Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 18.02.2011.
10:02 >> 12:10h
Politika A

"Zukorlić čekao u redu da ga primi Milošević"

Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije "Urban-in" iz Novog Pazara i aktivista za ljudska prava, koja je oštro napadnuta posle svog teksta "Hidžab, marama kao politika“, nastavlja, kako kaže, da se obračunava i raskrinkava ono što Muamer Zukorlić radi u Sandžaku. Ćorovićeva kaže da muftija "nadzire sve i pod nekom vrstom prisile drži sve pod kontrolom pripremajući mehanizme za stvaranje male džamahirije".

Aida Ćorović nastavlja obračun sa muftijom

"Nisam samo ja žrtva, već možda samo najglasnije pričam i najdalje idem u obračun i raskrinkavanje onoga što Muamer Zukorlić radi. On pokušava da predstavi kao da se ja obračunavam sa Islamskom zajednicom, kao paradigmom Alaha na zemlji, što nije istina. On ističe da sam ja protiv islama, što je ordinarna laž. Ja raskrinkavam samo njega", rekla je Aida Ćorović u intervjuu za "Politiku".

Posle njenih tekstova u kojima naziva manipulacijom praksu javnog pokrivanja maramama devojaka u Sandžaku, u organizaciji muftije Islamske zajednice u Srbiji Ćorovićevoj je odgovoreno javnim pismom u kojem se iznosi niz diskvalifikacija i uvreda na njen račun.

Optužili ste muftiju za političku zloupotrebu?

Muamer Zukorlić je na čelu Islamske zajednice Sandžaka bio od 1993, pa do pre tri godine kada je nastala Islamska zajednica u Srbiji. A vi mi recite kada ste prvi put čuli za njega? Sve do oktobarskih promena 2000. godine on je bio tihi čovek iz senke. On je školovan od Sulejmana Ugljanina i onih koji su stajali iza njega, i nije tajna da su bezbednosne službe Slobodana Miloševića napravile tu kreaturu, u vidu Ugljanina kao neprijatelja sistema.

Mislite da je i Zukorlić sarađivao sa Miloševićem?

Zukorlić ne samo da je sarađivao sa njim, već je naprosto čekao u redu da ga Milošević primi, ne bi li ga inaugurisao za reisa. Koliko znam, lično se nije susretao sa Miloševićem, ali samo zato što Miloševića to nije interesovalo. U međuvremenu se preporučivao Miloševiću i preko Vojislava Šešelja. A odmah posle demokratskih promena pokušavao je da obrlati i Zorana Đinđića pričom kako je bio žrtva.

Iz okruženja gospodina Zukorlića kažu da vi pripremate javno mnjenje za novi genocid?

Koristeći reč genocid on manipuliše i obezvređuje stvarne žrtve genocida, a on je čovek koji je 13 godina ćutao o Srebrenici da bi tek pre dve godine progovorio. Za mene on nije muftija, već manipulant, čovek koji gazi sve vrednosti islama. Neko ko govori o genocidu u Srebrenici, ode na dženazu mrtvim kostima sa četiri džipa od po 200.000 evra i sa naoružanjem do zuba. To ne bi uradio ni najveći neprijatelj Bošnjaka, a ne neko ko je njihov muftija.

Kažete da ima svoju malu armiju?

Ima svoju malu vojsku. Odavno već kruže priče o tim njegovim streljanama, ali moram da priznam da ih nisam videla. U poslednje dve i po godine podneto je više od 50 krivičnih prijava protiv njegovih ljudi, koje su date tužilaštvu u Novom Pazaru, ali nijedna nije procesuirana.

Nazvali ste ga "svevidećim Velikim bratom" i optužili da gradi svoju džamahiriju?

On nadzire sve, na ključna mesta je stavio najbliže rođake i pod nekom vrstom prisile drži sve pod kontrolom. Priprema mehanizme za jednu malu džamahiriju. I to usred Srbije koja je bajagi sekularna država. Sa druge strane, nekim krugovima, pre svega mislim na bezbednosne službe, to sve odgovara. Da se Bošnjaci, koja su druga po veličini manjina u Srbiji, prikažu kao mala verska skupina, jer onda oni nisu ozbiljni pregovarači sa državom. E, to nije tako. U Sandžaku ima ljudi koji su ozbiljni intelektualci.

Da li vas čuva neko? Imate li policijsku zaštitu?

Sada ne, ali ću tražiti zaštitu od predsednika države i ministra unutrašnjih poslova. Sada mi treba zaštita i iskoristiću ovo vreme dok sam u Beogradu da je tražim.

 

Na skupu povodom godišnjice rođenja proroka Muhameda, na kojem je vlasti u Srbiji upozorio na moguće "egipatsko prloće", muftija Muamer Zukorlić se dotakao i Aide Ćorović.

 

"Vlast u Srbiji uvrede na račun islama i muslimana naziva slobodom govora, a kada muslimani podignu glas onda se to naziva govorom mržnje", rekao je Zukorlić povodom uvreda koje je Muslimanski omladinski klub nedavno uputio Aidi Ćorović u tekstu "Aida Ćorović sa ravnogorcima i Ljajićem".

POVEZANE VESTI

Petak 18.02.2011. 10:09
kurton muftija i vojsku ima. kako kaze, aida. ona zna a drzava nema pojima. zbog kukavicke politike, lider DS ce benzinom gasiti pozar u raskoj oblasti.
Petak 18.02.2011. 11:07
Spasava propalu politiku Čiplića koji je tipovao na Ugljanina. Uzeo kozu da čuva kupus. Suljo je tražio autonomiju od Miloševića ali mu onaj rekao da će mu poslati Arkana da se dogovre. Suljo pobegao u Tursku, Arkan im je džipovima stadion u Pazaru preorao nijsu smeli da pisnu. Sada je Suljo MINISTAR, a muftija kolo vodi dok ne padne krv, a onda je gotovo. Zabaviće narod novim čudom u ovom jadu i bedi. Kako Aida o tome ne piše, eno joj ga Suljo u Beogradu.
Petak 18.02.2011. 10:12
Cestitam Aidi na iskrenosti,hrabrosti i postenju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online