Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 24.02.2011.
07:04
J. Jelovac - Vesti A

"Zbog GMO, polovina Srba će umreti"

Nikola Aleksić, predsednik udruženja Ekopokret iz Novog Sada, kaže da Srbija ne sme da dozvoli uvoz, distribuciju i prodaju genetski modifikovanih organizama, jer će pola naroda od toga pomreti, dok će druga polovina bolovati od raznih hroničnih bolesti.

Nikola Aleksić

Sa njiva nam preti GMO seme, a iz mesara meso "obogaćeno" antibioticima i rekombinovanim goveđim hormonom rasta, koji je predviđen primenom sistema "Kodeks alimentarius".


Više od 200 akademika i profesora naših fakulteta stoji iza toga da će, ako počnemo da koristimo GMO, pola Srbije pomreti od raznih boleština.

Sve vrste prehrambenih namirnica se po odredbama ovog kodeksa moraju zračiti da bi duže trajale, a ne postoje bezbedne doze zračenja za ljudsko zdravlje.

U poljoprivrednoj proizvodnji kodeks obavezuje upotrebu jedino genetski modifikovanog semena, a od 12 zabranjenih herbicida na listu dozvoljenih jedinjenja vraća sedam. Tu su DDT, lindan, malation i drugi otrovi.

GMO mora da se označi

 

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da u celoj priči, ipak, nema mesta panici i zastrašivanju naroda.
 

- Mi smo protivnici uvođenja genetski modifikovane hrane na naše tržište, ali zasta mislim da ne treba širiti strah kod potrošača. Sa druge strane potrošači u Srbiji i ne znaju kako izgleda znak za genetski modifikovanu hranu na pakovanju. U svakom slučaju iako se usvoji taj zakon, mora postojati obaveza da se takva hrana označi, pa da onda potrošač sam odluči da li će taj proizvod kupiti - kaže Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije.


"Suština je u tome da su autori kodeksa planirali smrt tri milijarde ljudi. Milijarda će umreti od neposredne primene odredbi kodeksa, a dve milijarde od posledica nemogućnosti lečenja, a sve u cilju smanjenja ljudske populacije na za njih prihvatljivu jednu milijardu", tvrdi Aleksić.

Genetski modifikovana hrana

 

Prvi deo: Frankenštajn u srpskom tanjiru

 

Drugi deo: Ćevapi od brazilskog mesa

 

Treći deo: Zbog sira nećemo imati dve glave

Ono što široj javnosti nije poznato jeste činjenica da njiva koja se jednom zaseje GMO semenom više ne može da primi drugo seme.

Iz samog GM ploda ne može se dobiti seme za novu setvu, već se svake godine iznova mora kupovati, naravno kod istog proizvođača.

Tako se praktično ulazi u jedan začarani krug, gde firme koje prodaju GMO dobijaju ulogu suverena koji odlučuje da li će i kome sledeće godine prodati seme.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.02.2011. 07:21
Ko kontrolise hranu,kontrolise ceo svet. Genetski modifikovana hrana je veoma opasna po zdravlje ljudi prema istrazivanju najpoznatijih naucnika sirom sveta,koji neprestano upozoravaju..Takodje je opasna i za ekoloski sistem (sav zivi zivotinjski svet,sve forme zivota ne zemlji) Genetska zagadjenost kada se jednom dopusti,vise se nikada ne moze ocistiti.U Srbiji se ni pod koju cenu ne sme dozvoliti vlastima da donesu zakon za uzgoj ,uvoz i distribuciju genetske hrane.
Četvrtak 24.02.2011. 10:01
Gdje li je moj komentar odlutao, da je meni samo znati? Mislim da je do mog racunara vjerovatno, ali bih molio adminstratore, da ako znaju nesto o mom komentaru da mi jave hheheeh. Uglavnom, na robiju onoga ko je dozvolio uvoz GMH u Srbiju. Ne mogu ponovo pisati isti komentar.
Četvrtak 24.02.2011. 10:02
http://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2011&mm=02&nav_id=493562 Овде је објављен текст из часописа "Viva" који се на површан начин бави темом гм хране. Ту своје мишљење износе "стручњаци" и то у корист Кодекс Алиментаријуса! Невероватно! Заиста манипулишу народом и њиховом неинформисаношћу! Ја сам запрепаштена!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online