Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 08.03.2011.
17:15
Mondo A

Artemija hoće da izopšte iz crkve

Odbor Srpske pravoslavne crkve (SPC) za Kosovo i Metohiju najavio je da će protiv monaha Artemija, zbog nepoštovanja odluka najviših crkvenih instanci, biti preduzete adekvatne crkveno-kanonske mere, a prema rečima koordinatora Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića, to bi moglo biti lišenje monaškog čina, pa i izopštenje iz crkvene zajednice.

Bogosluženje u "katakombi" u Beogradu

"Za Artemija kazna bi mogla biti lišenje monaškog čina i vraćanje u red svetovnjaka ili privremeno ili trajno izopštenje iz crkvene zajednice, a za jeromonahe, sadašnje svetovnjake bi to značilo privremeno ili trajno izopštavanje iz crkvene zajednice", rekao je Džomić povodom te najave, ali i sve učestalijih pretvaranje privatnih objekata u "crkve i katakombe".


Džomić, međutim, kaže da u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kada će protiv monaha Artemija i raščinjenih jeromonaha, odnosno svetovnjaka biti pokrenut crkveno-sudski postupak, jer je to pitanje isključivo u nadležnosti njihovih nadležnih episkopa. Postupak pokreću episkopi nadležni za teritoriju na kojima su oni nastanjeni, kazao je Džomić.


Raščinjeni vladika Artemije je, uprkos zabrani, nastavio sa redovnim činodejstvovanjem u crkvi u šumadijskom selu Ljuljci.

On je, kako je navedeno u saopštenju Odbora za KiM, pored lažnog predstavljanja i samotitulisanja imenom episkopa raško-prizrenskog, nastavio da širi neistine i neosnovano anatemisanje svih koji se ne slažu sa njegovim tumačenjem pravoslavlja, kao i da unosi duh nemira, duh nerazumnog ponašanja, duh lažne revnosti za veru, duh razbijanja sabornosti. Najzad, monah Artemije i njegovi sledbenici pretvaraju stanove u verske objekte za molitvu, a poslednji takav slučaj se dogodio u nedelju u sred Beograda, navodi se u saopštenju Odbora za KiM.


Džomić objašnjava da pripadnicima klera, dakle, episkopima, sveštenicima i monasima, nije dozvoljeno da bez blagoslova nadležnog arhijereja podižu hramove ili da, u privatnim stanovima, otvaraju bogoslužbena mesta kao svojevrsne "parasinagoge". Za takve prestupe, sveti kanoni i druga važeća crkvena pravila predviđaju najstrože kazne, kazao je Džomić.


Kada je reč o pretvaranju privatnih stanova u "crkve i katakombe" na "potezu" su državni organi, kazao je Džomić, jer je, kako je rekao, to pitanje regulisano državnim propisima koji su u ovom slučaju, grubo prekršeni.


Džomić je uveren da će ta "beogradska Artemijeva katakomba" vrlo brzo biti zatvorena kao što se već u nekoliko slučajeva na Kosovu i Metohiji i digodilo.
Napomenuvši da je tu reč o dve vrste prestupnika, Džomić je objasnio da nadležnost nad njima u prvom stepenu imaju eparhijski crkveni sudovi, a u drugom i poslednjem stepenu Veliki crkveni sud SPC.


On je ukazao da postupak počinje odlukom nadležnog episkopa da se protiv počinioca crkvenih prestupa pokrene postupak i nalogom eparhijskom crkveno-sudskom tužiocu da, na osnovu dokaza, pristupi pisanju optužnice. Prema njegovim rečima, optužnica se sa dokazima dostavlja eparhijskom Crkvenom sudu, a sud je dostavlja onome na koga se ona odnosi. Optuženi ima pravo da u roku od 14 dana dostavi svoj odgovor. Ukoliko odbije da dostavi odgovor, a primi optužnicu, pravila propisuju da optuženi priznaje krivicu. Ukoliko optuženi odbije da primi optužnicu, Crkveni sud će mu postaviti zastupnika po službenoj dužnosti, kazao je Džomić i dodao da je crkveno-sudski tužilac dužan da u optužnici predloži neku od propisanih crkvenih kazni.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 18:11
Prave ogromnu gresku, koja ce na kraju SPC kostati raskola. A kako rade, mislim da im to i jeste cilj. Boze nam pomozi!
Utorak 08.03.2011. 19:05
Само ћу да цитирам: „Код нас ни патријарси ни сабори никада нису могли да уведу нешто ново, јер је чувар благочешћа код нас увек било само тело Цркве, тј. сам народ, који свагда жели да своју веру сачува непромењену и сагласну вери Светих Отаца“ („Окружна посланица“ Источних патријараха из 1848.г.)
Utorak 08.03.2011. 19:15
Zlo se pise Artemiju, sada sme da pije vodu samo iz javnog vodovoda jer nece niko potrovati silan narod za njega jednoga. Otrovace ga vec nekako i kazati da je infarkt. Ovi su spremili repertoar od molotovljevih koktela do otrova. Mracni srednji vek se vratio u Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online