Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 07.02.2011.
01:56
S. M. Tomić - Vesti A

Dinastija koju je Srbija istrebila

Jorgandžija Janićije iz beogradske čaršije presreo je na železničkoj stanici tog jutra 29. maja 1903. godine mladog konjičkog narednika Radašina Nikolića: "Jesi li ti, sinovac, sa ovima što noćas zapališe Beograd?" "Šta je sagorelo?" - pitao je Nikolić koji je tek doputovao iz Niša. "Sve, sve je sagorelo! I mi smo sagoreli, samo to novine još nisu javile."

Istraživao zlu kob svoje porodice: Slobodan Jakovljević
 


U spavaću sobu kralja Aleksandra Obrenovića i njegove žene Drage dva sata posle ponoći upala je grupa oficira pod vođstvom Dragutina Dimitrijevića Apisa. Nazvali su se "Crna ruka" i čvrsto rešili da sabljom i kuršumom dokrajče srpsku dinastiju Obrenović u noći koja je poznata kao srpska Vartolomejska noć. Kralj i kraljica su izmasakrirani, a njihova gola tela bačena su kroz prozor.

Ubistvo Karađorđa


- U knjizi "Obrenovići - skrivena istorija" Milorad Bošnjak i ja smo dokumentovali mnoge istorijske nepoznanice. Istorijska je činjenica da su Karađorđa zbog političkog delovanja posle oslobođenja Srbije i povezanosti sa grčkim heteristima osudili na smrt svi tadašnji prvaci i da njihovi potpisi kao saglasnost za smrtnu presudu stoje u dokumentu koji se čuva u Arhivu Srbije. To ipak nije bilo kumovsko ubistvo kako se uglavnom predstavlja - objašnjava Jakovljević.

Slobodan Jakovljević, jedan od nekoliko Obrenovića koji su pretekli, potomak je Miloševog polubrata gospodar Jakova i jedan od retkih koji je ozbiljno istraživao sudbinu svoje porodice.


- Kraljica je imala 37, a kralj 25 godina. On je jedan od retkih vladara koji se venčao iz ljubavi, a ne državnih interesa, i to je platio glavom. Zaljubio se u Dragu, unuku Nikole Lunjevice, naslednog kneza, pa je kao jedan od najuglednijih Srba bio stari svat na venčanju kneza Miloša i Ljubice. Draga Mašin je važila za veoma obrazovanu i načitanu ženu. Savršeno je govorila francuski i ruski, a čitala je i na nemačkom. U mladosti se oprobala kao novinar i bila član Beogradskog novinarskog udruženja. Bila je udata za inženjera Svetozara Mašina, koji je umro od srca. Njegov brat, pukovnik Aleksandar Mašin je sumnjičio je Dragu da je otrovala muža i bio je izvor svih tračeva. Optuživao je da je bludnica i ruska špijunka - objašnjava Jakovljević, koji godinama istražuje zlu kob Obrenovića.


Dva mlađa oficira izbacila su u dvorište dva krvava i gola tela kraljevskih supružnika, što neke evropske zemlje nikad neće oprostiti Srbiji i Beogradu, nazivajući to azijatskim činom usred Evrope.

Masonska čorba

Venčanje koje im je došlo glave: Kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga
 

Za "Novine srpske" novopečena vlada je spremila tekst po kojem su se "kralj i kraljica u međusobnoj svađi poubijali", ali su u poslednjem trenutku odustali i objavili: "Narodu srpskom. Noćas su poginuli kralj Aleksandar i kraljica Draga."

Otrovana mačka


Muzej u Zaječaru pred kraj prošle godine objavio je beleške pukovnika Antonija Antića s novim detaljima o atentatu. Antić piše da su u glavama pojedinih zaverenika nicale razne ideje kako i gde treba ubiti kraljevski par. Jaša Popović je predlagao da Aleksandra i Dragu treba Apis da ubije u pozorištu karabinom. Bilo je predloga da ih ubiju u cirkusu Henri, koji je bio na poljani kod kafane Proleće. Drugi da ih ubiju u Smederevu, gde su kralj i kraljica provodili leto. Zaverenici su u prvi mah nameravili da ih otruju, tako što su kraljevsko ubistvo isprobali na uličnoj mački. Čak su rešili da otrov podmetnu na balu u Kolarcu, ali se kraljevski par nije pojavio.


