Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 20.02.2011.
10:48
Z. Tmušić - Vesti A

Kraljice pršute traže mladoženje

Na nedavno održanoj Pršutijadi u podzlatiborskom selu Mačkat dogodio se jedan sasvim neobičan susret koji je na prvi pogled iznenadio mnoge prisutne.

Nekoliko minuta pre nego što je otvorio ovu tradicionalnu manifestaciju, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Mićović zadržao se u kraćem službenom razgovoru sa 15-godišnjom devojčicom Ivanom Stojanović iz Mačkata.

Samo što još ne kolju stoku: Ružica, Ivana, Ana i Marija
 

- Čuo sam da vas četiri sestre iz ovog sela proizvodite suhomesnate proizvode, prodajete, a uz sve to i dobri ste đaci... Pa, to je malo neobično, kako se snalazite? - pitao je Mićović.


- Za sada je sve super. Znate, gospodine, već razmišljamo o proširenju kapaciteta, jer potražnja za našim proizvodima je dosta veća od ponude. Ali, ima tu problema, krediti nisu povoljni, pa ćemo videti šta dalje - odgovorila je crnokosa lepojka ispod Zlatibora.
- Ne mogu da verujem da ove četiri devojčice sve ovo rade. Pa njima treba dati najveću srpsku nagradu! - otelo se Mićoviću uz priznanje da su pršuta i kobasica Stojanovića odličnog kvaliteta.

Finansije i kobasice

Ružica Stojanović

Ružica Stojanović, 20-godišnja studentkinja druge godine ekonomije, njena rođena, tri godine starija sestra Ana Stojanović, veterinar i njihove sestre od strica Ivana, učenica prve godine Medicinske škole i 13-godišnja Marija, učenica sedmog razreda osnovne škole žive u velikoj porodičnoj kući u Mačkatu i rade isto ono što su radili njihovi pradedovi, dedovi i što im danas rade očevi - bave se skoro samostalno proizvodnjom i prodajom suhomesnatih specijaliteta podzlatiborskog kraja.


- Sve radimo, osim klanja stoke, premda i to nije neki veliki problem - kaže Ružica, inače šef ovog pršutarskog sestrinstva koje je tokom Pršutijade tako dobro funkcionisalo da gotovo nije bilo posetioca koji im nije prišao i pružio ruku u znak podrške.


A one, nasmejane i raspoložene, uzvraćale su osmehom i punim poslužavnikom.


- Cure, šta će biti ako se jednog dana udate i odete negde u grad? - upitao je Ružicu neko od posetilaca.
- Ne! - odmah je uzvratila Ivana.
- Mi ćemo se oženiti! Dovešćemo momke našim kućama i uključiti ih u posao!
Iza tezge je sve zapraštalo od smeha i aplauza.

Ivana Stojanović i Zoran Mićović
 


- U to ime valjalo bi i da natočimo gostima po jednu našu domaću rakiju! - predložila je Ana, a Marija je istog časa dohvatila flašu i čašice.
Četiri sestre ispod Zlatibora su, priča se nadaleko i naširoko, najbolja poslovna ekipa u brdima i dolovima gde je rođena čuvena užička pršuta. Sve se tu zna - ko kad ustaje, ko skida pršute iz sušare, ko razvozi robu, ko vodi finansije, ko pravi kobasice...
- Nekome će ovo možda zvučati smešno, ali mi uživamo u ovom poslu. Naravno, pomažu nam i roditelji, oni vuku najvažnije poslovne poteze, ali mi sve to uspešno ostvarujemo - priča Ana.
Pre nekoliko meseci Ružica je zvanično registrovala sestrinsku firmu Stojanović plus, uvela HASAP standarde, nabavila nekoliko novih vozila, zaposlila još nekoliko radnika...
 

