Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 08.02.2011.
13:18
Đ. Barović - Vesti A

Prodaja Telekoma ugrožava bezbednost Srbije?

Vlada Srbije se suočava s ozbiljnim problemom - ko će platiti oko 20 miliona evra špijunske opreme koja je instalirana u Telekom, a ovaj problem bi mogao da ugrozi i nameru države da proda ovu telekomunikacionu kompaniju!

Uz Telekom ide i špijunska oprema?
 



"Reč je o opremi za prisluškivanje koja je zaštićena kao vid infrastrukture kompanije i na nju isključivo pravo polažu obaveštajne službe Srbije. Međutim, kako je ovu opremu kupio upravo Telekom, u ovoj kompaniji pre prodaje očekuju valjano obeštećenje", kaže izvor "Vesti".
 

Problem bi trebalo da se reši do 21. marta, za kada je zakazano podnošenje ponuda za kupovinu Telekoma. Vlada je nedavno donela odluku da se ta oprema vodi kao infrastruktura. Sa ovim rešenjem saglasne su i civilne i vojne službe bezbednosti, a prema nezvaničnim informacijama, grčki OTE, koji se spominje kao najozbiljniji kupac Telekoma, navodno nije postavljao pitanje vlasništva nad tom opremom.

Gubitak i jeste i nije


- Ta imovina će ostati vezana za državu jer je nabavljana isključivo za potrebe bezbednosnih službi, tako da Telekom neće imati gubitak u profitu kad se ona izdvoji. Ali, jeste gubitak u smislu da je za nabavku te opreme utrošeno 20 miliona evra koji je izdvojio Telekom - objasnio je izvor iz Vlade Srbije.

 

Nekadašnji šef Državne bezbednosti Srbije Goran Petrović kaže za "Vesti" da ma kakva odluka bude doneta, država neće biti suočena sa ozbiljnim bezbednosnim izazovom.

Goran Petrović

"Bez obzira ko će nadalje voditi Telekom, ta oprema će i dalje biti tamo i bezbednosne službe će je koristiti jer je to praksa koju nije izmislila Srbija, već se primenjuje u svetu. Ovde je očigledno problem što je, po ranijem zakonu, telekomunikaciona kompanija bila u obavezi da od svojih para za potrebe države kupi tu opremu, a budući vlasnik verovatno taj deo rashoda ne želi da prizna", objašnjava Petrović.

On dodaje da je i u drugim telekomunikacionim kompanijama u Srbiji takođe instalirana istovetna oprema i da je to uobičajena praksa u svim ozbiljnim državama koje drže do svoje bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.02.2011. 13:22
Bezbendost Srbije je ugrozena vec 20 godina. Od kako je ZUTOCRVENA BAGRA na izvrsnoj vlasti SRBIJA VISE NIJE BEZBEDNA , jer se sa Srbijom upravlja iz Bele Kuce a ne iz Beograda !
Utorak 08.02.2011. 13:47
Informacija nije kompletna jer država daje Telekomu porušenu zgradu Generalštaba u Kneza Miloša kao kompenzaciju za opremu. Nemci hoće da naprave na tom mestu centar DT za Balkan i to jednostavno onda ulazi u cenu od 850 miliona za 31% akcija. Već imaju 20% preko grčke OTE i biće vlasnik 51%. Zato jeste nervoza jer što dalje ide, Nemcima se apetiti povećava, a drugi kandidat je Turkcel sa 1,45 milijardi ali onda pada rolo na vrata EU. Znaju Nemci kako treba sa žutima naučio ih Bodo Hombach i WAZ.
Utorak 08.02.2011. 13:33
Pa normalno da ce vam grci i dalje dopustiti da prisluskujete ponaj vise svoje zene sta i skim pricaju ali cete to morati uredno i da placate.Sta mislite prodacemo mi telekom a onda za badava ce jedan dio telekoma nama prisluskivati .Da ne bude samo ko sa satelitom i tu ste mislili da ce izraelci za badava da snimaju i spioniraju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online