Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 22.02.2011.
07:04
G. Plazinić - Vesti A

Ćevapi od brazilskog mesa

Na tržištu mesnih prerađevina u Čačku ne zna se ko pije, samo ko plaća. U velikim trgovinskim lancima nemoguće je saznati odakle meso stiže u rashladne vitrine, trgovci nisu znali ili smeli da nam kažu. Još više zabrinjava podatak da kontrolu ovih namirnica ne obavlja sanitarna inspekcija, kojoj je to struka, već samo veterinari.

Ko kontroliše od kakvo nam meso prodaju roštiljdžije
 

Čačani u ćevabdžinicama i restoranima jedu meso koje roštiljdžije nabavljaju na crno po daleko nižim cenama od tržišne, a njegovo poreklo i ispravnost nisu poznati. A i zašto bi, kada novi Zakon o bezbednosti hrane kaže da ona ne mora biti ispravna.
 

Sanitarni inspektori ne kriju da su im ruke vezane zakonskim lancima.
 

Donošenjem novog Zakona o bezbednosti namirnica, unet je potpuni haos u ovu oblast. Sanitarni inspektori sada više ne kontrolišu ispravnost namirnica životinjskog porekla, kao ni prerađevina od mesa. Situacija je tragikomična, pa kada sanitarni inspektori uđu u objekat, umesto da uzmu uzorak namirnica i pošalju na analizu, mi sada gledamo u frižidere, higijenu osoblja i objekta, što jeste potrebno, ali nije najvažnije. Najkomičnije je što o ovome niko nema pojma, svi trgovci i ugostitelji i dalje misle da mi kontrolišemo hrane - ispričali su sanitarni inspektori.
 

Na tržištu meso sumnjivog kvaliteta

Stručna javnost u ovom gradu tvrdi da se ne seća kada je poslednji put izvršena opsežnija kontrola životnih namirnica na prisustvo genetskih modifikacija, čija upotreba je kod nas zabranjena. Ipak kažu da nema proizvoda koji na neki način nije modifikovan.
 

"Dovoljno je da imate samo jedan sastojak u toj namirnici koji je količinski beznačajan ali je genetski modifikovan. Zbog toga čitava ta namirnica mora nositi oznaku GMO. To je naročito zastupljeno kod hrane u koju se dodaje soja, ali na artiklima nema oznake koja kupca na to upozorava. Ali sa druge strane imamo hajku na seljake koji ne smeju na pijaci da prodaju kajmak, sir ili domaću rakiju bez deklaracije. Lično, uvek ću se pre opredeliti za kajmak sa čačanske pijace koji je ponekad znao da bude i higijenski neispravan, nego bilo koji drugi proizvod koji stiže iz Evrope", rekao nam je jedan inspektor.
 

NLO kobasice
 

Najčešća slika u čačanskim mesarama su proizvodi od životinjskih iznutrica, koji se u vitrini nalaze bez bitnih informacija kupcima. Nigde u radnjama nema obaveštenja o poreklu sastojaka od kojih su napravljene viršle i kobasice. Na većini proizvoda, kao što su mesni namazi, paštete i salame, golim okom se ne može pročitati proizvođačka deklaracija. Zanimljivo je da niko od trovaca nije znao da nam kaže šta predstavlja novi znak na ovim proizvodima koji se sastoji od slovnih simbola "RS" i petocifrenog broja koji se razlikuje za svakog proizvođača.

Sanitarni inspektori nisu mogli da nam kažu kakva je trenutna situacija po pitanju kvaliteta mesa i odakle ono stiže. Iz prostog razloga jer se od 2009. godine kada je Zakon Ministarstva poljoprivrede, stupio na snagu bave higijenom posmrtnih i drugih vozila, frizerskih salona i javnih objekata, među njima su i klozeti.
 

Zakon o bezbednosti hrane ranije je strogo propisivao da namirnica može otići u promet samo pod uslovom da ispunjava uslov da je zdravstveno ispravna. Sadašnji Zakon kaže da ona mora biti bezbedna, ali niko nije mogao da nam objasni o kom obliku bezbednosti je reč.

