Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 26.01.2011.
10:46
Srna A

Patrijarh: Nema razlike između pravoslavnog i katoličkog krsta

Patrijarh srpski Irinej rekao je da Srpska pravoslavna crkva još nije odlučila kakav će krst postaviti u Nišu i da je načelno razlika u krstovima samo u stilu, odnosno građevinska.


Formalne razlike između katoličkog i pravoslavnog krsta: Patrijarh Irinej
 

"Ne postoji suštinska razlika između latinskog, katoličkog i vizantijskog, pravoslavnog krsta, kao i između bilo kog drugog krsta koga u službi koriste hrišćani", rekao je patrijarh Irinej, reagujući na tvrdnje raščinjenog vladike Artemija da će se u Nišu povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta graditi veliki katolički krst.


"U suštini, svi krstovi su isti, razlika je samo u formi", rekao je patrijarh za novosadski list "Nacionalni građanski".
 

Protiv katoličkog krsta: Raščinjeni vladika Artemije

Raščinjeni vladika Artemije rekao je da će se, prema njegovim saznanjima, u Nišu graditi veliki katolički krst, u kome će biti jedan manji, pravoslavni krst.


"Ako to zaista tako i bude, a nema razloga da u to ne verujem, simbolika je jasna. Ona kaže da će veliki latinski progutati manji pravoslavni krst, odnosno narod", rekao je Artemije za novosadski list.
 

Krst u Nišu, visok 80 metara, biće postavljen na brdu Vinik, odakle će se videti sa svih strana grada u kome se rodio prvi hrišćanski car Konstantin.
 

Planirano je da ovaj, najveći krst na Balkanu bude postavljen do 2013. godine, kada se obeležava 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je rimski car Konstantin priznao hrišćanstvo kao državnu religiju.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 26.01.2011. 10:53
Ваша светости препоручијо бих да одете очном др,,за наочаре.. учинили сте довољно дасе СПЦ,претвори у два блока. Мене нажаласт вашу неможете убиједити,да разлике нема,ТРИ разлике имају али отом ћемо касније и доказати могу..
Sreda 26.01.2011. 11:10
АРТЕМИЈА ЗА ПАТРИЈАРХА!!! САДАШЊИ ЈЕ ПАПСКИ ПОЛТРОНЧИНА.
Sreda 26.01.2011. 11:02
Nasem Patrijarhu je najvaznije da papa dodje u Nis 2013,i ne priznaje da ima razlike izmedju pravoslavnog i katolickog krsta,(valjda da se i tu izbrisu razlike) sve zbog pomirenja. Svaki pravoslavac zna kako izgleda pravoslavni krst i nikada nece odabrati katolicki da nosi oko vrata kao nase Vladike sto ga nose dobivsi ga od Vatikana.Ako je za Patrijrha Krst isti,da li to mozda znaci ako je Alojze Stepinac Svetac za katolike da ga i Patrijah prizna,jer sve za bracu po veri,da se ponovo ne naljute,i ponove zlocine. Ako Patrijah nastavi da velica Vatikan zajedno sa Sinodom,moze im se desiti da u dogledno vreme izlete iz SPC kad i zuti sa vlasti,i da napokon SPC bude ono sto treba da bude,a to
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online