Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 08.02.2011.
23:09
Vestionline A

Kakva prava imaju Srbi u regionu?

Neophodno je da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji, konstatovano je na sastanku predsednika Srbije Borisa Tadića sa predstavnicima Srba iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i Mađarske.

Povod sastanka bila je nedavno usvojena Strategija očuvanja i jačanja odnosa Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i analiza situacije u ovim zemljama uoči predstojećeg popisa stanovništva, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.


Popis stanovništva ove godine se održava u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumuniji.

Uskoro će se (približno) znati koliko je Srba preostalo u regionu

Tokom sastanka bilo je reči o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u zemljama u regionu i čvrstom opredeljenju države Srbije za politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.


Sastanku je prisustvovao i ministar za dijasporu Srđan Srećković.


Njegovi učesnici su bili iz Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora (Demokratski narodni savez), Petar Đokić, predsednik Socijalističke partije RS Mladen Bosić, predsednik Srpske demokratske stranke Pantelija Ćurguz, predsednik Boračke organizacije RS.


Smiriti tenzije u Crnoj Gori

 

Zaključak sa sastanka je i da treba uticati na spuštanje tenzija u Crnoj Gori kako bi predstojeći popis bio "pitanje statistike", izjavio je predsednik Narodne stranke Predrag Popović.

"Tome ton mora dati i sama vlast u Crnoj Gori, čiji eksponenti medijskom pažnjom visokih tenzija ovo pitanje sele sa pitanje statistike u pitanje politike", rekao je Popović.

Iz Crne Gore na sastanku su učestvovali Radoman Gogić, potpredsednik Socijalističke narodne partije, Goran Danilović, potpredsednik Nove srpske demokratije, Ranko Kadić, predsednik Demokratske srpske stranke, Predrag Popović, predsednik Narodne stranke, Zoran Žižić Vladimir Božović, Matica srpska - Društvo članova u CG.


Srbe iz Hrvatske su predstavljali Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i Dragan Crnogorac, predsednik ZVO Vukovar, iz Makedonije Dejan Košutić, predsednik Centralnog Saveta srpskih organizacija u Makedoniji, Milutin Stančić, predsednik Kulturno-informacionog centra Srba u Makedoniji "Spona" i Bogoljub Ninić, predsednik Srpskog kulturno-informativnog i prosvetnog centra 'Vuk Karadžić' u Kučevištu.


Iz Slovenije na sastanku su bili Drago Vojvodić, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije i Petar Damjanić, član Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u Ljubljani, iz Rumunije Slavomir Gvozdenović, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, iz Albanije Bledar Bašanović, član Državnog komiteta za manjine Albanije i Pavle Jakoja, predsednik udruženja srpsko-crnogorske manjine "Morača-Rozafa", a iz Mađarske Ljubomir Aleksov, predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj.

Utorak 08.02.2011. 23:40
Права Срба су на самом врху политичких приоритета-просрпског- председника. Што се Тиче Срба у Србији, просрпски председник се злаже та права морају бити високо дефинисана, одмах иза права националних мањина.
Sreda 09.02.2011. 08:34
obespravljeni i obezglavljeni
Sreda 09.02.2011. 09:24
kakav je polozaj srba iz srbije u srbiji?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online