Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 26.01.2011.
02:11
Beta A

Kasno za promenu delegacije u PS SE

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 10. januara stiglo obaveštenje da u sastavu stalnih delegacija mora biti bar jedna žena, ali da je tada bilo kasno za promene. Ona je rekla je za "Politiku" da je obavestila predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se ne može u tako kratkom roku održati plenarna sednica parlamenta radi promena u sastavu delegacije koja učestvuje u radu PS SE.

Nedostaju nam žene: Slavica Đukić-Dejanović

Upitana da li je predstavnik Srbije trebalo da učestvuje na sednici Komiteta Parlamentarne skupštine SE u novembru na kojoj je odlučenoda u delegacijama mora biti i žena, ona je rekla da pretpostavlja da predstavnik Srbije nije bio na toj sednici iz finansijskih razloga.

"Ne bih želela da govorim u njihovo ime samo pretpostavljam da su razlozi neodlaska finansijski", rekla je Đukić-Dejanović.

Mandati članova delegacije Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope dovedeni su u pitanje zbog nezastupljenosti žena u stalnom sastavu delegacije. U delegaciji Srbije su i četiri žene, ali su one zamenice stalnim poslanicima.

Rešiti problem preletača

 

Na pitanje o blanko ostavkama, Đukić-Dejanović je rekla da su svi poslanici parlamentarne većine za ukidanje blanko ostavki i da veruje da tako misle i drugi poslanici.


"Trenutno se konsultujemo sa pravnim stručnjacima o tome kako realizovati ovu ideju, odnosno da li je to moguće uraditi izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika tako što bi u njemu bilo navedeno da poslanici vlasnici mandata ili se mora nešto drugo učiniti", rekla je ona.

 

Đukić-Dejanović je navela da pitanje blanko ostavki mora biti rešeno ili u februaru na vanrednom ili u martu na redovnom zasedanju parlamenta.


"Moje glasno razmišljanje je da ovim izmenama moramo rešiti i problem prelazaka. U parlamentu već imamo poslanike koji su napustili svoje poslaničke grupe, a nisu vratili mandat stranci sa čije liste su izabrani već su samostalni", rekla je predsednica Skupštine i dodala da smatra da je prelazak u drugu poslaničku grupu kršenje
izborne volje građana.


Đukić-Dejanović je rekla i da bi izmenama zakona trebalo navesti da poslanici imaju pravo da zadrže mandat kada napuste poslaničku grupu na čijoj listi su izabrani, ali da ne mogu da pređu u drugu poslaničku grupu.

Sreda 26.01.2011. 09:55
Posle sednise Komiteta Parlamentarne skupštine SE u novembru, kao i posle svake sednice JAVNO su objavljene odluke. Dakle nema govora da neko nije znao zato što nije bio prisutan (zbog uštede). Reč je jednostavno o tome da delegacija Srbije nije poželjna u SE kada se bude radilo o Kosmetu. Videćemo na proleće kada banda iz Bondstila uđe ne sever zašto je ovo tako odrađeno.
Sreda 26.01.2011. 10:35
bilo bi idealno da Vi gospodjo Dejanovic odete u penziju,i da zajedno sa baba Terezom setate pored plavog Jadrana,bice i vama i nama i lakse i lepse!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online