Sledeće noći u tajnosti je sahranjen kraljevski par. Pričalo se da sanduk sa stasitim Aleksandrom nije mogao da stane ni u jedna mrtvačka kola, pa kad su kovčeg sa telom kralja Aleksandra hteli da smeste u mrtvačka kola nastali su problemi. Ni u jedno od vozila kovčeg nije mogao da se smesti, pa su angažovana kola požarne čete.
 

- Sablasni sprovod bez ožalošćenih išao je ulicom koja je nosila ime mrtvog kralja do crkve Svetog Marka i tu su dva sanduka spuštena u grobnicu kraljeve babe Ane Obrenović, koja je zajedno sa Mihailom Obrenovićem poginula u Košutnjaku 29. maja 1868. Sahrani su prisustvovala i dva zaverenika, a mrtvima je uskraćeno čak i opelo i spomen-obeležje. U toku 48 sati pobijeno je zvanično 126, nezvanično 200, članova porodice, prijatelja i kumova Obrenovića širom Srbije - priča Jakovljević.


Tek u Prvom svetskom ratu austrougarske vlasti postavile su 1917. ploču, a grob kraljevskog para na kojoj je ćiriličnim slovima zapisano: "Ovde počivaju u miru Božjem Njegovo Kraljevsko Veličanstvo kralj Srbije Aleksandar Obrenović i Njeno Kraljevsko Veličanstvo Kraljica Draga Obrenović, koji poginuše od zlikovačke ruke 29. maja 1903. godine. Vječna im pamjat."

Dragutin Dimitrijević Apis

Ostaci kraljevskog para će posle nepunih 40 godina biti otkopani i sahranjeni u kripti novosagrađene crkve sv. Marka jer je ona mala crkva uništena u šestoaprilskom bombardovanju Nemaca.
 

- Sahranjeni su dole, u podrumu, takoreći. Nikad nisam otišao na njihov grob, niti sam hteo - kaže Jakovljević.


Motivi ovako krvavog zločina ni dan-danas nisu rasvetljeni. Mnogi tvrde da u ovoj tragediji svoje prste imaju špijuni, a da je i sam Apis koji je učestvovao u organizaciji atentata na Franca Ferdinanda i na samog kralja Petra Karađorđevića 1916, iako ga je doveo na vlast, bio špijun. Uloga masona takođe nije mala, smatraju neki istoričari i tvrde da je i Apis bio mason.

Slobodan Jakovljević, jedan od retkih Obrenovića koji su pretekli najkrvaviji obračun sa jednom dinastijom, smatra da je ubistvu kralja Aleksandra kumovala pre svega njihova politika.
 

- Saradnja sa Austrougarskom i Nemačkom, kojoj su bili skloni Obrenovići, nikako nekim silama nije odgovaralo. Malo ljudi zna da se Miloš, sin gospodar Jevrema Obrenovića, školovao u čuvenoj berlinskoj ratnoj školi i bio pobratim Karlu, rođenom bratu pruskog kralja Vilhelma. Obrenovići nikako nisu bili za stvaranje Jugoslavije, već za balkansku uniju srpskih zemalja sa Bugarskom i Grčkom. Bili su najobrazovaniji srpski vladari - kaže Slobodan Jakovljević.


Beli grad smrti

Aleksandar Mašin
 


London je zločin u Beogradu nazvao monstruoznim napadom na instituciju monarhije i monarha, što je podrazumevalo prekid diplomatskih odnosa i povlačenje ambasadora. Isto je učinila i Holandija.

