Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 26.01.2011.
09:09
Vestionline A

Marti: Hag pogrešio što je uništio dokaze

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio je da ne optužuje Haški tribunal za zaveru, ali da misli da je taj sud počinio grešku uništivši dokaze iz istrage vođene 2004. godine, u mestu Ripe u blizini Burela u Albaniji.

Kakav to sud uništava dokaze: Dik Marti
 

"To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u danom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim", rekao je Marti u intervjuu za NIN.


"Dakle, ja ne optužujem Međunarodni sud za ratne zločine za zaveru, mislim da su načinili grešku", rekao je Marti.


On smatra da bi na osnovu nalaza iz izveštaja trebalo pokrenuti istragu.


"Naš posao nije posao istražnog sudije ili državnog pravobranioca; moj rad je politička delatnost institucije koja bani ljudska prava. Stoga, naš rad nije optužnica nego više zbirka nalaza, a na osnovu tih nalaza odgovarajući nadležni organi bi morali da započnu istragu. Sada, ako me pitate lično kao bivšeg istražnog sudiju i tužioca, na osnovu dokaza i svedočenja koja smo prikupili, svakako bi trebalo započeti istragu, i to je trebalo učiniti još odavno", istakao je Marti.

Upitan zašto u izveštaju ne navodi mnoge od svojih izvora, on je podsetio da su svedoci rizikovali živote i još nemaju garanciju da će biti zaštićeni.


"Prvo, želeo bi da podsetim da postoji čitav niz izveštaja koje su pripremale obavestajne službe, iz različitih zemalja, američki FBI, britanski M16, italijanski SISMI, nemački BND, kao i druge. To su studije zločina. Ako smu uspeli da budemo precizniji, to je zahvaljujući našim svedocima. A oni su rizikovali svoje živote", naglasio je izvestilac SE.


"Podsetio bih da trenuto na Kosmetu ne postoji zakon za zaštitu svedoka i da tokom suđenja braći Haradinaj niko od 40 svedoka koji su razgovarali sa istražiteljima nije svedočio na suđenju, a nekoliko ih je ubijeno. Dakle, ovi svedoci će govoriti kada dobiju apsolutnu garanciju da će biti zaštićeni, ne samo tokom suđenja, nego i posle suđenja", kazao je Marti.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.01.2011. 09:43
Unisteni dokazi oko 400 DNK analiza.Ubijanje svedoka u slucaju Haradinaj .Nista nije slucajno sve su to planski radili dabi unistili dokaze protiv ovih MONSTRUMA iz teroristicke organizacije OVK. Ima jos puno svedoka koji ce svedociti protiv ovih monstruma ali njih i njihove porodice treba zastititi .Gospodine Marti otvorena je Pandorina Kutija iz koje ce iskuljati jos puno kojekakvih zlocina TERORISTA UQK(OVK) sa KOSMETA.
Sreda 26.01.2011. 10:30
Добро јутро... Ја мислим да докази нису уништени,,али ако јесу ондак су из личних разлога уништити јер су сви умијешани у тај геноцид. - Баш мије драго штоје тај Дики Мартини,све то тако јавно критикује,знам да од тога неће бити ништа????али је све могуће Нека Свијет чује и види,дасу ЕУ,НАТОвци штитили и бранили зликовце,и злочинце. п.с,,поздрав...
Sreda 26.01.2011. 09:17
Ма нешто друго се десило тамо. Замало међународни инцидент !! Наша делегација изгубила Деду. Обезбеђење се разлетело по згради, сигурносне камере су прегледане са највећом пажњом, кад оно Деда прешо преко пута у продавницу дечијих играчака. Срећа што су продавачице имале разумевања за Деду који се клатио на коњићу ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online