Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.03.2011.
13:05
J. Arsenović - Vesti A

Šiptari prisvajaju srpsko nasleđe

Nakon što je srpska država nedavno vratila ikone Srpske pravoslavne crkve hrvatskoj državi, sada nam preti još jedno nacionalno poniženje - pritisci da vratimo deo postavke nekadašnjeg muzeja u Prištini.

Sve je tako predstavljeno da se stiče utisak da su u kulturnim institucijama u Beogradu zapljenjeni eksponati albanskog kulturnog nasleđa! Bar je tako emitovano u emisiji Radija Slobodna Evropa. Istina je, međutim, drugačija.

Postavka kou traže Albanci: Nasleđe srpskih porodica sa Kosmeta
 



Eksponati koji su trenutno izloženi u Etnografskom muzeju u Beogradu u okviru izložbe "Etnografsko nasleđe iz fundusa Muzeja u Prištini", predstavljaju odevne predmete i nakit koji se nosio na Kosovu i Metohiji, i kako tvrdi direktor Etnografskog muzeja Branislav Jokić, uglavnom su srpske provijencije.

Branislav Jokić

Na drugoj strani, u depou Narodnog muzeja, čuvaju su arheološki predmeti koji su iskopani na teritoriji pokrajine, a koji potiču još iz starog veka, dakle perioda koji ne obuhvata ni srpska ni albanska nacionalna istorija.
- Ako nekome pripada ovo arheološko nasleđe, onda je to evropska civilizacija. Uostalom, sva ta istraživanja vršili su srpski arheolozi kao što su Milutin Garašanin, Dragoslav Srejović, Jovan Glišić, Emil Češkov, Nikola Tasić... ceo prošli vek, u ime srpskih institucija i o trošku srpske države. Srbija nije napala Kosovo, niti je ga opljačkala, niti je prisvojila njegovo kulturno nasleđe, kako to hoće da predstave Priština i nažalost, neki nadobudni intelektualci iz Beograda - kaže Branislav Jokić.


Jedan od tih "nadobundih intelektualaca", kako ga imenuje direktor Etnografskog muzeja, jeste Jovan Despotović, bivši pomoćnik ministra kulture, koji tvrdi da je međunarodna obaveza Srbije da vrati umetničnke predmete.


- Međunarodni propis nalaže da zbirke koje su nastajale na određenom mestu i u

Uništene crkve, knjige i ikone

 

Eksponati koji se sada čuvaju u Etnografskom i Narodnom muzeju u Beogradu dopremljeni su u okviru izložbe koja je organizovana uoči rata 1999.


- Preko 150 pravoslavnih crkava i spomenika je od tada uništeno. Za stotine umetničkih predmeta koji su ostali u institucijama na KiM mi nemamo uvid gde se nalaze i u kakvom su stanju. Šta je sa milion srpskih naslova u pokrajinskoj biblioteci "Ivo Andrić"? Šta je sa ikonama koje su date na konzervaciju i koje su u posedu albanske stane. Mi jednostavno nemamo presek stanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM - upozorava Jokić.

određenom vremenskom periodu, u slučaju geopolitičkih promena, na primer novonastalih država, ako su van teritorije tih država, moraju biti vraćene u matične institucije - kaže Despotović.


Jokić, međutim, kaže da ne stoji teza da samoproglašena država Kosovo ima nadležnost za celokupnu kulturnu baštinu na KiM, bez obzira na to ko je baštinik tog nasleđa.


- U preporukama Saveta Evrope o kulturnom nasleđu, u odeljku koji se odnosi na restituciju, naglašava se da je ona moguća samo između država. Dakle, ne samo što bismo im dali ono što im ne pripada, u čijem stvaranju nisu učestvovali, već bismo na taj način posredno i priznali Kosovo. Oni zapravo falsifikuju istoriju i sa novim kulturnim identitetom pokušavaju da prisvoje srpsko i otomansko nasleđe na tim prostorima. Zato ne treba da čudi da su džamiju iz 16. veka u Orahovcu, inače otomansko nasleđe, Albanci srušili da bi podigli novu. Uostalom, neka pokažu neki albanski spomenik prve kategorije star bar jedan vek - kaže direktor Etnografskog muzeja.


Prisvajanje srpske kulturne baštine i nacionalnih junaka već godinama traje. Albanci srpske manastire tretiraju kao vizantijsko-albanske, Stefana Nemanju krste u Stejana Nimanija, a Obilića u albanskog viteza Miloša Kopilika.

Čović vratio Boginju

 

Jedini predmet iz pomenute kolekcije, koji je pod velikim pritiskom dat Prištini je "Boginja na tronu", figura od terakote iz četvrtog milenijuma pre nove ere. Branislav Jokić kaže da je prvo pokušano bez njegovog znanja da se uzme ova statua, da bi na kraju pod pritiskom tadašnjeg šefa Koordinacionog centra za KiM Nebojše Čovića figurina ipak bila odneta u Prištinu.


- Sada se replika te figure nalazi u svim institucijama Prištine, pa čak i tamo gde se nalaze međunarodni predstavnici. Tu su statuu nazvali simbolom identiteta "kosovarskog naroda" - kaže Jokić.

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2011. 13:42
Ne mogu da vjerujem da su šiptarima dali Boginju na tronu, neprocjenjivo arheološko blago... Sve je to do izdajničke vlade!
Petak 04.03.2011. 16:21
Hoce li neko iz Srbije KONACNO da lupi rukom o sto i reci da je vise DOSTA ! Dokle sve to i kuda to vodi? Jesu li svi Srbi zombirani ,drogirani ili sta , da dozvoljavaju prekovise sva moguca ponizenja svake vrste? Pa da li neko ima trunke mozga vise?!!!
Petak 04.03.2011. 13:50
Брадићу ово је за тебе... пријатељи те опет требају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online