Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.12.2010.
04:38
pressonline.com A

Đilas: Sramota je da Srbi brane Amerikance protiv Srba

Gradonačelnik Beograda i potpredsednik DS-a Dragan Đilas u pismu “Presu“ je reagovao na izjave saradnika zaštitnika građana Saše Jankovića povodom slučaja Vuka Nastića, kome su u SAD oduzeta deca.

Dragan Đilas: "Izjave koje daju pojedinci čiji rad kroz budžet plaćaju svi građani Srbije su u najmanju ruku sramotne"
 

Đilasa je naročito pogodila izjava predsednice Saveta zaštitnika Nevene Vučković-Šahović, koja je u “Presu“ optužila konzula Srbije u SAD Deska Nikitovića da je “nestručan", jer niko ne zna da li su deca zaista zlostavljana.


Pismo Đilasa objavljeno je integralno.


“Izjave koje daju pojedinci čiji rad kroz budžet plaćaju svi građani Srbije su u najmanju ruku sramotne. Optužiti našeg konzula u Čikagu Deska Nikitovića da nanosi štetu deci je potez za koji ne mogu da nađem adekvatnu reč osude. Sve što bih rekao je isuviše blago.

Nesrećne okolnosti

S obzirom na to da su Čikago i Beograd pobratimljeni gradovi, imao sam tu čast da upoznam našeg konzula u Čikagu i da s njim tesno sarađujem. U nebrojeno mnogo situacija imao sam priliku da se uverim sa koliko energije se bori za prava naših građana i koliko truda ulaže da poveže Srbiju i SAD. Gospodin Nikitović je od prvog dana upoznat sa svim što se dešava sa porodicom Nastić i naravno da je učinio sve da se nađe pri ruci roditeljima, koji su naši državljani, kao i deci koja imaju i američki i srpski pasoš.

Cela priča je počela kada je Vuk Nastić odneo na posao svoj službeni kompjuter u kome je bilo više od 2.000 porodičnih fotografija. Želeo je da ih prebaci sa računara na spoljni hard disk i za taj posao zamolio ljude iz IT odeljenja svoje kompanije. Tom prilikom detektovane su i slike mališana koje je sa fotoaparata Vuk prebacio na računar. Jasno je da niko ko u kompjuteru ima fotografije za koje može biti optužen za seksualno uznemiravanje dece neće taj kompjuter dobrovoljno dati nekom drugom i stručnjacima.

Nakon toga, u akciji američkih organa roditelji su uhapšeni, a deca im privremeno oduzeta. Ubrzo se došlo do zaključka da sporne fotografije nije načinio otac i da za njih on uopšte nije znao, već njegov sin Damjan. Na jednoj od njih vidi se i ćerka Nastasija, ali i otac snimljen s leđa dok sedi za računarom i radi. Na drugoj se vidi dečji prst sa ruke kojom je pritisnuto dugme za snimanje... Zbog toga je i američki tužilac, s kojim je konzul u stalnom kontaktu, odbio zahtev da povede sudski postupak protiv roditelja. Fotografije su apsolutno benigne i kao što su psihijatri i psiholozi rekli, takve fotografije ima skoro svaka porodica u Srbiji. Pošto je dobio uveravanja od tužilaca, konzul Nikitović se aktivno uključio u pružanju pomoći roditeljima.

Agencija za zaštitu dece u SAD i pored stava tužilaštva nastavila da je se bavi ovim slučajem, postavljajući pitanje da li su Nastići neodgovorni roditelji i da li su zapostavili decu, zbog čega je dečak i napravio fotografije koje su nekima mogle izgledati neprikladno. Uvereni da će se cela stvar mirno rešiti, ni porodica, ni konzul, ni političari i nosioci javnih funkcija koji su znali za ovaj slučaj nisu izlazili u javnost ne želeći da otežaju situaciju. Deca su viđala roditelje jednom nedeljno, razgovarala s njima, ali isključivo na engleskom i u prisustvu nadležnih. Kad se očekivao završetak postupka, Agencija je na osnovu razgovora sa petogodišnjom devojčicom iznela stav da je dete seksualno zlostavljano! Tako smo i došli do ovakve situacije. Pitanja da li ju je otac dodirivao, tj. pipkao su među najbenignijima. O ostalim pitanjima “Pres“ je već pisao i mene je sramota da ih ponovim.


Sve to što ja govorim konzul Nikitović je lično video i čuo. Tvrdnje da je do svega došlo usled kulturoloških razlika između SAD i Srbije potvrdili su i uvaženi srpski psiholozi i psihijatri. Sredstva za advokate u nastavku procesa obezbediće Vlada Srbije, ali za podmirenje svih dosadašnjih troškova novac je obezbedio sam konzul, dajući i sopstvene pare.


Vuk Nastić je ostao bez posla, kuća je pod hipotekom i situacija u kojoj se nalaze ovi ljudi je zaista izuzetno teška. Pomogao je gospodin Nikitović i tako što je razgovarao danonoćno sa roditeljima i objašnjavao im da treba sačekati da se proces završi. Da bez obzira koliko je roditeljska muka velika, ne sme da se uradi ništa što bi predstavljalo kršenje američkih zakona, jer bi onda posledice bile katastrofalne. Sada vodi borbu sa timom advokata da deca budu smeštena u neku od srpskih porodica kako bi imala manji osećaj odvojenosti od roditelja. I onda na sve to dođe neko ko smatra da je normalno da takvog čoveka kritikuje i kaže da je to što radi na štetu dece! To što se kritikuju političari, odnosno ja koji sam dao informacije o ovom slučaju, odmah prihvatam, ali nemojte da kritikujemo čoveka koji radi iskreno, da bi pomogao roditeljima jadne dece. Treba da učimo od Amerikanaca kako se bori za svakog svog građanina i da one koji to rade na pravi način pohvalimo, a ne da ih blatimo.


Nisu krive američke vlasti

Moram da istaknem da je Agencija za zaštitu dece nezavisna institucija i američke vlasti ne mogu da utiču na njen rad. Ovo je važno, jer mnogi u Srbiji optužuju vlasti SAD da su krive za sve što se dešava porodici Nastić, ali to ovde nije slučaj. Rekao sam da je predsednik Boris Tadić dao nalog da se uključe svi državni resursi u pomoć porodici i da je spreman da razgovara sa svima kako bi se ovaj problem što pre rešio u skladu sa američkim zakonom. Naravno da se takve aktivnosti odvijaju izuzetno pažljivo jer se vodi računa da nijedan potez naših državnih organa ne ugrozi rad nadležnog porodičnog suda. Sam Vuk Nastić će se 4. januara dobrovoljno podvrći detektoru laži, pa će i taj nalaz biti predočen sudu.


Iskreno verujem da će ova priča uskoro dobiti svoj ipak srećan kraj i da će se cela porodica Nastić uskoro okupiti u svom domu u Americi ili u njihovom Beogradu, čiji ih građani, kao i građani Srbije, uveren sam, podržavaju u borbi da istina pobedi."


Dragan Đilas

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.12.2010. 10:12
da srbi zauzimaju pozicije koje treba da zauzimaju, do ovoga ne bi ni doslo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online