Isti taj auto je mogao i da mu odleti u vazduh, i nikom nista!!!!
Ponedeljak 20.12.2010. 13:57
Sta ce dobiti Srbi koji su preziveli logor Lora i kojima je unistena cela imovina,ovo je smesno mislim drzavo Srbijo,alo narode Srpski probudi se bre ovi nagradjuju tvoje koljace pregovaraju sa tvojim dzelatima,nagradjuju tvoje dusmane,steraj tu bagru sa vlasti i progledaj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online