Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.02.2011.
17:24 >> 19:28h
Vestionline A

Pacoli jedva izabran za predsednika

Jedini kandidat za predsednika Kosova Bedžet Pacoli izabran je danas u trećem krugu glasanja u kosmetskom parlamentu. Pacoli je u trećem krugu dobio 62 glasa, jedan više od potrebnog. Protiv njegovog izbora glasala su četiri poslanika, dok je jedan listić bio nevažeći. Zasedanje su napustili DSK i pokret "Samoopredeljenje".

Bedžet Pacoli

Koalicioni sporazum Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija danas se našao pred ozbiljnim testom u kosmetskom parlamentu, jer je Pacoli tek u trćem krugu glasanja izabran za predsednika.

Posle prvog kruga glasanja dobio tek 54 glasa, odnosno 27 manje od potrebne dvotrećinske većine.  U drugom krugu glasanja za Pacolija je glasalo 58 poslanika, sedam je bilo protiv, a dva glasa su bila nevažeća.

U trećem krugu glasanja sednici je prisustvovalo samo 67 od 120 poslanika, jer su Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i pokret "Samoopredeljenje" napustili sednicu uoči glasanja o novom predsedniku.

U svakom krugu predsednik se bira tajnim glasanjem. Da Pacoli ni u trećem krugu nije izabran parlament bi morao da se raspusti i raspišu se novi parlamentarni izbori.

Pacoli: Biću predsednik svih koji žive na Kosovu


Novoizabrani predsednik Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da će biti predsednik svih koji žive na Kosovu, bez obzira na etničku i političku pripadnost, istakavši kao jednu od svojih obaveza dijalog s Beogradom.


“Postigao sam uspeh poštenim radom. Uspehe na Zapadu želim da oživotvorim i na Kosovu. Zapad je put kojim će koračati i Kosovo”, kazao je Pacoli u prvom obraćanju poslanicima i javnosti, pošto je večeras u skupštini izabran za predsednika.


Pacoli je rekao da je izabran kako bi Kosovo vodio putem bez konflikata i sukoba i najavio da će se za vreme svog mandata boriti da niko ne bude iznad zakona, protiv kriminala i za što bolje funkcionisanje pravosuđa.


On je kao značajne obaveze na mestu predsednika izneo i dijalog sa Beogradom, kao i "širenje dobrosusedskih odnosa" u regionu.


On je rekao da će nastaviti put kojim su krenuli Adem Jašari, Ibrahim Rugova i ostali bivši predsednici Kosova nakon sukoba 1999. godine.


Pacoli je izjavio da će uložiti svoje znanje i energiju da opravda zadobijeno poverenje.
“Ponosan sam što sam jedan od vas. Predstoje nam veliki izazovi. Oni su mnogobrojni, moramo da uložimo napore radi bolje budućnosti. Nosiću se i sa optužbama i etiketiranjima”, kazao je Pacoli.


"Promovisaću ideju za organizovanje referenduma za promenu Ustava kako bi ubuduće predsednik Kosova bio biran na izborima", rekao je Pacoli.

Poslanici Pokreta "Samoopredeljenje" i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja napustili su sednicu. Šef poslanika "Samoopredeljenja" Visar Imeri rekao je novinarima da poslanici Pokreta ne žele da preuzmu odgovornost za izbor "onih za koje nisu sigurni da će raditi" na dobrobit Kosmeta.


Predsednik poslaničke grupe AZBK Ardijan Đini rekao je da ta stranka ne želi da učestvuje u procesu za koji unapred zna da neće biti uspešan.

"Samoopredeljenje" i AZBK će biti u opoziciji, a treća i četvrta su snaga po broju poslanika u kosometskom parlamentu. "Samoopredeljenje" ima 14, a AZBK 12 poslanika.

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri rekao je danas da ta stranka u parlamentu neće glasati ni za predsednika ni za novu vladu jer su parlamentarni izbori 12. decembra bili neregularni.

Za predsednika parlamenta Kosova i Metohije juče je izabran Jakup Krasnići, visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 17:49
ceka se bradata budala i ceda prasak. okolo naokolo. da se ne dosetimo...
Utorak 22.02.2011. 18:42
Igraju se ljudi drzave... Pogledajte samo knjige iza njega. To su iste one koje su komunisti nekada kupovali "na metar". Valjda one ovde trebaju da kazu kako je on pametan...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online