Skuteri čekaju proleće

Najbolje devojke na svetu: Milomir Stojanović

Četiri mlade sestre odrasle su u porodicama dvojice braće, u kući punoj sloge vrednih ruku i tradicija. Ružica je bila najbolji đak u osnovnoj školi, a danas je jedan od najboljih studenata ekonomije u Užicu.

Sa nepunih sedam godina pomagala je dedi da kači i skida pršute iz sušare, sa 13 godina već je obrađivala meso, sa 15 godina je išla sa ocem u Prijepolje i prodavala suhomesnate specijalitete, a danas zna i poslednju tajnu ovog posla. Ume, veli, i da se cenka na stočnim pijacama i odmah raskrinka neozbiljne kupce...


- Radim veoma ozbiljan posao koji ima mnogo zamki. Zbog toga svemu prilazim na krajnje profesionalan način, ništa ne prepuštam slučaju, ništa ne improvizujem... U tome mi veoma mnogo pomažu sestre. Jesmo mi mlade, ali kad se rodite u porodicama koje ovo decenijama rade, kad odrastete uz miris dimljenog mesa i toplu reč dede, babe, oca i majke, sve vam to nekako uđe pod kožu i tu je kraj - priča Ružica.

Ustaju u četiri


Krunisani kralj užičke pršute, 75-godišnji Milomir Stojanović, vlasnik poznate firme Zlatiborac, kaže za Ružicu i njene sestre da su ponos Zlatibora.


- One su najbolje cure na svetu. Danas, kad omladina spava do podneva i samo gleda kako da uzme neki dinar od oca i dede, one ustaju u četiri ujutru i kreću na posao. Kad završe posao, uzmu knjigu i ređaju petice i desetke. Samo da ih kakve barabe ne nađu! - strahuje starina Milomir.

Njena sestra Ana nastavlja:


- Radimo dosta, ali, zašto da krijemo, i zarađujemo dosta. Lično, nikad ne bih menjala ovaj posao za bilo koji posao u gradu.

A kad završe sve poslove, četiri sestre skoknu malo do Zlatibora ili se dohvate ''Fejsbuka'' ili krenu negde po novu garderobu, nove mobilne... Posle, kad prođu snegovi, iz garaža isteraju skutere...


- A to, što smo rekle da ćemo se oženiti, stvarno tako i mislimo. Pa, momci, ko hoće da radi, a uz to je obrazovan, duhovit, lep, neka zna da ima šansi da se uda u Mačkat! - kroz smeh će Ružica.
- Obaveštenje važi i za Nemačku, Ameriku, Australiju - dodaje Ana.
- Ej, cure, biće ovde redova! - prasnuše u smeh sve četiri. Ove lepojke iz Mačkata nisu osvojile zvanične nagrade na Pršutijadi, ali jesu onu nezvaničnu. Postale su kraljice pršute.

Šta fali seljanki?


- Učim prvu godinu medicine, ali već sada sam sigurna da ću se baviti proizvodnjom suvog mesa. Zavolela sam ovaj posao i prosto se super osećam kad sve ovo radim sa sestrama. Slažemo se, nikad se nismo posvađale. Zaradila sam i za skuter, laptop, imam dobar mobilni, mogu sebi da kupim dobre farmerke i patike... Ma, baš me briga šta mi ko kaže iza leđa. Šta fali ovoj seljanki ispod Zlatibora? - prkosno će Ivana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 11:19
ово није рецепт за кобасицу, ово је рецепт за успјех српског села и читаве Србије, браво дјевојке!!!
Nedelja 20.02.2011. 13:24
Ja odavno nisam procitala lepsu vest,ovo je za svaku pohvalu i za primer,ovo ohrabruje da Srbija ima buducnost,samo ako bude sloge i postovanja i rada,kao u ovoj porodici!
Nedelja 20.02.2011. 13:29
Ljudi iz grada su zeljni domace hrane.ovo je lep primer koji pokazuje da selo moze da zivi lepo od svoje proizvodnje.svaka cast devojke.udajte se za vredne momke i gajite srpsku tradiciju.zivela srbija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online