Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 28.01.2011.
12:02
J. Jelovac - Vesti A

Srbija na samrti zbog modifikovane hrane

Ako se u Srbiji ozakoni uzgoj, uvoz i distribucija genetski modifikovanih organizama, to će biti pogubno za narod i ravno izdaji nacionalnih interesa, kaže za "Vesti" predsednik Ekopokreta iz Novog Sada, Nikola Aleksić.

Nikola Aleksić: Kakvu hranu jedemo?
 



Najava Miodraga Kostića da će me tužiti zbog mojih navodnih izjava da on uvozi genetski modifikovanu hranu, nije zastrašivanje mene, već zastrašivanje naroda da će ako podigne glas, proći kao ja. Mene ne mogu zastrašiti, jer sam se uvek borio za svoja uverenja. Nisu me uspeli ni ubiti, iako su devedesetih godina nekoliko puta pokušavali. Obarali me kolima, pucali u moj auto, bacali bombu dok sam pecao... Nikada neću odustati od ove borbe, Srbija ne sme da počne da uvozi, distribuira niti prodaje GMO, jer će pola naroda od toga pomreti - kaže za "Vesti" Nikola Aleksić, predsednik Ekopokreta iz Novog Sada.

Kako komentarišete optužbe MK grupe?

- Mi smo okupirana zemlja! Okupirali su nas Monsanto i ostali koji se bave bioinženjeringom. Oni vrše pritisak na Vladu Srbije da promeni zakon o upotrebi genetski modifikovanih organizama, a sve po nalogu Amerike koja lobira za Monsanto. Kriju od naroda, a već su napravili nacrt novog zakona kojim će se odobriti uzgoj, uvoz i distribucija GMO. Ja im smetam u tome, jer optužujem predsednika i Vladu Srbije da izdaju nacionalni interes građana ove zemlje.

Pet puta izbegao likvidaciju

 

Na koji način su pokušavali da vam stanu na put?
 

- Život mi je bio ozbiljno ugrožen 90-ih godina su pokušali da me ubiju nekoliko puta. Letos su kod mene bila dvojica bezbednjaka. Jedan od njih mi je rekao da sam do sada pet puta izbegao planiranu likvidaciju.

 

Šta to znači za ljudsko zdravlje?

- Više od 200 akademika i profesora naših fakulteta stoji iza toga da će ako počnemo da koristimo GMO pola Srbije pomreti od raznih boleština. Ovaj sistem nameće obavezu korišćenja antibiotika i rekombinovanog goveđeg hormona rasta. Upotreba ovog hormona u ishrani dovešće do toga da će devojčice u osmoj godini ulaziti u pubertet, a već u 18. dobiti kancer materice, dok će dečaci u tom dobu dobijati rak prostate.
 

Kažete da će vas Kostić tužiti zbog vaših navodnih izjava?

- Upravo tako, navodnih izjava. Nikada, ni u jednim medijima, nisam rekao da on uvozi genetski modifikovanu hranu. Govorio sam samo da je vlasnik MK komerca Miodrag Kostić, na poljoprivrednom sajmu 16. maja 2007. godine, potpisao ugovor sa Monsantom i tako postao njihov predstavnik i distributer.
 

Šta to znači?

- Monsanto je američka kompanija i najveći svetski proizvođač genetski modifikovanih organizama. Preko MK komerca u Srbiju uvoze genetski modifikovanu soju i kukuruz, iako je važećim Ustavom ova hrana zabranjena u Srbiji. Oni priznaju da uvoze soju, ali ne i kukuruz.
 

Kako ćete se braniti ukoliko do tužbe dođe?

- Ne treba stvari tako postaviti. On prvo treba da dokaže da sam ja negde rekao da on uvozi GMO, pa tek onda može da pokrene tužbu protiv mene. Ne plašim se, još sam živ iako sam se boreći za svoja uverenja nekoliko puta našao na ivici smrti.

Uništili kukuruz

 

Odakle vam dokazi da MK komerc uvozi GM kukuruz?
 

- Da uvoze i kukuruz govore njihovi izveštaji koji su dostupni svakom ko ume da rukuje računarom i uđe na njihovu internet stranicu. Izveštaji MK komerca kažu da su uspeli da udvostruče prinos kukuruza. Ej udvostručiti prinos, pa to se može jedino upotrebom GM semena. E upravo to ne govore narodu, da ovaj kukuruz ima samo tri odsto belančevina, a naš domaći više od 10 odsto. Ovaj novi kukuruz nije dobar ni za stoku.

Petak 28.01.2011. 12:12
Слушао сам овог господина! Жао ми је само што немамо власт која ће објективно извршити проверу чињеница који овај господин располаже као и група "само" 200 академика и професора! Ко нам води државу и у чијем интересу увозимо ГМО семе!???
Petak 28.01.2011. 15:15
Uveli su SOS markete kako bi sirotinju trovali,zar je malo sto nam ispiraju mozgove ruzicaastim televizijama?
Petak 28.01.2011. 17:36
Obzirom da je Djilas uzeo PKB da hrani Beograd, morali bi gradjani Beograda pod hitno da organizuju komisiju za nadzor setve i nabavke semena.Dok ne bude kasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online