Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 20.02.2011.
05:13
Dnevnik A

Čanak: Danas gore nego devedesetih

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je u Srbiji danas gore nego što je bilo za vreme Slobodana Miloševića, jer u to vreme "bar bilo demokratske opozcije".

Nenad Čanak
 

Na Izbornoj skupštini u novosadskoj organizaciji te stranke, Čanak je obrazložio da LSV ipak podržava aktuelnu Vladu jer, kako je rekao, trenutno nema druge altarnative.


- To je bi iznuđen potez, a pokazao se i kao ne toliko loš, pošto je svaka druga varijanta bila daleko gora - naveo je Čanak.


"Ova Vlada neće odlučivati o Vojvodini"

Po njegovim rečima, u aktuelnoj Vladi bilo je puno loših stvari, puno neprincipijelnosti, naročito u odnosu na Vojvodinu, ali je podržava zbog njenog proevropskog kursa, kao i zbog poteza kao što su hapšenje Radovana Karadžića i vizna liberalizacija. Lider LSV je, međutim, kazao da Ligu ne zanima ko će poimence u toj vladi da sedi, jer, kako je objasnio, "ovo nije vlada koja će odlučivati o budućnosti Vojvodine". Komentarišući aktuelnu polemiku o rekonstrukciji kabineta Mirka Cvetkovića, on je ukazao da bi u tom pogledu morao da pobedi racionalan pristup.


- To znači da rekonstrukcija Vlade ne sme sukobiti s interesima građana. I očekujem da će premijer Cveković, kao čovek iz finansija, umeti da pronađe najbolje rešenje - izneo je Čanak.


Predsednik Lige ocenio je i da u Srbiji postoji socijalni bunt, ali da to ne bi trebalo dovoditi u vezu sa stabilnošću aktuelne koalicije, već s funkcionisanjem države u celini. Ti problemi, smatra on, mogu se rešiti jedino reformom političkog sistema.


Prespore reforme

- Da postoji bilo šta što se može rešiti štrajkom, bio bih u prvim redovima tih štrajkova. Ali nama je pre svega potrebna korenita promena političkog sistema, jer sporost u reformama je i dovela do ovakvog stanja u zemlji. Zato i ne verujem da bilo šta konstruktivno može da se izrodi iz opravdanog socijalnog bunta - smatra Čanak.


On je dodao da bi iko razuman među političkim akterima išao na to da taj socijalni bunt iskorist za rušenje Vlade, "jer iz ovoga se ne može izaći nikakvom prečicom".


Sramotni pozivi na linč u Novom Sadu

Lider LSV-a istakao je i da je sramotno što se na ulicama Novog Sada pre tri dana "nenajavljeno pojavila grupa od 150 maloletnika, koji su izvikivali parole za koje se mora ići u zatvor, jer su pozivali na linč onih koji su druge nacije ili druge vere". Čanak je upozorio i da je neoprostivo što na takve incidente izostaje adekvatna reakcija državnih organa.


- Ne mogu da razumem kako to naši državni organi, tu ne mislim samo na policiju, misle da ova zemlja može da se upiše u red razvijenih barem u političkom smislu, ako dozvoljava da se tako brutalno krše zakoni naočigled svih, a da niko ne odgovora - rekao je Čanak.


On je pozvao članstvo svoje stranke da reaguje na takve događaje, ukazujući da "s klerofašističkim i neonacističkim grupama nema pogađanja, jer je reč o direktnim naslednicima onih koji su Novosađane ubijali i bacali pod dunavski led".


- Ne bi se ta deca našla na ulici da smo politički više radili s njima. Kako mogu klerofašističke organizacije da sakupljaju decu po školama, a da se na to ne odreaguje? Kako može da se dozvoli političko delovanje po školama? Ko misli da 90-te ne mogu da se ponove, ljuto se vara - poručio je Čanak.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 07:51
Шта је Чанколиз, сетио си се да је у време Милошевића било боље и да је било опозиције. Е па видиш Ненаде твоје и твојих ДЕМОНкрата фашистичке идеје довеле су Србију у оваквој ситуацији.
Nedelja 20.02.2011. 07:42
Gospodični Grok Papak,kad ćete Vi opat uzjahati na metalnog konja pa se dokusuriti?
Nedelja 20.02.2011. 08:59
Slazem se sa "ovom osobom" da je gore nego 90ih.Sad moras da pazis da te u centru Novog Sada,u pesackoj zoni ne udare motorne sanke!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online