Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.02.2011.
14:36 >> 14:41h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Jeremić: Spremamo evakuaciju Srba

Srbija nije počela sa evakuacijom svojih državljana iz Libije, jer još nije dobila dozvole za poletanje aviona, objašnjava ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. On kaže da je izbavljenje ugroženih prioritet ministarstva, ali su veliki problem otežane komunikacije Beograda sa libijskim vlastima, kao i komunikacije unutar Libije, gde su telefonske i internet veze u prekidu.

Libijci rešeni da skinu Gadafija sa vlasti

"U stalnoj smo komunikaciji sa ambasadom u Tripoliju, koja čini sve da stupi u kontakt sa državljanima Srbije i pruži im svu neohodnu pomoć. Intezivno se radi na dobijanju dozvole za sletanje aviona, koji bi državljane naše zemlje vratio u Srbiju, ali i na pribavljanju izlaznih viza za naše građane, jer je svima koji imaju boravak i radnu dozvolu neophodna izlazna viza da bi napustili zemlju", kaže Jeremić.

Ministar je dodao da je Srbija blagovremeno reagovala u slučajevima Tunisa i Egipta, pa je uveren da će tako biti i u slučaju ove zemlje.

Vuk Jeremić: Čekamo dozvolu za poletanje

Opcija poletanja bez dozvole nije na stolu, jer postoji realna opasnost da bi libijska vojska oborila avion. U ministarstvu spoljnih poslova se, takođe, nadaju da će prilikom evakucije imati i pomoć država iz okruženja, odnosno i da će one prevoziti naše državljane, baš kao što je Srbija avionima "Jata" i "Er Pinka" iz Egipta izbavila i državljanje Mađarske.

Evakuacija noću, Malta postaje sabirni centar
 

Radnicima beogradskog "Petrolkometa" saopšteno je da "Jat" i Ministarstvo spoljnih poslova planiraju evakuaciju građana preko Malte. Naime, plan je da prazni avioni boing 737-300, sa 134 mesta polete prazni iz Beograda, preuzmu putnike u Tripoliju i prevezu ih do Malte. Prema saznanjima "Vesti", još nije određeno koliko će takvih letova biti, jer to zavisi od naših državljana koji se jave ambasadi za evakuaciju, s obzirom da ona nije obavezna.

 

Predviđeno je da se prvo evakuišu deca naših radnika, njihove supruge i stariji zaposleni, kao i oni narušenog zdravlja, a kasnije i ostali. Pošto stignu do Malte, put bi dalje nastavljali redovnim linijama kompanija koje su ponudile pomoć u evakuaciji.

 

Jedan od izglednijih opcija je da let nastave "Ostrian erlajnsom" preko Beča. Predviđa se da bi evakuacija mogla da traje danima, najverovatnije noću, kada nema redovnih letova, jer zasad se ne zna koliko će od 5.000 naših građana zatražiti izlaz iz Libije.

 

Konzularno odeljenje Ministarstva spoljnih poslova formiralo je dežurnu službu, koja će biti dostupna 24 sata, radi pribavljanja svih neophodnih informacija o našim državljanima. Telefon Kol centra je: +381 11 30 - 68 - 162

Istina, to neće biti ni približno jednostavno kao u Egiptu, iz prostog razloga što je u Egiptu živelo i radilo tek nešto više od 200 srpskih državljana, pa je operacija evakuacije mogla da bude izvedena za jedan dan i jednim avionom. U slučaju Libije, reč je o hiljadama srpskih građana, pa bi i operacija njihovog izvlačenja bila daleko složenija.

"Jat ervejz" je spreman da uključi avione u evakuaciju za evakuaciju naših građana iz Libije, baš kao što smo to učinili tokom krize u Egiptu", kaže za "Vesti" Vladimir Ognjenović, vršilac dužnosti generalnog direktora "Jata".

Dramatično u Libiji

 

Podsetimo, u Libiji je situacija dramatična. Demonstracije protiv dugogodišnjeg šefa države Moamera Gadafija su se iz istočnih delova zemlje prelile i u glavni grad Tripoli gde su se demonstranti sukobili sa policijom. Istovremeno, Gadafijev sin preko državne televizije upozorava na građanski rat.

Amabsada u Tripoliju pokušava da stupi u kontakt sa svim državljanima Srbije koji žive i rade u Libiji, kako bi organizovala njihov povratak. Kako nezvanično saznajemo, ambasada je kontaktirala sve registrovane, ali se dodatno javilo još između 400 i 700 ljudi.

Veliki problem za ambasadu je to što osim pojedinaca, ni mnoge kompanije izbegle da se prijave ambasadi, iako je to trebalo da učine čim su doveli radnike, a najviše zbog asistencije oko radnih dozvola. Međutim, to nije pravilo. Tako se tek juče prvi put javila srpska kompanija koja je pre nekoliko meseci dovela u Libiju 400 radnika iz Srbije, a nijednom nije našla za shodno da ih prijavi.

Hrvati već krenuli u evakuaciju


Otpravnik poslova hrvatske ambasade u Libiji, Vojko Senker, najavio je da će radnici hrvatske "Montmontaže" koji rade u Bengaziju biti evakuisani u najkraćem mogućem roku, a najkasnije za dva dana. U Libiji u hrvatskim kompanijama radi 380 hrvatskih državljana, ali zasad nema zahteva za evakuacijom radnika drugih hrvatskih preduzeća koji rade u Libiji.

 

Svi građani BiH koji borave u Libiji su dobro i niko od njih za sada nije ugrožen, izjavio je za ambasador BiH u Libiji, Ferhat Šeta. Procjenjuje se da oko 1.500 građana Bosne i Hercegovine živi i radi u Libiji i većinom su angažovani u kompanijama koje izvode uglavnom građevinske radove u toj zemlji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 20:59
Koja je ovo sramota, pa sta cekaju? Ostale su drzave uveliko poslale avione koji su vec sleteli a Srbija ceka dozvolu?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online