Genetski modifikovana hrana

 

Prvi deo: Frankenštajn u srpskom tanjiru

 U svim velikim trgovinskim lancima nisu mogli da nam kažu odakle potiče šnicla u vitrini i ko je uvoznik. Većina prodavaca je rekla da imaju urednu dokumentaciju ali nisu bili spremni da nam je pokažu. Ljubazno su nam objasnili da se obratimo šefovima, koji opet nisu bili nadležni da nam daju odgovor.

Jedan inspektor za sve


U Čačku na kontroli bezbednosti mesa i njegovih prerađevina zaposlen je samo jedan inspektor koji pokriva područje od 116.000 stanovnika. Diplomirani veterinar i inspektor Mirjana Zarić zadužena da nam objasni kakvo meso jedemo, uputila nas je na portparola Ministarstva poljoprivrede, rekavši da ne sme da daje nikakve izjave za novine. Njen načelnik koga smo oko podneva zatekli u istoj kancelariji, veterinar Dragan Vasilijević, bio je malo predusretljiviji pa nam je dao broj telefona svog šefa Zorana Mićovića za koga tvrdi da nam može reći kakva je situacija na terenu u Čačku. O tome šta oni znaju o ispravnosti mesa u Čačku, nije bilo ni govora.

Jedini koji je pristao da prokomentariše haotičnu situaciju na tržištu ove namirnice je mesar, čija se radnja nalazi u blizini zelene pijace, ali i sam priznaje da ne radi po utvrđenim standardima.
 

"Narod kupuje po 300 grama viršli i 200 grama mlevenog mesa, niko ne traži deklaraciju već svi gledaju u cenu, retko se desi da neko pogleda i datum", rekao je on dodajući da je u Čačku ostalo još svega tri male mesare poput njegove i da stoku kupuju po okolnim selima.

Da li proveravate deklaracije na mesu i mesnim prerađevinama?
 

Niko od njih nema propisanu klanicu jer za to su potrebna ulaganja koja prevazilaze njihovu finansijsku moć, ali zato jedini garantuju da meso nije iz uvoza. Ovakva tržišna utakmica zatvorila je mnoge male mesare, a na tržištu su opstali veliki sistemi trgovine.
 

U naselju Ljubić postoji tajna lokacija gde čačanske kafedžije i roštiljdžije već duže vreme nabavljaju pripremljeno roštiljsko meso na crno. Umanjena za iznos PDV-a cena tog mesa je daleko ispod tržišne.

Očekujemo da u našu redakciju stigne odgovor Zorana Mićovića, direktora Agencije za veterinu, na koga su nas uputili čačanski veterinari. On treba da otkrije poreklo i kvalitet tog mesa, jer se o takvim činjenicama u Srbiji zna manje nego o masonima!
 

Prilikom nedavno otkrivene afere sa uvozom zaleđenog mesa iz Brazila, drumovima čačanske opštine prošlo je na desetine šlepera natovarenih ovom robom. Zbog blizine granice sa Kosovom Čačak je veoma često na trasi raznih krijumčara. Direkcija za veterinu još nije dala precizan odgovor gde je to meso završilo, mada postoje brojni novinski članci koji ukazuju na Zlatibor.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 07:47
Шта нам преостаје ? Хвала редакцији, а Чачани ... памет у главу.
Utorak 22.02.2011. 09:42
Закон је намерно измењен да би се свесно увео хаос на тржиште прехрамбених производа... Сад нико појма благог нема које су му надлежности, шта ради, коме одговара за свој (не)рад. Народе, пустите исфолиране и излизане говоре министра пољопривреде о законској регулативи из области увоза и промета хране- ГМО је свуда око нас!!!!! Будите опрезни, водите рачуна шта и од кога купујете! Није само Чачак у питању, већ цело тржиште наше земље је у хаосу.
Utorak 22.02.2011. 12:21
Izbegavati meso,ko zna sta je to uopste!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online