Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 20.02.2011.
02:51
Press A

Cvetković: Tadić mi se ne meša u posao

"Vlada Srbije ima veći autoritet posle smene ministra ekonomije Mlađana Dinkića", rekao je u intervjuu za "Pres" nedelje premijer Mirko Cvetković, i najavljuje da će ubuduće prema svim ministrima tako da se postavi.

Kaže da je samostalan u radu: Premijer Srbije Mirko Cvetković
 

Cvetković ne želi da otkriva ko će sledeći da bude smenjen u njegovom kabinetu, ali kaže da je sasvim jasno da su Vladi potrebni "nova energija i novi ljudi", kao i da će se toliko najavljivana rekonstrukcija Vlade sprovesti do kraja meseca.


Da li to znači da nećete da tolerišete ničije izlete. Ni Dinkićeve, ni Jeremićeve, ni Šutanovčeve?

- Naravno.

Zašto onda niste smenili Jeremića posle afere Nobel?

Vuk Jeremić

- Mi smo mala zemlja koja povremeno dolazi u situaciju da se izjasni kada dođe do konflikta između velikih sila i ta situacija je u uvek neprijatna. Sada možemo da kažemo da se taj događaj okončao pozitivno za nas jer smo uspeli da ne pogoršamo odnose ni sa kim.

Na sto dana rada Vlade svom timu ste dali čistu peticu. Koja je ocena koju biste dali danas?

- Kad mi je postavljeno to pitanje, rekao sam da imam konflikt interesa pošto treba da ocenjujem nešto gde sam i ja učesnik I u sali sam naveo da sam sebi dajem pet. Inače, moje mišljenje je da može uvek bolje, čak i u najboljim situacijama.

A koju biste ocenu danas dali?

- Ne bih se bavio ocenjivanjem, ali svakako da nam u ovoj godini treba mnogo dodatne energije i angažovanja da bi se postiglo ono što je zacrtano.

Kad kažete da je Vlada tek sada počela ozbiljno da radi, da li to znači da smo do sada imali neozbiljnu Vladu?

- Nisam rekao da je počela ozbiljno da radi. Ona je radila ozbiljno od samog početka, rekao sam da mora da nastavi ozbiljno da radi. Moralo je da se prekine s tim individualnim izletima.

Da li je moguće da su ti izleti najveći problem Vlade?

- Problem je objektivno ekonomska situacija i to je ono što svi građani osećaju. Što se tiče rada Vlade, tu treba razlikovati odgovornost i krivicu, jer Vlada je odgovorna za situaciju u kojoj se nalazimo, ali nije i kriva imajući u vidu objektivne okolnosti.

Nema potrebe za prevremenim izborima

Premijer je ubeđen da će ova Vlada da izgura pun mandat jer je sada čeka najvažniji posao završetka EU integracija.
- O izborima odlučuju političke stranke, ali suština je da je kandidatura za članstvo kruna jednog procesa koji smo započeli od nule i koji treba sada svi zajedno da završimo. Ne bi bilo korektno da se to ignoriše. Posle toga, mi imamo svega tri, četiri meseca do regularnih izbora, tako da verujem da nema nikakve potrebe za prevremenim izborima - kaže Cvetković.

Pa ko je kriv?

- Da se nalazimo u uslovima izolacije od sveta (kao na primer u devedesetim), pa se žalimo na svetsku ekonomsku krizu, to bi bilo apsurdno. Ali mi smo sada deo regiona i deo svetske ekonomije, zbog čega se sve što se dešava u svetu reflektuje i na nas.

Vi sad kao da branite Dinkića?

- Ne. Ali ono što smatram da nije dobro jeste jedna apsurdna situacija u kojoj dobijete kritike za nešto što je u resoru onoga ko kritikuje.

Da li to znači da je Mlađan Dinkić najodgovorniji za broj nezaposlenih u Srbiji?

- On je resorno najodgovorniji, iako mi ne bežimo od svoje odgovornosti.

Da li ste mu to nekad ranije rekli?

- Govorio sam o tome, ali ne tako direktno.

Ovu Vladu su mnogi nazvali ekonomskom. U stvari, nikada nismo imali Vladu sa više ekonomskih stručnjaka. I onda kažemo da najveće probleme imamo u ekonomiji. Zar to nije i vaš poraz?

- Ja sam ovako i postupio zbog osećaja odgovornosti i nikada ne želim da bežim od toga. Dobro ste primetili da je ovo Vlada s najvećim brojem ekonomista, a evo da vam dodam da sam uz to napravio i ekonomski savet u kojem su petorica najboljih ekonomista u zemlji. Vlada se sada priklonila konceptu koji je uradila grupa od dvadesetak najboljih ekonomista. Prema tome, ovo što mi radimo možda nije idealno, ali jeste nešto najbolje što ova država ima. Dakle, to je ono što smo mi, to je ono što mi možemo i to je ono što mi znamo. Bolje od toga u ovoj državi ne postoji.

Ko su trojica najboljih ekonomista u Srbiji?

