Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 07.03.2011.
08:22 >> 12:52h
Večernje novosti A

Artemijeva crkva u ''katakombama''

Sledbenici raščinjenog vladike Artemija otvorili su svoju kapelu u Beogradu i u nedelju ujutru u njoj održali prvu službu. Privatni stan u prizemlju zgrade u Njegoševoj ulici pretvoren je u mesto za obrede, i posvećen je svetom Justinu ćelijskom, saznaju beogradski mediji.

U njemu je, pred nešto manje od stotinu prisutnih, službu održao Nikolaj, bivši iguman manastira Crna reka, pišu ''Večernje  novosti''.

Prvu ''katakombnu“ liturgiju u Beogradu, kako Artemijeve pristalice nazivaju obrede koje obavljaju u privatnim kućama, sasluživao je raščinjeni monah Maksim, nekadašnji sabrat manastira Sopoćani, kao i starešina nove beogradske kapele - Naum iz Crne reke.

Artemijevi sledbenici i okupljeni narod u stanu na Vračaru

Svima koji su u nedelju došli u ''katakombu“ podeljen je osvećeni hleb (nafora), a posle službe priređena je tzv. trpeza ljubavi, na kojoj su prisutni počašćeni skromnim posluženjem. U stanu površine stotinak kvadrata u nedelju ujutru tiskali su se sledbenici bivšeg vladike, od kojih su mnogi došli sa svojom decom.

''Kapela“ je bila premala za sve, pa je veliki broj njih tokom obreda stajao u - haustoru zgrade. Monasi su u stanu postavili improvizovani ikonostas, a crkveni enterijer dočarao je veliki broj ikona. Tokom trajanja obreda vernici su gotovo u jedan glas

Artemije vodi sektu

 

Srpska pravoslavna crkva osudila je postupanje nekadašnjih monaha, a njihovo delovanje nazvala je sektom. Najveću odgovornost vrh srpske crkve pripisuje samom Artemiju, a otvaranje ''katakombnog“ sabirališta u Beogradu ocenjuje kao ''nekanonsko i protivzakonito delovanje njegove sekte“.

 

- Pored lažnog predstavljanja i samotitulisanja imenom vladike raško-prizrenskog i širenja neistina on unosi duh nemira, nerazumnog ponašanja i lažne revnosti za veru - saopšteno je u Patrijaršiji.

pevali delove iz liturgije.

Među njima je bio i bračni par Lazar i Marija Pavlović iz Žarkova.

- Sledimo vladiku Artemija koji je nama jedini episkop.U katakombama se očuvalo hrišćanstvo, kao što i mi danas čuvamo svoju veru - kazao je Lazar za beogradski list.

Osim većeg broja ljudi koji su ulazili u zgradu nadomak opštine Vračar, u nedelju ujutru ništa nije ukazivalo da je na tom mestu ''katakomba“ monaha Eparhije raško-prizrenske, koje je SPC izbacila iz svojih redova. Krst prikovan za drvena vrata stana i plakat sa rasporedom obreda bili su jedini putokaz ka ''kapeli“ Artemijevih kaluđera, pišu ''Novosti.

Najnoviju praksu služenja „katakombnih“ liturgija uveli su monasi koji su u znak podrške Artemiju prošle godine napustili svoje manastire na Kosovu i okolini. Poslednjih meseci oni su održali niz ovih službi u Leposaviću, Štrpcu, Novom Pazaru i Žitkovcu kod Kosovske Mitrovice. Pored crkve u selu Ljuljacima gde služi uglavnom sam raščinjeni vladika, obrede u ''katakombama“ predvode uglavnom monasi iz Crne Reke.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.03.2011. 09:18
Sve kao u starom Rimu. Sada sledi namerno paljenje Beograda, Neron će da peva sa harfom na Kalemegdanskoj terasi i onda će početi progon iskrenih hrišćana po katakombama uz pomoć lažnih hrišćana sa Dedinja. Ludilo uzima maha, kolo se okreće sve brže.
Ponedeljak 07.03.2011. 08:49
A koja je razlika onda izmedju Artemija i Dedejica ?
Ponedeljak 07.03.2011. 12:06
Ja priznajem da se ne razumem u crkvu mnogo, ali se razumem u logiku. Da pojednostavimo : Artemije radi kod SPC i ima svoje pretpostavljene, koji mu daju otkaz jer ne radi kako oni misle da treba, ili kraducka iz magacina. Onda se on naljuti i kaze - ja od sada ne radim kod vas, ali i firma vise nije vasa, sad sam ja firma. Ono sto hocu da kazem, Artemije nije SPC, jer SPC nikad nije zavisila samo od jednog coveka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online