Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 25.02.2011.
13:11
Vesti A

Kušner zaštitnik mafijaškog bosa

U vreme dok je na čelu misije UN bio Bernar Kušner, na Kosovu je s ogromnom količinom nemačkih maraka i više kilograma droge uhapšen Džavit Haljiti, ali je odmah oslobođen.

Stao na stranu Albanaca: Kušner sa Tačijem i Rugovom


 

Ujedinjene nacije i Francuska ne samo da su znale za veze između vođa OVK-a i organizovanog kriminala, već su ih i štitile. Ovo proizlazi iz svedočenja poznatog francuskog kriminologa Ksavijea Raufera, šefa katedre za kriminologiju na Univerzitetu Pariz 2 (Sorbona), ali i izjava jednog od bosova albanske mafije Džavita Haljitija, danas potpredsednika parlamenta u Prištini.

Njegovo ime se vezuje za najgore mafijaške poslove u izveštajima više zapadnih obaveštajnih službi, kao i u nedavno objavljenom izveštaju NATO-a i u izveštaju Dika Martija Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U Rambuje sa lažnim imenom


Džavit Haljiti je za BBC početkom januara potvrdio da ga je Francuska bukvalno štitila izdavši mu dokumente s lažnim imenom da bi došao u Rambuje 1999. godine.
 

- Što se tiče vize - ja sam tada putovao u Francusku sa dozvolom francuske ambasade pod tuđim imenom, iako nisam morao da tražim vizu jer sam tada imao pasoš sa statusom izbeglice u Švajcarskoj. Plašio sam se da jugoslovenske tajne službe ne pokušaju da me ubiju. Oni su u Parizu ipak pokušali da me ubiju, ali francuska policija je spasla mene i Tačija - rekao je Haliti.


Naime, Raufer je još 2003. godine upozorio članove jedne komisije francuskog Senata da je posle uspostavljanja UN administracije Haljiti bio zatečen na Kosovu s drogom i velikom količinom nemačkih maraka, ali da je odmah dobio zaštitu i pušten.
 

Evo odlomka iz zapisnika saslušanja u francuskom Senatu održanom 12. marta 2003. godine, posvećenog nacionalnoj borbi protiv droge, u kome Raufer odgovara na pitanje senatora Pola Žiroa da li je istovremeno sa prihvatom izbeglica u zapadnu Evropi sa Kosova stigao i veliki broj kriminalaca:
 

Ksavije Raufer

"Naravno, i to je uostalom bilo rečeno u vreme tih događaja. Treba biti precizan i bez oklevanja jasno reći kako stoje stvari. Državni izvori i ja lično u pismu koje sam uputio upozorili su vlasti da se u Rambujeu u delegaciji OVK-a nalazi i jedan krijumčar heroina visokog ranga, neka vrsta albanskog Toto Rine, koji je još uvek živ i zove se Džavit Haliti. Posle učešća (na konferenciji) u Rambujeu, Haljiti je noseći ogromnu količinu nemačkih maraka i nekoliko kilograma droge bio zaustavljen na Kosovu, kojim je upravljao gospodin Bernar Kušner. Pošto, međutim, ne može da se dosađuje jednom "velikodostojniku", bio je pozdravljen i pušten da ode", odgovorio je Raufer.
 

Šef mafije: Džavit Haljiti

Deo ovog iskaza profesor Raufer ponovio je nedavno u izjavi za BBC ističući da je više oficira bezbednosti i univerzitetskih profesora upozorilo francusku vladu da ne daje vizu Halitiju za dolazak na pregovore u Rambujeu 1999. godine jer je reč o "mafijaškom kumu, a ne o nekom malom banditu - patrioti" , da je u pitanju "mafijaš prvog reda, jedan od prvih finansijera i bez sumnje 'kum' mladog Hašima Tačija u ono vreme".
 

"Blagajnik" skupio 400 miliona dolara
 

I Haradinaj, kao i Tači i Haliti, počeli su svoje karijere u Švajcarskoj koja je bila središte aktivnosti OVK-a i gde su pre 1999. godine sakupljeni milioni namenjeni finansiranju OVK-a. U leto 2001. godine švajcarska vlada (Federalni savet) odlučila je da zabrani sakupljanje fondova, a Halitiju je zabranjen boravak na švajcarskoj teritoriji. Kriminolozi smatraju da su Albanci s Kosova u Švajcarskoj i Nemačkoj manje ili više dobrovoljno skupili oko 400 miliona dolara za fondove čiji je "blagajnik" bio Haliti.

POVEZANE VESTI

Petak 25.02.2011. 13:26
Kusner je NE SAMO ZASITNIK mafijaskog Bosa nego je BOS MAFIJASA.Droga-Oruzje-Prostitucija-Kidnapovanje SRBA -Vadjenje organa Srpskim zrtvama sve je pocelo sa dolaskom ovog DEMONKRATE-UBICE.Tuzilastvo bi se trebalo pozabaviti ovim MafijaskoEvropskim DEMONKRATOM koji je sve znao a cak i RUKOVODIO sa mafijaskim aktivnostima na KOSMETU jer bez njegovog znanja nista nisu mogli uraditi.
Petak 25.02.2011. 13:21
i sa njima treba neko da pregovara???...samo preko nisana!!!...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online