- Ne možete da kažete najbolji jedan, dva, tri, ali ima ih jedno dvadesetak.

Da li je Mlađan Dinkić u toj grupi?

- Ja ga nisam procenjivao kao eksperta, jer on je za mene pre svega jedan izvrsni političar. 

Da li je normalno da G17 zadrži Ministarstvo ekonomije, ako kažete da ste nezadovoljni njihovim radom?

- To nije personalno pitanje, već pitanje na kojim principima će da se vodi. Suština je u politici, a ne u osobi.

Ali ako Nebojša Ćirić nastavi da vodi to ministarstvo, onda ste dobili Dinkića na daljinski?

- Ne mislim baš tako. Ako Ćirić bude vodio to ministarstvo, onda će morati da objasni koje promene će napraviti u segmentima koji nisu dali efekte. Moramo da nađemo nove ideje...

A da li Tomislav Nikolić i SNS imaju neku dobru ideju?

- Moram da kažem da od njih nisam čuo nijednu ideju. Međutim, očekujem ako imaju ekonomski program da ga izlože široj javnosti.

Tomislav Nikolić i SNS nisu protiv prodaje "Telekoma", nego protiv bagatelne prodaje ove kompanije

Pa, evo sad stalno pričaju protiv prodaje "Telekoma"?

- Oni su rekli da su protiv bagatelne prodaje "Telekoma" i ja sam im potvrdio da nećemo bagatelno da prodamo.

Na mitingu su istakli ultimatum protiv prodaje "Telekoma"?

- Na mitingu su rekli jednu stvar koja im ne ide na čast. Budućim kupcima su poručili da treba da znaju da su oni protiv prodaje. Zamislite kad se u jednom procesu u kome se trudite da postignete što veću cenu pojavi politička stranka i kaže - ako dođete, mi ćemo vam uraditi ovo ili ono. Smatram da ti stavovi nisu dovoljno odgovorni prema građanima.

Ako budu samo dva kupca, hoćete li odustati od prodaje?

- Ako bude i samo jedan kupac i ako zadovolji minimalnu cenu, nećemo odustati.

Rušio autoritet Vlade: Mlađan Dinkić

Kada ste prvi put rekli Tadiću da želite da smenite Dinkića?

- Rekao sam mu pre nekoliko meseci da nastupi Mlađana Dinkić ruše autoritet Vlade. Ovo je samo prelilo čašu, pogotovo s njegovim zahtevom da se smeni Slobodan Ilić za prekršaje koje on sam čini. Iz tog zahteva shvatio sam da je on principijelan i polazeći od toga ostao sam i ja principijelan pa sam smenio i Ilića i Dinkića.


A kada ste rekli Tadiću?

- U ponedeljak.

Da li je to samo vaša odluka?

- Moja je odluka, to je apsolutno moja odluka, ali je on tu odluku podržao.

Znači, u ponedeljak ste pozvali Tadića i rekli mu: "Vidi, ja ću da smenim Dinkića"? Jeste tražili mišljenje ili ste ga samo obavestili?

- Obavestio sam ga, ali za njega to nije bilo iznenađenje. Mi smo mesecima diskutovali šta je loše u Vladi i dokle će tako moći. I moram da kažem da je ta odluka, koliko god izgleda ozbiljna i hrabra, imala mračnu alternativu u kojoj se ne zna ko vodi Vladu.

Šta je bio plan ukoliko Dinkić izađe iz Vlade?

- To je pitanje za stranke. Mogao sam možda i ja da budem rekonstruisan.

Znači uslov je bio - ili ja, ili on?

- Ne na taj način. Nije u mojoj prirodi da nekog ucenjujem. Ali shvatio sam da Vlada zaista nema autoritet i da je Mlađa potpuno u pravu. Kad neko izađe i kaže da u Vladi sede poltroni, onda tu više nema šta da se razgovara.

Da li biste tolerisali da neki državni sekretar iz G17 vređa predsednika Tadića?

- Ne. Ne bih tolerisao.


Zašto ste onda tolerisali Iliću?

- Kako sam tolerisao kad sam ga smenio.

Oko čega se poslednji put niste složili sa predsednikom Tadićem?

- Mi nemamo mnogo kontakata oko operativnih stvari. Tu se on ne meša. Viđamo se oko realizacije ključnih državnih pitanja.

Ko je najbolji ministar?

- Ne volim personalno da dajem ocene.

Dinkić kaže da je Šutanovac, a vi?

- Smatram da je profesionalizacija vojske, za koju je zaslužan ministar Šutanovac, jedna od nekoliko tekovina ove Vlade. Mislim da će nas se ljudi sećati po četiri stvari - krizi, ukidanju obaveznog služenja vojnog roka, belom šengenu i kandidaturi za EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 21:21
- Сагни се Мирко, метак! - Аххх... Хвала, спалио си ми живог.
Nedelja 20.02.2011. 03:33
ne mesa ti se u posao...kao ni taciju,milu, josipovicu i ostaloj bagri....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online