Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.02.2011.
05:52
Večernje novosti A

Dačić: Mlađan ne ruši Vladu

“Ne strahujem da bi Mlađan Dinkić mogao iz osvete da sruši Vladu. Nadam se da će G 17 plus i dalje gajiti zajedničke interese koji su nas okupili. Jer, i izbori su bolji od učešća u nečemu što više nema nikakvog smisla, zbog svakodnevnog obračuna koalicionih partnera“, reči su ministra unuštrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića.

Ne strahuje, samo posmatra šta se radi u Vladi: Prvi policajac Srbije Ivica Dačić
 

To je, u stvari, procena zamenika premijera i lidera SPS Ivice Dačića posle Dinkićeve smene i žestokih obračuna u Nemanjinoj 11, koji su Vladu u jednom trenutku doveli na rub provalije.


Šta vam garantuje da Dinkićevi ministri neće biti u tihom bojkotu ili da neće obarati zakone koje im ne budu po volji?

- Ko god ne želi da bude deo parlamentarne većine ne mora rušenje vlade da čini tajnim ili da ga izvodi iznutra. Dovoljno je samo da se konstatuje da većina više ne postoji. Kada je premijer Cvetković predložio smenu Dinkića, to je značilo: prihvatanje takve odluke od G 17 plus, traženje neke druge parlamentarne većine ili nove izbore. Rezultat je bila razumna odluka G 17 plus da učestvuje i dalje u radu vlade. U ovom trenutku ne treba podizati nove tenzije.


Je li tačno da imate spreman ”plan B” u slučaju da se Dinkić, ipak, povuče iz koalicije? Jeste li tražili rezervne igrače među opozicijom?

- Možda bi politička logika i nalagala da se traži neka nova parlamentarna većina, ali se tim pitanjem niko nije bavio. Kao što nije bio potreban nikakav napor da se obezbedi većina za Dinkićevu smenu, jer su i gotovo svi iz opozicije podržavali taj potez.
 

Ne napuštam mesto zamenika premijera

Spekulisalo se da ćete da ustupite mesto zamenika premijera i time sačuvate resore SPS...
- Još prilikom formiranja vlade naš dogovor je bio da SPS ima zamenika premijera i to niko nikada nije dovodio u pitanje, pa ne verujem da će i sada.

Ali, spekuliše se da ste vi lično pregovarali sa radikalima da u parlamentu podrže Vladu?

- Taman posla. Primećujem da se u trenutku kratkotrajne neizvesnosti rasplamsala mašta onih koji i od mene samog bolje znaju gde sam i šta ručam.


Kada će da počnu razgovori o rekonstrukciji Vlade?

- Očekujem razgovore u narednim danima, kada se malo smire strasti. Neophodan je dogovor sa najvećom strankom na koji način da se da novi impuls vladi za rad u narednih godinu dana. Potrebno je da se razgraniči hoće li se ići na smanjenje broja ministarstava, spajanje resora ili personalne promene. Prve dve opcije bi svakako zahtevale promene u zakonskoj regulativi i iziskivale bi vreme.


Hoće li za pregovaračkim stolom biti mesta za Dinkića?

- Zalažem se da se u razgovore uključe i lideri onih partija iz naše koalicije koje nemaju ministre.


Ko je bliži izlasku iz vlade: Mrkonjić ili Škundrić?

- Sve što se ovih dana u medijima provlači o našoj partiji i o navodno precrtanim ministrima nije tačno. Novinari su Mrkonjića do sada više smenjivali nego Kastra. Ne bežimo od rekonstrukcije, ali moramo da vidimo koji će koncept da bude prihvaćen.


Čini se da ste bliži da prihvatite personalne promene?

- SPS ima mali broj ministara gde nije lako vršiti personalne promene. To je zaista otežavajuća okolnost. Treba imati u vidu i da je važeća formula podele resora na neki način bila i uslov pod kojim smo podržali ovu vladu, što je bila veoma teška odluka za nas u tom trenutku. Ali, ponavljam da smo spremni za dogovor.
 

Pretvorio sam se u policajca

Zašto ste se naglas preispitivali da li je dobro što ste u Vladi?
- Ma, to je bilo više onako u polušali. Tokom ovih godina čini mi se da sam se više pretvorio u policajca nego u političara. Zato sam, čak, i razmišljao da i partijsku funkciju zamrznem dok sam na čelu MUP. Teško je obe funkcije obavljati u isto vreme.

Mogu li najavljene promene u vladi, kakve god da budu, da povrate poverenje građana ili je ona već izgubila dah?

- Politička kriza u Srbiji ne postoji, tako da nemam dilemu da ćemo nastaviti sa zacrtanim zadacima. Čak i u uslovima veće političke nestabilnosti postoje pravila igre po kojima vlast funkcioniše. Zato sam siguran da se i ove prolazne turbulencije neće odraziti na dalji rad vlade i evropski put. Očekujem da ćemo u ovom sastavu dobiti tačan datum početka pregovora o članstvu u EU.

Može li sukob sa G 17 plus da bude hendikep za DS na sledećim izborima, pošto im je Dinkić bio najjači koalicioni partner?

- Teško je to sad procenjivati, mada se i jedni i drugi bore za slično biračko telo. Zanimljivo je, recimo, da je razlika između SPS i DS mnogo veća nego između G 17 plus i DS. Ali, ta različitost nikako ne znači da treba međusobno da se napadamo i da treba da dođe do destrukcije.


Čujemo da SPS uveliko radi sondaže biračkog tela. Znači li to da se već spremate za izbore?

- Nije glavno pitanje izbora. Jer, sve ozbiljne stranke pripremaju se za nove izbore čim se završe prethodni. Rad naših ljudi i koalicionih partnera najbolji je trening za izbore.


Plašite li se da će i SPS zbog lošeg stanja u državi i meteža u Vladi platiti ceh?

- Odlični rezultati koalicije SPS-PUPS-JS u seriji lokalnih izbora potiru taj strah. Nije ključno pitanje da li se neko plaši izbora ili ne, nego da li postoje državni organi, da li funkcionišu, da li imaju autoritet i da li mogu da donose odluke. Jer, u ovoj godini Srbiju očekuju važne odluke. Počevši od dijaloga o Kosovu i Metohiji i kandidaturi za članstvo u Evropsku uniju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online