Pariski mediji su pisali: "Atentatom 29. maja, Srbija i njena vojska kompromitovani su zauvek pred Evropom i celim svetom i u slučaju bilo kakve opasnosti njene egzistencije, niko neće ni pomisliti da prstom mrdne u njenu odbranu."

"Tajms" je 12. juna 1903. objavio: "Jedan centralnoazijski kanat, a ne jedan evropski grad, bio bi odgovarajuća pozornica za tako nemilosrdno, a precizno planirano kraljeubistvo. Francuska je videla predsednika, Austrija caricu, a Italija kralja kako padaju od ubica tokom poslednjih deset godina. Ali, ne može se naći paralela u novijoj evropskoj istoriji za takvo istrebljenje naveliko jedne vladajuće porodice i njenih pristalica."

Hilandar i Tesla


- Obrenovići su napravili srpsku državu u kojoj su se poštovale manjine. Kralj Milan je svojim novcem napravio turskim vernicima džamiju kod Niša! Ustav iz 1888. je prvi ustav u svetu koji je priznao jevrejsku naciju. Kralj Aleksandar je dobio na dar "Miroslavljevo jevanđelje" kad je iz svog džepa vratio dug Hilandara i sprečio da padne u bugarske ruke. Nikola Tesla je prvi i jedini put došao u Srbiju 1892, u vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, koji je lično finansirao nekoliko njegovih projekata - kaže Slobodan Jakovljević.

Engleske novine su zločine nazvale "klanjem na veliko", a u Londonu se pojavila knjiga "Beograd, beli grad smrti", posvećena životu kralja Aleksandra i kraljice Drage. Ovaj naslov je dugo godina bio metafora u engleskom javnom mnjenju za glavni grad Srbije.
 

Dok se strana štampa zgražavala nad divljaštvom u Beogradu, prestonički žurnali i magazini bili su tribina za veličanje prevrata, ali i za pranje i pravdanje pred građanstvom.

Tako jedan od zaverenika poručnik Mihailo Ristić, objašnjavajući zašto je bračni par Obrenovića masakriran kada je na kraljevom telu izbrojano 30, a na kraljičinom 18 rana od kuršuma navodi: "Ni mi učesnici prevrata nismo znali može li i sa koje strane doći i kontranapad, a bilo je i kolebljivaca. I da bi za sve bila jasna izvesnost da tog kralja zajedno sa kraljicom više nema, ja sam naredio da se njihova tela izbace kroz prozor."


Majski prevrat mnogi nazivaju početkom svih naših muka. A nikad niko nije odgovarao pred zakonom za svirepo ubistvo kralja i kraljice, niti za istrebljenje porodice Obrenović.

Ponedeljak 07.02.2011. 02:04
Draga redakcijo hvala na dobrom tekstu :-)
Ponedeljak 07.02.2011. 03:25
Tekst je stvarno odličan. Mada su Obrenovići bili OK, bili su stvarno previše projevropski za naše prostore, ne znam, stara Jevropa je kurva i pojede te za sekundu. Iako je jako moguće da je Apis bio masonac, ja sam skloniji verovanju da su Obrenoviće smakli Rusi ipak. Bili su se potpuno okrenuli Austriji i Nemačkoj, a Rusima su pokazali srednji prst. A ta politika je loša za nas, dok su Romanovi Aleksandru Karađorđeviću stajali iza leđa bilo je sve super. Švabe bi nas poderale u sekundi, kao što i pokušavaju zadnjih 200 godina, ali "tvrd je orah voćka čudnovata".
Ponedeljak 07.02.2011. 11:50
Ja sam odavno zakljucio da je Srbija propala onog momenta kad su Obrenovice pobili. Kad su zaseli Karadjordjevici, poceo je srpski 100 godisnji sunovrat nevidjenom brzinom. Karadjordjevici su bili necija instalacija kao sto je situacija i danas i tu nema nikakve sumnje. Tu bi se mozda izdvojio kralj Aleksandar koji je ubijen jer mu je verovatno doslo u glavu da nesto popravi pa su ga se odmah resili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online