Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 26.01.2011.
13:50
Tanjug A

Tadić: Istražiti optužbe iz Martijevog izveštaja

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je u Strazburu, u Savetu Evrope, hitnu, potpunu i nezavisnu istragu o optužbama iznetim u izveštaju Dika Martija.

Boris Tadić: Optužbe za zločine ne smemo gurnuti pod tepih
 


Tadić je zahvalio Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope što je usvajanjem izveštaja Dika Martija napravila prvi važan korak prema otkrivanju onoga što se zaista dogodilo u tajnim zatvorima OVK i što je zauzela statusno neutralan pristup Kosovu.
 

"Podstičem vas da nastavite ovu politiku izbegavanja debata o kontraverznim pitanjima uključujući potencijalno aplikaciju Kosova za članstvo", rekao je Tadić obraćajući se PS SE.
 

Podsećajući da je pozicija Srbije povodom Kosova dobro poznata i da Beograd neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje pokrajine, Tadić je rekao da je naša delegacija za pregovore sa Prištinom već mesecima spremna.
 

"Dijalog je jedini put za mir na Kosovu i što pre pregovori počnu pre ćemo moći da nađemo put napred ka istorijskom pomirenju Srba i Albanaca", rekao je Tadić, apelujući na sve strane u tom procesu da budu kreativne.
 

Kada je reč o izveštaju Dika Martija, Tadić je istakao da je imperativ da optužbe ovih užasnih zločina ne budu gurnute pod tepih.

 

On je podsetio da je i prema Martijevom izveštaju OVK od 1998. bila uključena u trgovinu drogom, oružjem i ljudima, a da najveću odgovornost za sudbinu stotinu Srba i Albanaca koji su oteti snosi Drenička grupa.
 

Osvrćući se na situaciju u Srbiji i regionu Tadić je podsetio da je obeleženo deset godina od petooktobarskih promena i da je za to vreme učinjeno mnogo, te istakao da zato u narednih deset godina gledamo sa optimizmom.
 

Kao najveće izazove u narednoj deceniji za Srbiju, region i Evropu, Tadić je naveo ispunjavanje standarda Evropske unije kako bi Srbija i ostale zemlje regiona što pre postale članice EU, zatim završetak procesa pomirenja u regionu i, kao treće - mere koje moramo da preduzmemo da se izborimo sa onima koji prete demokratiji i našim privredama.
 

"Naš strateški cilj je pridruženje EU i nadamo se da ćemo posle predaje odgovora na upitnik EK nastaviti prema kandidaturi i otvaranju pregovora", istakao je Tadić.
 

Kad je reč o regionu, Tadić je naglasio unapređenje saradnje sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, navodeći niz konkretnih koraka koje je učinio pre svega sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem na pomirenju.
 

Zbog nedavne operacije, predsednik Srbije se i dalje otežano kreće

"Cilj Srbije je da promoviše harmoniju unutar svog društva među društvima u regionu i između Evropske unije i regiona", rekao je Tadić dodajući da su odnosi u regionu najbolji u poslednjih dvadeset godina.
 

Tadić je istakao da je politika pomirenja prioritet zato što je to strateški i moralni imperativ. On je istakao da će Srbija zbog toga nastaviti punu saradnju sa Haškim tribunalom.
 

"Nastavićemo da radimo na lociranju, hapšenju i izručenju dvojice preostalih begunaca, uključujući Ratka Mladića, kao što smo to učinili sa ostalih 44 optužena u poslednjih nekoliko godina".
 

Poslanici PSSE pitali su predsednika Srbije uglavnom o situaciji u regionu i o pitanju Kosova.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.01.2011. 13:54
Не знам само зашто набраја све ово што ће урадити. Једноставније је било, да је написао, урадићу све што од мене буду тражили.
Sreda 26.01.2011. 14:01
Жутица је: Друштвена болест, којом се црвена идеологија постепено претвара у жуту. Изазива вирус под називом, поли-титоитис ДС и спада у групу ограничених заразних болести. Примерци ове болести датирају још од најмлађих пионирских дана. Има континуитет са цр(к)веним болестима и вероватно је њен секундарни, вишедеценијски и најотпорнији рецидив. Појавни облик ове болести је општа друштвена слабост! Спада у групу тзв. затворених заразних болести и обично се од ње оболева у кругу њихове породице и пријатеља. У народу је позната као болест прљавих руку, која постепено и плански стеже обруч око гуше највећег дела популације.
Sreda 26.01.2011. 14:04
(Dijalog je jedini put za mir na Kosovo.)Zar do sada nisi shvatio da sa Siptarima nema DIJALOGA da oni dijalog ne poznaju i nece. Kosmet cemo jedino vratiti na onaj nacin na koji smo ga izgubili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online