Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Sreda 09.02.2011.
09:11 >> 13:50h
Blic A

Samit NATO u Beogradu - šta nas čeka?

Najveći vojni samit u svetu biće održan u Beogradu sredinom juna ove godine i na tom dvodnevnom skupu, kako navode izvori beogradskog "Blica", učestvovaće načelnici generalštabova i delegacije iz 69 zemalja sveta. Biće to skup pod maksimalnim režimom zaštite projektovanim na osnovu bezbednosne procene Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije.

Na samitu NATO u Lisabonu 2010. godine učestvovalo i 50 šefova država i vlada 

Vojna policija, civilna policija, medicinski timovi...

Prema pisanju "Blica", obezbeđenje ovog skupa najviših vojnih vrhova stranih zemlja učestvovaće 250 pripadnika Vojne policije, a biće uključena i civilna policija, kao i medicinski timovi mobilni 24 časa. Obezbeđenje ovako značajnog skupa iziskuje najdetaljnije bezbednosne provere, a to podrazumeva poseban bezbednosni tretman gostiju, objekta, hrane i svih koji dolaze u kontakt sa gostima.


Ova vrsta strategijske vojne konferencije za vojne partnere održava se na osnovu zaključka NATO samita iz novembra 2006. godine održanog u Rigi. Cilj konferencije je razmena stavova i iskustva načelnika generalštabova o vojnim pitanjima od globalnog strategijskog značaja.

Generali svih zemalja - ujedinite se

Među gostima će biti 28 delegacija iz zemalja članica NATO, iz 22 zemlje članice Partnerstva za mir, a očekuje se dolazak i članica Mediteranskog dijaloga, kao što su Alžir, Egipat. Izrael, Jordan, Maroko, Tunis, Mauritanija; Istanbulske inicijative - Katar, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i kontak zemlje Argentina, Australija, Indija, Japan, Novi Zeland, Pakistan, Brazil, Južna Koreja...


“Veći“ smo od Makedonije, Albanije, Norveške i Finske

Na skupu će učestvovati načelnici generalštabova zemalja članica NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative i odabranih kontakt zemalja. Prva ovakva konferencija održana je 2006. godine u Makedoniji, potom u Norveškoj, Albaniji i zatim u Finskoj, gde je prisustvovalo 47 vojnih delegacija. To su ujedno bili najveći vojni samiti u svetu, a očekuje se da konferencija u Beogradu bude najposećenija. 

Održavanje najvećeg vojnog samita u Srbiji važno je kako zbog promocije naše zemlje, tako i zbog promocije Vojske Srbije pred prijateljskim i partnerskim državama. Osim toga, ovo je prilika za predstavljanje kapaciteta Srbije za ovakve i slične aktivnosti, ali i za njenu promociju kao pouzdanog partnera.

Šutanovac: Dobro i za turizam

Dragan Šutanovac

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac potvrdio je da će u Beogradu u junu biti održan samit NATO-a, ocenivši da je to veliko priznanje državi i vojsci.

 

"NATO je poverio Beogradu organizaciju jednog od najvećih skupova vojski na svetu u ovoj godini, kojem će prisustvovati 69 delegacija", rekao je Šutanovac novinarima, navodeći da će tačan datum biti naknado saopšten.

 

On je istakao da će to biti mogućnost da Srbija prezentuje svoje kapacitete kako vojne, tako i kapacitete da napravi tako veliki skup.


"U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda i Srbije potrudićemo se da gosti dobiju određene informacije o Srbiji i Beogradu i da ih motivišemo da dođu u Srbiju ne samo zbog vojne saradnje, već i kao turisti", rekao je Šutanovac.


NATO plaća “Hajat“ za vojnike

Očekuje se da će u tih 65 delegacija, uz načelnike generalštabova, ukupno biti oko 250 ljudi. Svi oni biće smešteni u beogradskom hotelu “Hajat”, a troškove snosi NATO. Srbija će na ovaj način inkasirati 200.000 dolara. 

Delegacija NATO, kako piše beogradski “Blic”, već je boravila u Srbiji, obišla je objekte u kojima će biti ovi najviši vojni zvaničnici. Potvrda dolaska delegacije NATO zemalja na ovaj skup, nakon te provere, signal je poverenja u našu zemlju i u njene bezbednosne strukture. Ali to je ujedno i javno priznanje da je Srbija sada za njih prijateljska zona, zemlja sposobna za organizaciju ovako zahtevnog skupa. 

Domaćin konferencije biće general-potpukovnik Miloje Miletić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a na konferenciji će govoriti Dragan Šutanovac, ministar odbrane.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.02.2011. 09:14
sta nas ceka. pa DEMONSTRACIJE.
Sreda 09.02.2011. 09:39
Sada javni tužilac za ratne zločine ima priliku da radi svoj posao. Eto imaće i srpsku vojnu policiju i njihove ratne zločince. Pravac zgrada specijalnog suda, a kaznu da izdržavaju u zatvoru sa Legijom i Zvezdanom, a da ih čuvaju nekadašnji pripadnici JSO.
Sreda 09.02.2011. 09:47
Cuj inkasirace 200 000 hiljada dolara.Koliko ce kostati sama organizacija i obezbjedenje.PA SAMO PRE 10 GODINA NATO VAS BOMBARDOVAO GORE VEC ONE TALIBANE A SAD MU SE UVLACITE U GU...ZA 5 GODINA I KOSOVO CE VAM POSTATI STRATESKI PARTNER I NAJVECI PRIJATELJ U REGIONU [ako to siptari ponude]
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online