Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.02.2011.
14:59
B. Stanković A

Gej festival protiv crkve

Pod zaštitom policije i privatnog obezbeđenja, u beogradskom Domu omladine počeo je već drugi Internacionalni festival gej filmova "Merlinka". Među pokroviteljima je nekoliko ustanova i udruženja iz Srbije i inostranstva, a organizator je Gej lezbijski informacioni centar, koji je agresivno ušao i u sferu kinematografije. Ove godine veliki deo programa posvećen je odnosu religije i homoseksualnosti i kritici stava crkava o toj temi.

Plakat koji najavljuje festival
 

Temu festivala naznačava već plakat sa izopačenom predstavom skulpture Mikelanđela Buonarotija iz Bazilike svetog Petra u Vatikanu: Marija, čija je odeća obojena u sve boje gej zastave, drži na krilu izmučeno telo svog sina - Isusa Hrista.

Plakat može da se doživi i kao odgovor homoseksualaca na stav crkve o gej paradi, izražen kroz reči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, da je to parada Sodome i Gomore.
 

Direktor festivala Predrag Azdejković, koji sebe naziva prvim pederom Srbije, kaže da plakat upućuje na majčinsku ljubav i prihvatanje, odnosno aludira na želju homoseksualaca da ih društvo prihvati. Azdejković podseća i na tvrdnje da je Mikelanđelo bio homoseksualac.

Predrag Azdejković
 

"Na programu festivala je dosta filmova o odnosu religije i homoseksualaca. Recimo, o muškarcu koji je promenio pol i postao žena i lezbijka, a hoće da bude i sveštenik. Ili o svešteniku koji je otvorio sklonište za mlade transseksualce", kaže Azdejković.
 

U trodnevnom programu festivala obuhvaćeno je mnoštvo kratkih, celovečernjih i dokumentarnih filmova, a mnoge su uradili ljudi vezani za prostor bivše Jugoslavije.

Organizatori su na sajtu posebno istakli hrvatski mjuzikl "Romeo i Hulio", snimljen u Splitu. Naslov parodira dramu Vilijama Šekspira, pisca čiji komadi se već godinama ne igraju u srpskim pozorištima, ali publika sada može da se upozna sa gej verzijom "Romea i Julije".
 

Azdejković kaže da se festival razlikuje od gej parade koja je od početka doživljena kao provokoacija.
 

"Mi samo gledamo filmove u četiri zida, kako je to preporučio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kada je posle obračuna protivnika gej parade i policije ocenio da je taj događaj samo produbio homofobiju",  objašnjava Azdejković koji je uveren da će festival da posluži svrsi i ostvari cilj - smanjenje homofobije u srpskom društvu.
 

Azdejković podseća na humorističku seriju "Vil i Grejs", gde je glavni junak homoseksualac i objašnjava da su Srbi tada prvi put videli homoseksualca u svetlu svakodnevnog života, kao sasvim običnu pojavu. Od filmova očekuje to isto, da se zavuku Srbima pod kožu.
 

"Mermerno dupe"


Festival je podržao poznati reditelj Želimir Žilnik, autor mnoštva filmova među kojima je i "Mermerno dupe". Reč je o filmu u kom je glavni junak Vjeran - Merlinka Miladinović, najpoznatiji beogradski transseksualac - prostitut ili prostitutka, zavisno od prilike. Miladinovića je pre tri godine ubio Rom, korisnik njegovih usluga, a po njemu je festival dobio ime.

 

Pomogli "Gete" i B92
 

Cene karata za festival su simbolične - samo 100 dinara. Azdejković kaže da je Dom omladine besplatno ustupio prostorije, a da je Ministarstvo kulture odbilo da učestvuje. U pomoć su, međutim, priskočili Institut Servantes i Gete institut, preveli i titlovali filmove, što je prema Azdejkoviću najskuplja stavka u organizaciji festivala. Na isti način pomogla ih je i SDU Žarka Koraća, a na spisku pokrovitelja su i TV B92, Exit... 

Sreda 09.02.2011. 16:43
pederizam je zlo.
Sreda 09.02.2011. 17:47
Strasno je koliko ima minusa!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online