Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 14.02.2011.
14:31 >> 19:19h
RTS, Beta A

Cvetković izbacuje Dinkića iz Vlade

Premijer Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrešenje potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića. Cvetković je rekao da je odluka perosnalna, odnosno da se ne odnosi na G17 u celini i da ne očekuje pad Vlade.

Mirko Cvetković
 

Na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrešenje potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića. Kasnije tokom dana Dinkić je izjavio da prihvata odluku premijera, a da G17 plus neće izaći iz Vlade.

"Ministar mora da bude odgovoran za sve što izgovori, a Vlada mora biti složna", izjavio je premijer na vanrednoj konferenciji za štampu obrazlažući odluku. 

"Obavestio sam jutros predsednika Borisa Tadića da Vlada nije u mogućnosti da funkcioniše i da treba da se zamene oni koji ruše njeno jedinstvo", rekao je Cvetković. On je istakao da Vlada Srbije mora biti jedinstvena kako bi se realizovale promene.

Cvetković je naglasio da je odluka personalna, da nije usmerena protiv G17 plus, odnosno da se ne odnosi na ostale ministre, te da ne očekuje pad vlade. Razgovori o rekonstrukciji Vlade i o novom potpredsedniku i ministru ekkonomije biće obavljeni u naredne dve nedelje. Sa druge strane, opozicione stranke su već najavile da upravo zbog ovakvog poteza očekuju pad Vlade, pa su se zdušno založile za prevremene izbore.

Takođe, strane agencije su, prenoseći vest o najavi smene Mlađana Dinkića, nagovestile da bi to moglo da dovede do raspada vladajuće koalicije...

Skupština ima poslednju reč

 

Postupak za razrešenje ministara i potpredsednika Vlade, kao što je slučaj sa ministrom Mlađanom Dinkićem, prema Zakonu o vladi, okončava se u parlamentu. Ministar je razrešen ukoliko to podrži većina od ukupnog broja poslanika, a predsednik vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.


Novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke Narodne skupštine ministar ne može da vrši svoja ovlašćenja, već njih preuzima član vlade kojeg ovlasti predsednik vlade.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.02.2011. 14:41
Дал су почели да се загревају мотори авиона на аеродрому ?
Ponedeljak 14.02.2011. 14:51
Još će da formiraju vladu nacionalnog spasa pa da Jorgovanka zameni Mlađu. Udarilo vino u glavu za Svetog Trifuna, ajde polako društvo iz podruma i pazite na stepenice. Samo nek je veselo.
Ponedeljak 14.02.2011. 14:38
A ima li nekog ko veruje u ovaj sukob,sukob je fingiran sa ciljem da dodje do vestacke polarizacije da bi se upecali neki glasaci i time pojacali rejtinzi DS i G17.Ali to je i zbog neaktivnosti celokupne opozicije,pre svih SNS-a,koja nema konkretnih akcija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online